reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Recenze socketu LGA775 a 4 základních desek

13.7.2004, Martin Štěpánek, recenze
Recenze socketu LGA775 a 4 základních desek
Dnes vám přinášíme recenzi nové rodiny čipových sad určených pro procesory Pentium 4. Ano, jak již všichni tušíte, jedná se o čipové sady Grantsdale a Alderwood (i915 a i925), které jsou určeny pro nové, beznožičkové procesory. Součástí recenze je i popis a test čtyř základních desek - Intel, Abit a MSI.
Abit AG8 - Intel i915P na palubě

Balení základní desky Abit AG8
Klikněte pro zvětšení

Na první pohled se sice jedná o obyčejnou základní desku, ale opak je pravdou. Jaké totiž bylo moje překvapení, když jsem se marně snažil do základní desky narvat testovací DDR2 pamětí. Teprve když jsem se pořádně podíval, všiml jsem si, že deska je určena pro klasické DDR paměti, což může být dobrou variantou pro upgrade na nový počítač bez nutnosti kupovat drahé DDR. A jak se v testu ukázalo, tato deska v testu obstála proti DDR2 na jedničku.


Manuál a instalační CD
Klikněte pro zvětšení

Stejně jako všechny ostatní desky byla i tato vybavená všemi potřebnými kabely a konektory - 4x SATA kabely, 1x PATA, 1x Floppy a další rozšiřující USB a FireWire brackety.

Rozložení komponent


Klikněte pro zvětšení

Zde není mnoho co vytknout, kromě umístění floppy konektoru pod posledním PCI slotem. Toto místo nepatří k těm lehce dostupným. Rozumné je i umístění napájecích konektorů a umístění čtveřice konektorů pro ventilátory.


Klikněte pro zvětšení

Co mě ale zaujalo, je tvar a způsob chlazení north-bridge. Jedná se o chladič, který je umístěn nezvykle na boční stěně pasivu a je směřován tak, aby nasával vzduch od procesoru a foukal jej na grafickou kartu.

Speciality

Mezi speciality patří především technologie uGuru a pak již ne tak neobvyklý POST display. Technologie uGuru je něco podobného jako CoreCell u MSI, stará se tedy o přetaktování sestavy. Ke všemu slouží poměrně zdařilé Windows utily, které mají snad všechny informace o momentálním stavu počítače k dispozici.


uGuru


POST display a uGuru

Konektory

Konektory
Klikněte pro zvětšení

Na základní desce musíte oželet jeden COM konektor, který byl nahražen dvojicí optických konektorů. Dále je pak vše při starém, tedy 1x LTP, 1x COM, 5x Audio, 4x USB 2.0, 1x FireWire a 1x RJ-45.

FireWire

Zde byl použit řadič FireWire od firmy Texas Instruments, na který je možné připojit dvě FireWire 400 zařízení.




Síť

O síťové připojení se stará čip Realtek RTL8110S, který pracuje v režimech 10/100/1000Mbit.




Zvuk

Je možná trochu škoda, že na jinak tak dobrou desku byl integrován zvukový řadič ALC 658. Jedná se sice o novější revizi ALC650, ale i tak bych zde radši viděl ALC 850 nebo ALC 880.



Ostatní


Klikněte pro zvětšení
reklama