reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Řešení pro náročné

19.2.2003, Igor Viduna, recenze
Řešení pro náročné
Další značkou, která nabízí velmi atraktivní a plně vybavené základní desky je firma AOpen. Námi testovaná deska AK77-8x Max si v ničem nezadá s MSI KT4 Ultra, protože i zde naleznete snad vše, co vás napadne.
Kapitoly článku:
Už jste si asi zvykli, že první věc, kterou vám ukážeme, je pohled na čelní stranu desky. Ne jinak tomu bude i u AOpenu. Ten má zabudovány čtyři USB 2.0 porty, konektor RJ45 a výstup zvukové karty je ochuzen o game-port, který je v současnosti stejně již asi zbytečností. O důvodech už se zmiňovat nebudeme... ;-)


Obr.05 – To je konektrů...
Pro detail klikněte myší

Jenom z estetických důvodů vám ukážeme foto chladiče North Bridge, který je pro změnu aktivní.



Obr.06 – Pěkné a aktivní...


South Bridge VT8235 jsme vám již taktéž přiblížili. Proto zopakujeme jenom, že je to právě on, kdo přináší podporu šesti portů USB 2.0 či ATA133.


Obr.07 – South Bridge VT8235

Na desce však nalezneme ještě jeden diskový řadič je jím Promise 20375. Tento čip je Serial ATA řadičem, který nabízí možnost zapojit až dva disky. Zároveň vám rozšíří možnosti připojení standardních ATA zařízení, protože poskytuje také jeden port Ultra ATA 133 – takže máte k dispozici celkem 3 porty. Bohužel tento řadič není RAIDový jako 20376 (MSI KT4 Ultra), což může být vzhledem k možnostem a vybaveni považováno za nedostatek.


Obr.08 – Čip Promise 20375


Obr.09 - Serial ATA kabel

Také jsme se již zmínili o síťové kartě, která zvládá 10/100 Mbit Ethernet, což je v současnosti úplně dostačující. Síťový čip je od firmy Realtek – RTL8100BL.


Obr.10 - Síťový čip Realtek

Firewire IEEE 1394 už v současnosti není takový hit, ale stále patří k novinkám a rozhodně se stává čím dál tím užitečnějším. K dispozici máte celkem dva proty.


Obr.11 - Řadič FireWire
Pro detail klikněte myší

Pro integrovanou zvukovou kartu zvolili inženýři od AOpenu čip Realtek ALC650, ten zvládá 6-kanálový Surround včetně SPDIF výstupu. Řadič s výstupy (i s optickými) k desce také samozřejmě dostanete (obdoba S-Bracket od MSI).


Obr.12 - Čip ALC650


Obr.13 – S-Bracket od AOpenu
Pro detail klikněte myší


Samozřejmostí jsou i přídavné USB 2.0 porty, které dovrší celkový počet do požadovaných šesti.


Obr.14 - Řadič s USB porty
Pro detail klikněte myší

V krabici od desky AOpen, je toho přibaleno opravdu velmi mnoho.


Obr.15 - No comment... :-)

Jednou z nejzajímavější věcí na téhle desce je zejména BIOS. A to hlavně díky technologii Die-Hard BIOS. Tato technologie je velmi zajímavým řešením špatně provedeného upgradu BIOSu či napadení BIOSu virem. Princip je velmi jednoduchý. V BIOSu je část, která se při „flashování“ neobnovuje a pokud se tento proces nepovede, tak vám dovolí nabootovat pokusit se o upgrade znovu. (viz. obr) Taktéž funguje, i když vám BIOS napadne vir. (Obdoba Dual-Bios od GygaByte). WatchDog Timer je funkce, která vás chrání před následky neuváženého taktování. Tzn. že pokud např. změníte frekvenci FSB tak, že by počítač nenaběhl, deska to zjistí a sama se během pár sekund restartuje a obnoví standardní hodnoty. Tato kontrola probíhá po každém zapnutí a pokud je přetaktování v pořádku a nebrání chodu PC, tak vše pokračuje beze změny. Vivid BIOS je funkce BIOSu, která vám umožňuje nahrát si (podobně jako u QDI) do něj vlastní obrázek, který se pak bude zobrazovat při bootování.


Obr.16 - Dva čipy BIOSu - jeden hlavní a druhý záložní


Obr.17 - Takhle nějak by to mělo vypadat v praxi



Deska má ale co nabídnout i ladičům výkonu. Můžete zde nastavovat frekvenci FSB v rozmezí 100-248MHz po 1MHz, napětí procesoru v rozmezí 1,100 – 1,850V (min. 0.025V), napětí pamětí v rozmezí 2,5V - 2,65V (min. 0,05V) a napětí sběrnice AGP v rozmezí 1,5V, 1,52V, 1,56V a1,6V. Verze BIOSu 1.02.








Obr.18 – Několik fotek BIOSu
Pro detail klidněte myší
reklama