reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Roccat Pyra: mobilní hráč

5.8.2010, Michal Huspeka, recenze
Roccat Pyra: mobilní hráč
Zatím posledním přírůstkem do rodiny herních produktů společnosti Roccat je myš nesoucí název Pyra, která na trh přináší herní výkon v mobilním balení. Bude svými parametry stačit na bezproblémové hraní her? Pojďme se o tom přesvědčit.
Roccat Pyra Wired je menší herní myška určená zejména pro použití u notebooku. Sama společnost Roccat ji charakterizuje jako Mobile Gaming Mouse. V nabídce naleznete ještě model s označením Wireless (bezdrátová) se stejnými technickými parametry.

Myš díky svému zaměření na mobilní segment přináší malé rozměry a hmotnost. Relativně malé je vzhledem k hernímu pojetí na dnešní poměry i rozlišení senzoru 1600 dpi. Je třeba si ale uvědomit, že u notebookových displejů není k plnohodnotnému vyžití potřeba tak závratných hodnot dpi, jaké nabízejí některé desktopové herní produkty jiných společností.

Ani hráči u desktopových monitorů leckdy více dpi nevyžadují a někomu, kdo např. rád vodí myšku jen prsty, mohou její proporce dokonce při hraní vyhovovat. A protože se jinak jedná o solidně vybavenou herní myš s frekvencí 1000 Hz, slušným optickým senzorem BlueTrack, USB připojením a nadstandardní funkčností tlačítek (funkce EasyShift[+]; probereme dále), nemusíme nad ní hned lámat hůl.


Roccat Pyra Wired: bližší pohled


Balení působí poměrně skromným dojmem. Obal je tvořen průhledným plastem ve tvaru kvádru, v němž je pod dalším plastovým výliskem usazena samotná myš. Máte tak hned představu, co vlastně kupujete. Z dalších tří stran je krabice poseta informacemi a technickými parametry.



Tělo myši je tvarováno univerzálně pro pravou i levou ruku. Na každém boku je umístěno jedno programovatelné tlačítko a na vrchu samozřejmě trůní pogumované skrolovací kolečko. Stisk všech tlačítek je v pořádku, jejich odpor je dostatečný a dává jistotu. Ani hluk vydávaný mikrospínači při stisku není příliš velký.



Myš je k počítači připojena obyčejným USB kabelem. Na jejím těle pak nalezneme celkem čtyři různé materiály. Horní tlačítka a hřbet jsou tvořeny tmavým hladkým plastem, na zadní části boků je pak plast černý a lesklý. Ze stejného jsou vytvořena i boční tlačítka, materiál pod nimi je měkký pryžovitý, díky němuž se myška příjemně ovládá.



Proporce a rozměry jsou totiž takové, že myš nejde ovládat jinak než prsty. Celou dlaň zde není šance použít, pokud vám není 8 let - prostě klasická notebooková myš.

Pravé boční tlačítko je na stejné úrovni s levým. To bohužel v případě praváka znamená, že levé tlačítko ovládané palcem je umístěno výborně, zato pravé, které se mačká nejčastěji prsteníčkem, by mělo být umístěno až u přední hrany myši. Takto budete muset pokaždé prsteníček nepřirozeně pokrčit, nebo se naučit tlačítko mačkat až druhým článkem prstu, což není úplně jednoduché a chce to cvik, abyste s myší při stisknutí zároveň nepohli. To je bohužel daň za oboustranný design myši.



Středové kolečko má klínovitý profil, který by přímo sváděl k využití coby čtyřsměrného tlačítka. Bohužel ale na klikání do stran (a tím další dvě použitelné funkce) můžeme zapomenout. Stisk kolečka je až příliš tuhý i hlučný a ani krokování při skrolování není zrovna nejjistější. Mezi kroky se navíc kolečko celkem volně pohybuje a je u něj citelná vůle.



Tělo myši má dobře tvarovanou klenbu hřbetu a zkosená záď vytváří dobrou oporu pro tu malou část dlaně, kterou k ovládání myši využijete. V zadní části je pak tělo mírně rozšířené. Dílenské zpracování je na dobré úrovni, nikde nic nevrže ani není uvolněné.



Na spodní části je usazeno celkem 5 teflonových podložek, což je pro spolehlivé vedení takto malé myši více než dostatečné. Dále je zde možné vidět pracoviště osazeného BlueTrack senzoru a nezbytné popisky.

V příslušenství naleznete jednoduchý manuál v několika jazycích, čeština ale chybí. Dále je tu CD s ovládacím softwarem a propagačními materiály společnosti, karta umožňující registraci na stránkách výrobce pro získání dalších výhod a praktický látkový sáček pro snadné přenášení myši.



Seznámení máme za sebou, nyní si ještě shrneme základní technické parametry:

Model
Roccat Pyra Wired
Technologie
BlueTrack
Odezva
1000 Hz
Rozlišení
400 / 800 / 1600 dpi
Maximální akcelerace
30 g
Maximální rychlost
130" / s (330 cm / s)
Kabel
1,5 m
Rozměry
95 x 60 x 35 mm
Hmotnost
90 g

A teď už se podíváme na ovládací software a praktické zkušenosti.
reklama