reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ryzen 1700X a 1800X v testech: AMD povstalo

10.3.2017, Jan Vítek, recenze
Ryzen 1700X a 1800X v testech: AMD povstalo
Dnes už se konečně podíváme na výkon procesorů AMD Ryzen, a to rovnou na dva nejvýkonnější modely, Ryzen 7 1700X a 1800X. Ty nám nabídnou 8 fyzických jader s podporou SMT, a tak mohou směle bojovat i proti těm nejvýkonnějším desktopovým Intelům.

Spotřeba sestav


Nyní se budeme nejdříve věnovat tomu, co řekl na spotřebu náš měřák Voltcraft Energy Check 3000 ukazující energetické nároky celých sestav i se ztrátami zdroje a ostatními komponentami (zde tedy s SSD i s grafickou kartou), ovšem pochopitelně bez monitoru. Nejdříve si ukážeme důležité výsledky spotřeby sestav v klidovém režimu, kdy počítač nedělal absolutně nic a my jsme dávali pozor, aby jej žádný proces ani na moment nevytížil. Pak se ukáže spotřeba v několika případech, kdy byl počítač zatížený. Je třeba poukázat na to, že oproti dřívějším testům procesorů, kde byly prezentovány výsledky spotřeby napříč generacemi, zde testujeme se sestavami, které se lišily skutečně pouze použitým procesorem a pochopitelně i základní deskou. Můžeme je tak mezi sebou opravdu přímo srovnávat.

A vedle toho si i sem našly cestu výsledky testů Ryzen 7 1800X bez SMT.



Jak je vidět, Intel má menší výhodu v podobě nízké minimální spotřeby, která byla o 6 W nižší než u procesorů Ryzen, nicméně ani jejich provoz nás finančně nezruinuje. Především se ale můžeme podívat na to, jak se projeví 91W TDP u Core i7-7700K a 95W TDP procesorů Ryzen. Výsledky by měly být logicky podobné, i když se TDP samozřejmě nerovná spotřebě. Jde o maximální výdej odpadního tepla, který je ale se spotřebou také spojený.











Když si uvědomíme, že srovnáváme 4C/8T Intel a 8C/16T AMD, pak je spotřeba procesorů Ryzen v zátěži naprosto skvělá, zvláště když ji převedeme na poměr výkonu a spotřeby.



Vybrali jsme si případ, v němž procesory Ryzen opravdu ukazují, co v nich vězí, což nejsou ani hry, ani 3DMark či jiný podobný benchmark, ale Cinebench R15, který opravdu dokáže efektivně využít celkový výkon procesoru. A jak se ukazuje, energetická efektivita Ryzenů je někde zcela jinde než řadového Core i7, přičemž Core i7 ze skupiny HEDT procesorů Broadwell-E mají zase podstatně vyšší TDP, a to 140 W.
reklama