reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ryzen 5 2600, Ryzen 7 2700 a StoreMI navrch v testu

23.5.2018, Jan Vítek, recenze
Ryzen 5 2600, Ryzen 7 2700 a StoreMI navrch v testu
Dnes se podíváme na další dvě novinky z várky procesorové generace Ryzen 2000. Jedná se o procesory Ryzen 7 2700 a Ryzen 5 2600, čili slabší verze dříve testovaných modelů. K nim přibylo ale ještě něco, a sice úložná technologie StoreMI.

AMD X470 a StoreMI

 
Čipová sada AMD X470 je zatím jediná, která přišla společně s novými procesory Ryzen 2000, ačkoliv pro ně můžeme využít i staré desky s řadou 300. Nové desky se však mohou pochlubit posíleným napájením, které se bude hodit zvláště pro 105W procesor Ryzen 7 2700X a jeho přetaktování, samozřejmě i podporou pro všechny procesory AMD do patice AM4, o trochu nižší spotřebou oproti sadě X370 a pak také úložnou technologií StoreMI. 
 
 
StoreMI je zdarma k dispozici zatím pouze pro desky AMD oplývající čipsetem X470 a v podstatě nejde o nic nového. Představme si, že máme k dispozici SSD s rozhraním SATA nebo i PCIe, nějakou tu RAM, pevný disk a nevíme nebo se nechceme starat o to, jaká data bude nejlepší uložit na dané zařízení. StoreMI prostě vezme to, co má k dispozici, vytvoří z toho jeden virtuální disk a sama si bude interně bez zásahu uživatele spravovat ukládání dat. 
 
 
Cílem je samozřejmě to, aby data s nejvyšší frekvencí potřeby byla umístěna na co nejrychlejším úložišti. To znamená, že operační paměť poslouží pro ta nejpotřebnější, přičemž ta samozřejmě budou muset být kvůli volatilitě RAM zapsána i jinde. StoreMI je ale stejně omezena na 2 GB RAM, takže o velký objem nepůjde. A pak už to bude organizováno postupně dle výkonu úložiště, takže v teoretickém případě může jít o posloupnost RAM - 3D XPoint - NVMe SSD - SATA SSD - HDD. 
 
AMD slibuje, že StoreMI bude pracovat neinvazivně, což znamená, že virtuální úložiště může být zřízeno nebo zrušeno kdykoliv bez nutnosti formátovat disky, reinstalovat systém nebo provádět jiné potenciálně datově destruktivní kroky. V materiálech se také přímo píše to, že StoreMI může dát všechna úložiště do původního stavu, takže veškerá data přesunutá v rámci optimalizace bude umět vrátit zpět. To ale pochopitelně nějakou dobu potrvá v závislosti na objemu přesouvaných dat a rychlosti úložišť. 
 
StoreMI se bude hodit především tam, kde se stále opakují stejné úkony, čili startují stejné aplikace, samozřejmě i operační systém nebo prostě využívají stejná data. Pokud jde ale o práci s velkými objemy dat, třeba vytváření videomateriálů, časté kopírování různých souborů a podobně, tam zlepšení nečekejme. To ostatně jednoznačně vyplývá už z toho, že StoreMI se musí "zahřát", respektive zjistit si, která data se používají nejčastěji a ta si přesunout na nejrychlejší úložiště. Těžko něco takového zařídí, pokud bude muset pracovat vždy s něčím jiným.  
reklama