reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Saitek Eclipse II - trojbarevná klasika

13.10.2006, Jan Vítek, recenze
Saitek Eclipse II - trojbarevná klasika
Dnes si vezmeme na mušku produkt německé firmy Saitek, která se zabývá výrobou především herních periferií. Pod objektivem fotoaparátu a nenechavými ručkami stanula, nebo si spíše lehla, klávesnice Eclipse II, která je již dle názvu pokračovatelem původního modelu Eclipse. Mezi její nejviditelnější přednost patří podsvícení a to hned třemi barvami, ale nabízí toho i více.
Kapitoly článku:
  1. Saitek Eclipse II - trojbarevná klasika
  2. Podsvícení klávesnice
  3. Praktické zkušenosti a závěrečné hodnocení
Mé praktické zkušenosti se Saitek Eclipse II patří rozhodně k těm lepším. Klávesnice sice technologií nejspíše bude hybridní membránová, avšak to nemohu stoprocentně potvrdit, protože jsem jednak nemohl prozkoumat její vnitřek a také informace výrobce jsou velmi skoupé. Začneme tedy tím, že klávesnice je až na nožky velmi masivní a budí velice solidní dojem. Klávesy byly v každém případě stabilní a to společně s jejich standardním rozložením a velikostí přispělo ke skvělému komfortu psaní.

Ač se Saitek na obalu chlubí ztišenými klávesami, ty se při psaní reálně projevují celkem ostrým cvakáním. To ale nemusí být vůbec na škodu, což jistě potvrdí lidé, kteří píšou všemi deseti, že sluchová zpětná vazba stisknuté klávesy je velmi vhodná a psaní prospívá. Ostatní zase mohou namítnout, že kdo má jako poslouchat neustálé otravné cvakání kláves, z kterého by se nejeden zbláznil, a tak tuto otázku také raději nechám na každém z vás. Sám za sebe mohu pouze říci, že psaní na Eclipse II je velice pohodlné, jisté a odchovancům psacích strojů bude jistě po chuti (pokud ovšem doma nemají IBM Model M).


Závěrečné hodnocení


Ke zkušenostem z používání jsem se již vyjádřil a tak nezbývá, než shrnout přednosti a nedostatky Saiteku Eclipse II. Nejdříve si ale připomeneme, co dostaneme navíc od původního modelu Eclipse. Není toho mnoho ani málo. Máme tu obměnený design se stříbrným rámem, dva úhly náklonu místo jednoho, dvě barvy podsvícení navíc (z nichž jednu vidím jako nepoužitelnou) a rovnoměrněji podsvícené hlavní klávesy.



Eclipse II tedy vyniká pěkným vzhledem, unikátní možností zvolení třech barev podsvícení kláves a masivní konstrukcí. To nejdůležitější, tedy pohodlnost užívání klávesnice, mě potěšilo stejně jako klasické rozložení kláves s velkým Enterem, Backspace a funkčními klávesami, na něž se dnes bohužel v duchu 'multimedializace' klávesnic nemyslí a jsou nuceny ustupovat až na samý kraj své existence. U nových kláves tento nový trend již odnesl chudák Insert, jenž byl v lepších případech přesunut na okraj zájmu mezi klávesy jako Break, SysRq a Scroll Lock. Pokud mám tedy tuto klávesnici za něco pochválit, je to odhodlání jejího výrobce nespustit se s ostatními v honu za nejtlačítkovatější klávesnici. Saitek dokazuje, že i dnes lze vytvořit slušný, decentní a střízlivý model a za to mu patří dík.

Na Eclipse II mi tak opravdu vadí jedna věc, a tou je cena. Velmi bych uvítal, kdyby se na trhu objevila i verze bez jakéhokoliv podsvícení, protože bez něj bych (a věřím, že nejsem sám) dokázal velmi snadno přežít a poté by snad cena byla daleko příznivější než 1780,- Kč.



Robustní konstrukce
Hůře podsvícená pravá část
Tři barvy podsvícení + volitelná intenzita
Slabé nožky pro nastavení sklonu
Komfort psaní
Cena
Cena: 1 783,- Kč s DPH

Stále aktuální cena v českých obchodech

Graf ceny produktu Saitek Eclipse II poskytuje server Heureka.cz


Za zapůjčení klávesnice Saitek Eclipse II děkujeme obchodu Alza.cz

reklama