reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung 214T - poloprofi jednadvacítka

15.3.2007, Pavel Kovač, recenze
Samsung 214T - poloprofi jednadvacítka
Pokud hledáte velký LCD panel s klasickým poměrem stran, tak prakticky jediná volba pro vás je velikost 21". Dnes testovaný panel je vyroben technologií S-PVA s dobou odezvy 8ms, kontrastem 900:1 a pozorovacími úhly 178° v obou směrech. Monitor láká hlavně možností šestiose seřizovat barvy.

Celkové hodnocení


Tento Samsung na mě udělal vcelku dojem. Rozsáhlost OSD menu (hlavně šestiosé barvy), věrnost barev a vyrovnaná odezva panel předučují pro všeobecné a poloprofesionální (pro grafiky) použití. Trošičku zklamáním je méně rovnoměrné podsvícení a nižsí kontrast a hloubka obrazu. Naopak konstrukce a počet obrazových vstupů patří k nadstandardu.


Pro koho je tento monitor určen? Je to jednoduché, poloprofesionální grafici, co požadují středně velkou plochu, dobrou ergonomii a chtějí si seřídit kvalitně barvy. Naopak pro hráče kvůli velkému inputlagu se monitor vyloženě nehodí. Je to škoda, protože nebýt onoho inputlagu, tak je hraní velice příjemné hlavně díky nulovému překmitu v odezvě a celkově vyrovnané odezvě ve všech tónech.




Procentuální hodnocení panelu mluví asi za vše. Kvalitní barvy, dobré pozorovací úhly a lehce nadprůměrná ergonomie. Ve výsledku se monitor přehoupnul přes hranici 60%, což se tak často nestává a jde tedy o nadprůměrný panel. Bohužel žádné ocenění mu dát nemohu, protože monitor lehce pokulhává v podsvícení a výrazný inputlag mu zrovna také dvakrát nepřidá.

Opět zde dávám odkaz na přehled výsledků námi testovaných LCD panelů. Do tohoto přehledu jsou zařazeny pouze monitory testované s metodikou pomocí osciloskopu.


Dobré barevné podání
Horší podsvícení
Šestiosé barvy
Nižší kontrast a hloubka obrazu
Slušná ergonomie
Inputlag
Dobré pozorovací úhly
Ikona Odkaz na databázi
Orientační cena 14 300,- Kč bez DPH


Orientační vývoj ceny


Graf ceny produktu Samsung 214T - LCD 21 poskytuje server Heureka.cz


Za zapůjčení LCD panelu Samsung 214T děkujeme českému zastoupení firmy Samsung

Za poskytnutí digitálního osciloskopu M523 děkujeme firmě ETC s.r.o.,
která se zabývá výrobou a zároveň i prodejem svých měřicích přístrojů.


reklama