reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung 2233BW - 22" novinka v testech

12.8.2008, Pavel Kovač, recenze
Samsung 2233BW - 22" novinka v testech
Máme tu další 22" model od Samsungu, tentokrát je to zbrusu nový kousek, a tak máte náskok před koupí a již budete vědět, jaký monitor je. A protože již delší dobu nebyla žádná inovace metodiky, tak v této recenzi naleznete jednu novinku.

Pozorovací úhly


Kvalita pozorovacích úhlů není zrovna na vysoké úrovni. Pohled zespod je výrazně tmavý a i pohled ze strany až nečekaně tmavne. Samozřejmě to u TN lze tak nějak očekávat, ale viděl jsem už o něco lepší TNka.


Náhled pozorovacích úhlů


Stabilita kontrastu


Kontrast je v rozsahu jasu 30 až 100 % velmi dobrý. Avšak pod 30 % již znatelně klesá, což je nejspíš způsobeno softwarovou regulací jasu. Výrobce se tak snažil snížit minimální hodnotu jasu, což se mu sice povedlo, ale na úkor kontrastu. Naštěstí není snížení kontrastu až tak rapidní a vzhledem k tomu, že je monitor určen především pro kancelářské použití, tak jej lze omluvit.




Průběh jasu


Rozsah jasu je u monitorů velmi velký, a nemůžu si na něj stěžovat, ba naopak jej pochválit. Podobný rozsah jasu mají snad jen monitory EIZO a pár vyvolených modelů od ostatních značek. Desetinásobné zvýšení jasu je opravdu nevídané. Bohužel průběh už tak pěkný není. K přímce se křivka ani nepřibližuje, a tak bez sondy, nebo této recenze nevíte, jaký jas si vlastně nastavujete.




Stabilita jasu


Jas naběhne velmi rychle a po 30 s je monitor připraven k normálnímu provozu. Než najdete a spustíte grafický editor, tak je obraz zaručeně připraven. Sice po nějaké době jas lehounce klesne, ale to je pouze teoretický pokles a v praxi si jej nevšimnete.




Podsvícení


U 22" modelů podsvícení obvykle není zrovna dobré. Tento panel má menší problémy s okraji, kde podsvícení lehce prosvítá. Tyto průsvity jsou nepříjemné, protože blízké okolí je znatelně tmavší. Ve výsledku však není podsvícení až tak špatné, ale kraje někomu mohou vadit.



Je zde také 2D pohled pro lepší orientaci.



V pak máme tabulku s hodnotami jasu v jednotlivých místech obrazovky.

reklama