reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung 245T: MPA v akci

25.3.2008, Pavel Kovač, recenze
Samsung 245T: MPA v akci
Po velké dávce 22" modelů se podíváme na jeden 24" model od Samsungu s parametry: rozlišení 1920x1200, odezva 6 ms, jas 300 cd/m2, kontrast 1000:1 a pozorovací úhly 178° v obou směrech. Významný je hlavně díky technologii MPA, která vytváří plynulejší pohyb.

Celkové hodnocení


Všechny testy máme za sebou a vše je hotovo. Mějte se pěkně... a vlastně ještě ne. To nejdůležitější nám chybí - finální zhodnocení a procentuální vyjádření jednotlivých kritérií. Nejdříve si však zhodnotíme Samsung 245T slovně a začneme pěkně popořadě. Odezva je díky dobře zvládnuté technologii OverDrive slušná, ale jen pokud přihlédneme k technologii. Bohužel nemůže konkurovat panelům s technologií TN, které jsou na tom podstatně lépe. Hraní her a sledování videa si můžete vylepšit technologií MPA, která přidává na plynulosti, ale bohužel v některých situací i znatelně rozbliká monitor.

Pozorovací úhly jsou klasické pro technologii S-PVA, tedy velmi dobré. Bohužel regulace jasu není v moc velkém rozsahu, a tak si noční tvorové asi budou muset chtě nechtě sáhnout po softwarové regulaci přes ovladače grafické karty. Barvy... barvy jsou asi největším lákadlem. Před kalibrací poskytují vcelku uspokojivý výsledek, ale jakmile nastoupí kalibrace optickou sondou, tak se dostáváme do naprosto nečekaných hodnot a troufám si tvrdit, že přesnost barev může konkurovat i monitorům EIZO. Jen je škoda, že zpracování barev probíhá pouze 8bitově, a tak přicházíte o část gamutu a plynulost přechodů, které jsou mimochodem pouze průměrně kvalitní. Interpolace patří k těm nejlepším, což je však u Samsungu již dobrým zvykem.

Celkově tu tedy máme velmi nadprůměrný monitor za trochu vyšší cenu, která je způsobena hlavně velkým počtem vstupů a možná i lákadlem jménem MPA. Výsledné rozhodnutí je však pouze na vás.



V procentuálním vyjádření si povšimněte, že ani jedno kritérium nespadlo pod 50 %. Gratuluji. Ve výsledku si tedy monitor odnáší velmi pěkných 67 %.




Opět zde dávám odkaz na přehled výsledků námi testovaných LCD panelů. Do tohoto přehledu jsou zařazeny pouze monitory testované s metodikou pomocí osciloskopu.


Vynikající barevné podání po kalibraci
Jen průměrná odezva
Slušné podsvícení
Někomu může vadit blikání trubic zelenou barvou (pro široký gamut)
Velký počet obrazových vstupů
Ikona Odkaz na databázi
Dobrá ergonomie
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 23 500 Kč s DPH





Za zapůjčení monitoru Samsung 245T děkujeme společnosti Samsung.




Za poskytnutí digitálního osciloskopu M523 děkujeme firmě ETC s.r.o.,
která se zabývá výrobou a zároveň i prodejem svých měřicích přístrojů.





Vývoj ceny testovaného produktu:


reklama