reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung 2493HM - čtyřiadvacet palců s TN technologií

27.5.2008, Pavel Kovač, recenze
Samsung 2493HM - čtyřiadvacet palců s TN technologií
Dnes se podíváme na jeden 24" TN monitor od Samsungu. V poslední době se na nás TN panely jen hrnou i v těchto úhlopříčkách a spousta uživatelů to považuje za chybu. Je tomu skutečně tak? Na to se podívají oči našich sond a také mé vlastní skromné oko.

Pod kapotou


Opět se podíváme pod plastovou skořápku monitoru Samsung 2493HM. Tentokrát to nebyl sebemenší problém, protože spodní kraj nedržel v západkách, ale na šroubky. Poté již stačilo lehce na plasty zatlačit a monitor se "rozpadl".



Elektronika je celkem tradiční a nikoho asi nepřekvapí. Protože jde o 6-bit panel, tak nemusí být ani tak rychlá a dokonce ani chlazená pasivním chladičem.


Ovládací elektronika


Štítek identifikující panel

V monitoru sedí panel Samsung LTM240CT01, což je samozřejmě TN panel. Jeho specifikace na internetu většinou uvádí pozorovací úhly 178° což je naprosto nereálné při kontrastu 10:1, možná při 5:1.


OSD menu


Menu je na první pohled klasické od Samsungu, ale po podrobnějším zkoumání zjistíte, že obsahuje některé celkem netradiční položky. Například je možné si zvolit, co bude dělat uživatelské tlačítko. Celkem se zde hodí přepínání zachování poměru stran nebo různé barevné efekty (sépia apod.). Právě ony různé barevné efekty (Color Effect) se hodí například pro prohlížení fotek, kdy si velmi rychle vyzkoušíte, jak by mohla fotka vypadat například černobíle a to i když je jako vstup například X-Box, nebo PS. O ovládání jsem již psal v první kapitole, kde jsem si stěžoval na dotyková tlačítka. Nyní naopak trošku pochválím dobré ovládání za světla. Je to takové efektní, když nic necvaká a nemusíte se vůbec namáhat.



Samotné OSD menu je vyfoceno na následujícím obrázku.


Náhled OSD menu monitoru Samsung 2493HM


reklama