reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung 305V5A: AMD CrossFire levně

5.3.2012, Jan Vítek, recenze
Samsung 305V5A: AMD CrossFire levně
Pokud máte zájem o nový a především levný notebook, jenž by se hodil pro všestranné použití, pak platforma AMD Llano je pro to jak dělaná. My si dnes vyzkoušíme, jak dobře ji aplikovala společnost Samsung ve svém modelu s označením 305V5A.

Vnější zpracování


Samsung se u svého notebooku 305V5A chlubí stylovým designem, což tedy nechám na posouzení každého zvlášť. Kromě toho nám má tento model také nabídnout tenký rámeček kolem svého 15,6" displeje, což znamená i o něco menší tělo, než je u takových notebooků obvyklé. Na druhou stranu se tento počítač nemůže pochlubit tenkým profilem, pokud to tedy pro vás nejsou 3 cm a ani hmotnost není nízká.




- klikněte pro zvětšení -


Tento notebook je vyroben z plastů, ovšem při prozkoumání jeho víka najdeme tenký kovový plech s broušeným povrchem a logem Samsung zasazený do stejně barevného plastového rámu, jímž se výrobce snaží tento model posunout o stupeň výše. Kov zde tedy nehraje velkou praktickou roli a je spíše designovým doplňkem, i když asi bude odolnější vůči poškrábání. Víko je celé rovné a pouze jeho okraje jsou ostře zkoseny. Na pevnost a odolnost si nejde vyloženě stěžovat, prostě odpovídá ceně produktu, takže na řadě míst se plasty dají celkem snadno prohnout.




- klikněte pro zvětšení -


Notebook zespodu vypadá velice jednoduše. Vidět můžeme pouze baterii, čtyři gumové nožky, nějaké štítky a průduchy a pak pouze jeden odšroubovatelný panel, pod nímž jsou umístěny paměťové moduly. Celé spodní víko by se dalo odšroubovat, jenomže ony šroubky jdou dle šipek umístěny pod přilepenými gumovými nožkami, které drží velmi pevně.





Z pravé strany nám Samsung 305V5A toho moc neukáže, neboť většinu prostoru zabere optická mechanika TSSTcorp CDDVDW SN-208BB, za níž jsou už jen dva porty USB 2.0 a otvor pro zámky Kensington. Praváci tak budou mít pro práci s myší vedle notebooku dostatek místa a nebudou jim vadit žádné kabely.





Leváci to budou mít již daleko horší, pokud tedy budou využívat více rozhraní umístěných na levé straně. Hned vepředu to jsou 3,5mm konektory pro sluchátka a mikrofon, za nimi poslední z portů USB 2.0 (verze USB 3.0 tu bohužel není) a pak digitální obrazový konektor HDMI a analogový D-Sub. Následuje výdech chlazení a za ním už jen RJ-45 gigabitového Ethernetu a kulatý napájecí konektor.




- klikněte pro zvětšení -


Zadní strana na sobě nemá kromě viditelné části baterie vůbec nic, za což může provedení kloubů displeje, neboť ty jej zaklopí za zadní hranu notebooku, takže by pak nebylo možné k ní připojit jakýkoliv konektor. To ale mohl Samsung provést jinak a vzhledem k tloušťce přístroje pohodlně využít klouby, jež by dovolily nechat zadní hranu notebooku i při otevřeném displeji volnou. Pak by se našlo místo pro pár konektorů nebo i výdech chlazení.




- klikněte pro zvětšení -


Nakonec se mrkneme na přední hranu notebooku, kde toho také moc není. Vidět můžete čtyři malé kulaté LED kontrolky indikující práci pevného disku, zapojené bezdrátové rozhraní, zapojený napájecí kabel a stav počítače. U levého okraje je pak čtečka karet SD/SDHC/SDXC a ta má v sobě ochrannou záslepku, kterou musíme nejdříve vytáhnout. Je ale třeba ji zespoda zachytit nehtem, což s notebookem sedícím na stole není možné, aniž byste si jej nepřizvedli. Při častém používání čtečky bude tedy lepší záslepku vůbec nepoužívat.


Vnitřek notebooku


Dosud jsme mohli vidět jen samé matné plasty, popřípadě tenký broušený kov a ve stejném duchu budeme pokračovat i uvnitř notebooku. Jeho displej drží u základny pouze síla kloubů, tedy žádná západka a maximální úhel pro rozevření displeje je vzhledem k provedení kloubů očekávaných 135 ° - 140 °. Rámeček kolem displeje je opravdu o něco tenčí než u jiných notebooků a v jeho horní části můžeme najít nenápadné oko 1,3Mpix webkamery, která bohužel zůstane nenápadnou i po svém zapnutí, protože Samsung jaksi zapomněl na LED kontrolku. Pak ani na první pohled nepoznáme, že je zapnutá, což by se nemuselo vždy vyplatit.




- klikněte pro zvětšení -


Základna notebooku je vyrobena z černého plastu a také kovové vaničky s broušeným povrchem, která má v sobě umístěnou klávesnici typu Chiclet. Nad touto klávesnici můžeme vidět jen klouby displeje, vpravo modře podsvícený hlavní vypínač a pak pruh malých otvorů, za nímž jsou někde umístěny dva 1,5W reproduktory.





Klávesnice je nepřekvapivě vybavena numerickým blokem, s nímž se na šířku notebooku snadno vejde, ovšem za cenu, kterou bych osobně platit odmítl. Bezpečná orientace po takové klávesnici pouze po hmatu je totiž znemožněna tím, že nám Samsung nabídl "jednolitý" blok kláves, v němž nemáme v podstatě šanci nahmatat třeba šipky. Jejich modré ohraničení nám v takovém případě vůbec nepomůže. Pro intenzivní využití celé klávesnice tu tedy podmínky nejsou dobré, ale na psaní i delších prostých textů nám bude stačit. Klávesy samotné jsou totiž provedeny dobře a mají příjemný stisk s dobrou odezvou.





V dolní části základny se nachází už jen mikrofon (pod pravým Ctrl) a samozřejmě multidotykový touchpad. Na jeho provedení si nemohu stěžovat, protože je velký, má na dotyk příjemný povrch, po němž prsty snadno kloužou a ze všech stran je jasně hmatově ohraničen, protože je mírně zapuštěn pod okolní plast. Tlačítka jsou oddělena a mají lehký stisk, jenž je po celé jejich ploše stejný.





Nakonec si ukážeme už jen paměťové sloty SO-DIMM, z nichž jeden je volný, takže si můžeme k výchozímu 4GB modulu DDR3-1333 velmi snadno během chvíle přidat další.



reklama