reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung 305V5A: AMD CrossFire levně

5.3.2012, Jan Vítek, recenze
Samsung 305V5A: AMD CrossFire levně
Pokud máte zájem o nový a především levný notebook, jenž by se hodil pro všestranné použití, pak platforma AMD Llano je pro to jak dělaná. My si dnes vyzkoušíme, jak dobře ji aplikovala společnost Samsung ve svém modelu s označením 305V5A.

LCD displej


Výrobce nám u tohoto 15,6" notebooku nabízí rozlišení 1366 x 768, které je u dnešních mainstreamových noteboocích nejrozšířenější. Pro pracovní notebook by nebylo příliš vhodné, ale u tohoto typu to tak nevadí a za takovou cenu nemůžeme čekat displej s Full HD. A ze stejného důvodu je také jasné, že dostaneme panel typu TN, ovšem zajímavé je, že už není lesklý, ale matný. "Zrcadlová vlna" tedy už opravdu odeznívá.




- pohled zpříma -


Díky matnému povrchu se nemusíme bát nepříjemných odrazů a co můžeme rovněž pochválit, je vysoký jas a čistá bílá barva. Na druhou stranu by zasloužily oživit barvy a samozřejmě tu máme i klasický neduh displejů typu TN - deformace barev při různých úhlech pohledu.




- pohled z boku - foceno stejným časem jako pohled zpříma -


Nicméně při sledování tohoto displeje nemusíme na milimetr hledat ten správný sklon, abychom ve tmavých filmových scénách nekoukali na invertovanou černou barvu. Existuje tu tedy dostatečné rozmezí, v němž jsou barvy ještě dobré a také bych řekl, že je vhodné sledovat displej trošku zespoda. Obraz pak získá lepší kontrast a i barvy se jeví sytější.




- pohled zespoda -


Celkově je použitý displej hoden tohoto notebooku.


Webkamera


O obsluhu webkamery se u tohoto notebooku stará software od firmy Cyberlink, a to YouCam 3, který je propracovaný a nabízí řadu funkcí, jako je třeba možnost využít webkameru pro dohled, přidávat do obrazu efekty, nebo do něj rovnou kreslit. A samozřejmě je také možné zachytávat statické obrázky nebo rovnou videa.





Integrovaná webkamera se může pochlubit slušnou ostrostí s nerozeklanými okraji, přičemž zobrazuje i věrné barvy a nemá problém ani s tím, když má snímat obličej, za nímž je příliš protisvětla. Pak celkový obraz pozadí klidně trochu přesvětlí, aby obličej vynikl a nezobrazil se pouze jeho obrys.




- obrázek zachycený ve velmi slabém osvětlení -


Při nízkém osvětlení je webkamera nastavena tak, aby poskytla především dobrou obnovovací frekvenci, což je vykoupeno tmavějším obrazem. Stačí ale normální lampička a budete zase vše vidět, takže s webkamerou tohoto notebooku můžeme být spokojeni.


Zvukový systém


O zvukovou produkci se postarají běžné reproduktory umístěné pod malými otvory nad klávesnicí, od nichž nemůžeme čekat zázraky. Ovšem u takovéhoto univerzálního stroje by měly poskytnout alespoň dostatečně silný zvuk na to, aby se daly sledovat filmy či seriály. Kvalitní přednes hudby nikdo nečeká.

Ve skutečnosti je zvuk opravdu dostatečně silný, reproduktory nechrčí ani na nejvyšší hlasitost a pro zmíněné účely je rozhodně budeme moci použít, což se ostatně dalo od dvou 1,5W repráčků očekávat. K tomu všemu jednoznačně napomáhá i to, že jsou umístěny nad klávesnicí a ne vespodu, jako je tomu v jiných případech.


Ergonomie


Určení tohoto notebooku je celkem jasné. Pořídí si ho běžní uživatele, kteří nejsou příliš nároční na výkon ani na pohodlnou práci, protože nic z toho jim přenosný počítač s cenou mírně nad 13000 Kč nemůže zajistit. Takový počítač je určen pro univerzální použití, jehož výhodou je mobilita. Zde ale mám mobilitou na mysli spíše jen to, že ho můžeme snadno sbalit třeba na chatu nebo na kolej a ne, že by byl nějak moc vhodný pro používání na cestách. Na to se hodí menší a lehčí stroj s potenciálně vyšší výdrží na baterie.

Rozmístění portů a dalších prvků na bocích tohoto Samsungu bude jednoznačně vyhovovat pravákům, protože ti mají na své straně, kde budou operovat s myší, pouze mechaniku a vzadu dva porty USB 2.0 a otvor pro zámky Kensington. Oproti tomu leváci se mohou potýkat s audio konektory a obrazovými konektory, pokud se je rozhodnou zapojit a také mají na své straně výdech chlazení, jenž dokáže být zvláště v teplých měsících velmi nepříjemný.

Obrazovku můžeme otevřít do standardního úhlu kolem 140°, pak nesmíme zapomenout na klávesnici s numerickým blokem, která je ale jako obvykle provedena tak, že orientace poslepu je na ní složitá, a to zvláště v pravé části. Oproti tomu touchpad je velký a má na dotyk příjemný povrch, po němž prsty dobře kloužou. Jeho tlačítka jsou oddělená, takže mohou nabídnout po celé své ploše stejný odpor při stisku.
reklama