reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung 305V5A: AMD CrossFire levně

5.3.2012, Jan Vítek, recenze
Samsung 305V5A: AMD CrossFire levně
Pokud máte zájem o nový a především levný notebook, jenž by se hodil pro všestranné použití, pak platforma AMD Llano je pro to jak dělaná. My si dnes vyzkoušíme, jak dobře ji aplikovala společnost Samsung ve svém modelu s označením 305V5A.

Teploty a hlučnost


Nyní se podrobněji zaměříme na teploty různých částí notebooku a také jeho hlučnost. V klidovém provozu je tento notebook většinou tichý, takže jeho ventilátor není slyšet a i když se občas se ozve, je to jen na pár sekund. Při zátěži se ventilátor už pochopitelně roztočí na vyšší rychlost, ale ani pak moc neruší, neboť se ozývá jen jako silný šum a nemá nepříjemný zvuk. S hlučností tohoto počítače to tedy není vůbec špatné.

Teploty byly měřeny ve 21°C okolním prostředí s použitím aplikací Core Temp, Speedfan a GPU-Z pro měření a Prime95, 3DMark Vantage a PCMark pro zajištění zátěže. A zvláště při zátěži procesoru a grafiky jsme tento notebook nešetřili, protože tehdy procesor a GPU vytížil 3DMark a o zbylý dostupný výkon procesoru se postaral Prime95. Teploty CPU a GPU jsou v tabulce sdruženy pod APU, protože jde o jeden jediný čip. Z hlučnosti a teplot to pak vypadá, že se firmě Sapphire podařilo najít ještě dobrý kompromis mezi hlučností a zahříváním.


Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
APU
40 °C
83 °C
HDD
39 °C
44 °C


Podívejme se nyní tedy na dva obrázky znázorňující povrchové teploty v klidu (modře) a v zátěži (červeně). Ty byly měřeny jednak na displeji, klávesnici (levé a pravé straně), vedle touchpadu v místech pro položení zápěstí, u výdechu chlazení...




Modrá = v klidu, červená = při zátěži


...a nakonec na spodní straně notebooku. Na vrchní straně se notebook nijak nezahřívá, ale při zátěži má vespod vlevo u výdechu chlazení až téměř 50 °C, což rozhodně nebude nijak příjemné, pokud jej budeme mít položený na klíně. Nicméně toto stejně není vyloženě mobilní stroj, a tak jej za to nemůžeme moc popotahovat. Nicméně je otázkou, zda tento Samsung nebude v horkých letních dnech potřebovat služby nějaké chladicí podložky, která pod ním rozhýbe vzduch.




Modrá = v klidu, červená = při zátěži


Spotřeba a výdrž na baterie


Nakonec se zaměříme na to, kolik si notebook při různém zatížení vezme šťávy a také jak dlouho nám vydrží na 6článkovou baterii Li-Ion s kapacitou 48 Wh (11,1 V / 4400 mAh). Při teoretické spotřebě kolem 10 W by mohla nabídnout výdrž až téměř 5 hodin, ale s tím nelze moc počítat vzhledem k využití dvou grafických jader. Je ale otázka, jak s nimi technologie AMD Dual Graphics pracuje v klidovém režimu. Nicméně Samsung ve svých specifikacích maximální výdrž na baterie neuvádí, takže se musíme držet jen našich zjištění.


Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
Výdrž
4:45
1:15
Spotřeba
10,5 W
40 W


Spotřeba je ve skutečnosti v klidovém režimu celkem nízká, takže na baterii s kapacitou bezmála 50 W můžeme být v některých případech schopni tento notebook provozovat až 5 hodin a kdybyste jej nechali zcela v klidu, bylo by to až 6 hodin, ale to by opravdu nesměl nic dělat, což je jaksi k ničemu. V zátěži pak spotřeba samozřejmě značně vzroste, kvůli čemuž se příslušně zkrátí i výdrž, ale v porovnání s ostatními notebooky je to stále dobré.





reklama