reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung 305V5A: AMD CrossFire levně

5.3.2012, Jan Vítek, recenze
Samsung 305V5A: AMD CrossFire levně
Pokud máte zájem o nový a především levný notebook, jenž by se hodil pro všestranné použití, pak platforma AMD Llano je pro to jak dělaná. My si dnes vyzkoušíme, jak dobře ji aplikovala společnost Samsung ve svém modelu s označením 305V5A.
Společnost Samsung se ukázala s notebookem 305V5A ve verzi S01CZ, který patří do její Series 3 a nabízí hardware, jenž na papíře vypadá velmi zajímavě. Jedná se o 4jádrové APU od AMD s integrovanou grafikou Radeon, která disponuje 320 Stream procesory a navíc má k ruce ještě samostatné GPU se 160 Stream procesory v rámci systému AMD Dual Graphics. To vše je doplněno o 640GB pevný disk a 4 GB DDR3 RAM a zdá se, že za nějakých 13000 Kč s DPH jde o skvělou nabídku.




- klikněte pro zvětšení -

Testovaný Samsung je uzavřen v plastovém těle doplněném o kovové doplňky, s nímž můžeme být za danou cenu spokojeni, a to včetně 15,6" displeje s rozlišením 1366 x 768. Notebook nemá problémy s chlazením, pokud nepočítáme teplejší šasi vespodu nalevo.

Zmíněný displej je samozřejmě typu TN a má již matný povrch, k němuž se v poslední době začali výrobci hromadně vracet. K dispozici je i webkamera s rozlišením 1,3 Mpix, která poskytuje za všech okolností obraz s rychlou obnovovací frekvencí, což je vykoupeno jeho jasem a také tu jsou dva 1,5W reproduktory, jež nám poskytnou dostatečné ozvučení, pokud nemáme na mysli hudbu. Ergonomie je kvůli rozmístění portů uzpůsobena spíše pro praváky, klávesnice s numerickým blokem by mohla být lepší pro orientaci jen po hmatu, ovšem k provedení multidotykového touchpadu nemám výhrady.

A nyní k výkonu. Dnes bohužel AMD nemůže procesorům Intel konkurovat, ale v případě platformy Llano se o to ani nesnaží. Jde spíše cestou vyváženého výkonu, což se daří, ovšem osobně bych zde čekal více. Nejde ani tak o výkon procesoru, jako spíše o grafický systém, jenž nebyl v tomto případě příliš výkonný a hlavně mě v ani jednom praktickém případě nepřesvědčil, že využití druhého GPU v zapojení s primárním pomocí CrossFire má smysl. Lepších výsledků jsme dosáhli jen u syntetického testu 3DMark Vantage.

Namísto druhého grafického čipu by tak tomuto notebooku zcela jistě lépe sedlo silnější APU, které nemusí spoléhat na nejisté navýšení výkonu pomocí Dual Graphics. A také by se hodilo rozhraní USB 3.0.


Kovové prvky v šasi
Chybí USB 3.0
4jádrový procesor
Dual Graphics bez praktického efektu
Dobrá webkamera a silný zvuk
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 13 000 Kč s DPH, záruka 2 roky


Za zapůjčení notebooku Samsung 305V5A děkujeme firmě Samsung


reklama