reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung 940UX: monitor přes USB

17.3.2008, Pavel Kovač, recenze
Samsung 940UX: monitor přes USB
Na trhu se začínají objevovat LCD monitory, které lze připojit jak klasickým DVI, nebo D-Sub kabelem a navíc lze využit USB propojení. Jak se takový monitor chová a jak si vede v konkurenci? Na to se podíváme v dnešní recenzi LCD monitoru Samsung 940UX.

Pozorovací úhly


Opět tu máme monitor s technologií TN, která neposkytuje tak kvalitní pozorovací úhly jako ostatní. Největší problémy vytváří pohled zespodu, který výrazně tmavne a barvy se invertují.


Náhled pozorovacích úhlů


Stabilita kontrastu


I přestože jas elektronika reguluje pomocí podsvětlovacích trubic, tak kontrast celkem znatelně klesá. Je také možné, že monitor kombinuje obě metody snižování jasu. Tedy jak podsvětlovacími trubicemi, tak i "barevnou korekcí" - více o regulaci jasu zde.




Průběh jasu


Průběh změny jasu není zrovna moc lineární a navíc prvních a posledních 10 % prakticky nic nedělá. Potěšující však je, že nejnižší hodnota je 103 cd/m2. Nejvyšší hodnota 272 cd/m2 naprosto dostačuje pro sledování i ve velmi světlé místnosti.




Podsvícení


Podsvícení bohužel není zrovna ideální. V krajích výrazně tmavne a prostředek je znatelně světlejší. Samozřejmě nejde o grafický monitor, a tak se to dá omluvit. Výsledná hodnota podsvícení je 29,7 %.



Je zde také 2D pohled pro lepší orientaci.



Nově v recenzích přibude i tabulka s hodnotami jasu v jednotlivých místech obrazu. Jde v podstatě "jen" o přepočet předcházejících grafů. Každopádně pro takový přesný pohled na podsvícení je tato tabulka celkem vhodná.
reklama