reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung 971P - podvádějí nás výrobci?

18.10.2006, Pavel Kovač, recenze
Samsung 971P - podvádějí nás výrobci?
Pamatujete na model 193P+? Vzpomínáte na jeho dithering bez FRC? Pokud ano a ztratili jste k Samsungu důvěru, možná je dnešní model podobně kontroverzní jako ten předchozí. Očekáváte od monitoru s odezvou 6ms perfektní odezvu pro hry? Pokud ano, tak se račte přesvědčit, co si výrobci pod tímto pojmem dokáží představit.

Pod kapotou



Kvůli tomu, že je monitor tak designově zajímavý (nikde žádný šroubeček, samý lesklý plast atd.) se mi nepodařilo dostat na samotný panel. Je to škoda, protože jak zjistíte dále, jistě by bylo dobré se obeznámit s tím, o jaký panel ve skutečnosti jde. Pokud však využijeme strýčka Googla, zjistíme, že jde o panel LTM190E4, který je použit i u 970P. Uvidíme, jak si povede v testech.


OSD menu



Co se týče OSD menu, tak jistě už všichni tušíte, jaké bude. Ano je to tak, žádné OSD menu monitor nemá. Samsung tak pokračuje v "buttonless" designu svých monitorů. Obvykle lze monitor ovládat přes jejich software zvaný MagicTune (dnes již ve verzi Premium). Bohužel tento monitor přes tento software ovládat nelze, a tak vlastně ani nemůžete HW nic nastavit. Vše si musíte zvolit v ovladačích grafické karty, nebo přes přiložený speciální software. Při spuštění programu Natural Color Pro máte na výběr, zda chcete kalibrovat CRT či LCD monitor. Po zvolení LCD monitoru máte opět na výběr mezi jednoduchým ručním seřízením barev (Color Preference), nebo průvodcem (Monitor Cal. & Profiling).



Na následujícím obrázku je ruční seřízení gama křivek u jednotlivých barev. Po stisknutí tlačítka Apply se zavede na 30s daný barevný profil a pokud s ním souhlasíte, můžete jej potvrdit a používat nastálo.




Na posledním obrázku je celý průvodce. Jak vidíte, je vcelku propracovaný a pokud si dáte záležet, dojdete k celkem uspokojivému výsledku. Velice mě potěšila možnost volit si okolní osvětlení a podle toho software automaticky uzpůsobí teplotu barev. Nesmíme však zapomínat na to, že veškeré úpravy jsou prováděny na softwarové úrovni, a tak dochází k výraznému snížení gammutu (počtu barev).


reklama