reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung ATIV Tab: Windows RT poprvé

15.3.2013, Jan Vítek, recenze
Samsung ATIV Tab: Windows RT poprvé
Od společnosti Samsung nám k otestování dorazil tablet vybavený operačním systémem Windows RT. Slibuje kvalitní zpracování, výkonný hardware i slušnou výbavu, do níž patří také modul pro GPS i Glonass a technologie NFC.
Společnost Samsung poprvé představila dnes recenzovaný ATIV Tab společně s dalšími zařízeními již loni v září, ovšem tehdy měl do uvedení na trh ještě daleko. K nám každopádně dorazil až nyní a jedná se o první námi recenzovaný tablet s operačním systémem Windows RT, což je obdoba Windows 8 určená pro procesory s architekturou ARM. Tématem tohoto článku tedy nebude pouze samotný tablet, ale také operační systém.



- klikněte pro zvětšení -


Co se týče další výbavy, můžeme se těšit na bohatou výbavu senzorů a dalších rozhraní, kam patří i modul GPS schopný pracovat i se systémem Glonass, dále digitální kompas, senzor okolního osvětlení a specialitka Samsungu - Grip Sensor. Ten má u telefonu Samsung Continuum aktivovat sekundární displej. Ovšem kromě údaje, že Grip Sensor je u ATIV Tab přítomen, nám specifikace výrobce o jeho funkci nic neřeknou a zapomnělo se na to i v manuálu, ať už je o českou či anglickou verzi. Jde totiž o kapacitní senzor detekující to, že uživatel uchopí tablet do rukou, což je celkem jasné, ale na rozdíl od telefonu Continuum nevíme, jaká pak bude reakce tabletu. Tomu se však budeme věnovat později na konci třetí kapitoly.





Samsung ATIV Tab k nám dorazil v originálním obalu, čili v malé bílé krabici, v níž jej ze všech stran chránila přilnavá fólie a v přihrádkách vespod bylo uloženo veškeré příslušenství. To byl ovšem pouze malý manuál v češtině a napájecí adaptér s kabelem. Nyní ale už k podrobným specifikacím.

Model
Samsung ATIV Tab (GT-P8510)
Rozměry
168,1 x 265,8 x 8,9 mm
Hmotnost
570 g
Displej
10,1" LCD PLS
multidotyková kapacitní vrstva
Gorilla Glass
Rozlišení
1366 x 768
Procesor
1,5GHz dvoujádrový Qualcomm APQ8060A (jádro Krait) + GPU Adreno 225
Operační systém
Windows RT + zkušební verze Office Home & Student 2013 RT
Operační paměť
2 GB RAM
Integrovaná paměť
32 GB na kartě eMMC
Paměťové karty
Micro SD (až 64 GB)
Kamery
přední 1,9 Mpix (1 600 × 1 200) - ve skutečnosti 1,2 Mpix (1280 x 720)
zadní 5 Mpix + LED blesk + AF (2 592 × 1 944, video až 720p)
Wi-Fi
802.11a/b/g/n Wi-Fi (2,4 i 5 GHz)
Wi-Fi Direct, Wi-Fi Channel Bonding
3G
-
HDMI
Micro HDMI s HDCP
Audio
stereo reproduktory
3,5mm pro headset
USB
1x USB 2.0
Bluetooth
Bluetooth 4.0
Senzory, apod.
akcelerometr
kompas
senzor okolního osvětlení
Grip Sensor (snímač uchopení)
S-GPS, Glonass
NFC
Napájení
40W AC adapter (12 V / 3,33 A)
Baterie
Li-ion 30,75 Wh (8200 mAh)
výdrž až 12 hodin při přehrávání filmů
546 hodin v pohotovostním režimu
Kompatibilita
Audio
MP3, WMA, AAC, HE-AAC, PCM
Video
MPEG4, H.263, H.264, VC-1 WMV7, WMV8, WMV9

Přítomnost odlehčeného operačního systému Windows RT tedy znamená, že se nedočkáme klasického procesoru x86 jako například u nedávno testovaného Acer Iconia Tab W510. Oba tyto tablety mají ale společný displej o velikosti 10,1" a rozlišení 1366 x 768. Škoda že Samsung nepokládá za důležité informovat na svých stránkách o všech klíčových vlastnostech, a tak se na třeba nedozvíme, jaký typ displeje byl použit, ani že jej chrání Gorilla Glass.


Procesor Qualcomm se dvěma jádry Krait na 1,5 GHz a grafikou Adreno 225 a 2 GB operační paměti slibuje slušný výkon, díky němuž by měl OS Windows RT pracovat velmi svižně, ovšem záležet bude také na výkonu hlavní karty eMMC s kapacitou 32 GB. Z té mimochodem dostaneme k dispozici cca 14 GB, takže více než polovinu si uzme systém, ale také nějaké další doinstalované součásti, jako je zkušební verze Office Home & Student 2013 RT. Paměť můžeme ostatně rozšířit pomocí karet microSD s kapacitou až 64 GB.

Zadní fotoaparát sice nemá nejvyšší rozlišení, ale to není jediný ukazatel kvality. Zato nabídne přísvit pomocí LED a k tomu také automatické ostření. Pak tu samozřejmě nechybí ani Wi-Fi a u tabletu s cenou kolem 17000 Kč je povinností též Bluetooth. O dalších senzorech a rozhraních již byla řeč, ale ještě jsme se nezmínili o napájení. Integrovaná baterie má kapacitu přes 30 Wh, což má tabletu stačit až na 12 hodin při přehrávání filmů a v pohotovostním režimu by měl vydržet téměř 23 dní.


Zpracování tabletu


U tabletu s takovouto cenou bychom se neměli spokojit s ničím jiným než s bezchybným technickým zpracováním, tedy s ohledem na kvalitu a odolnost. V tomto případě tomu skutečně tak je, takže ATIV Tab je pro mě prozatím tabletem s tím nejlépe zpracovaným tělem. Zadní kovový a lakovaný kryt je velmi tuhý, takže tablet snadno odolá pokusům o zkroucení a k tomu jistě také přispěje skleněný kryt displeje (Gorilla Glass). Na druhou stranu bych osobně ocenil, kdyby zadní kryt tabletu nebyl tak příšerně hladký, kvůli čemuž se mi nejen nedržel moc příjemně, ale také přímo přitahoval nečistoty. Myslím, že už tak je dostatečnou otravou neustálé čištění displeje.




- klikněte pro zvětšení -


Vrchní část tabletu ukazuje, že se dočkáme klasického zpracování. Černý displej s lesklým sklem sahajícím až k samotným okrajům je ohraničen rámečkem s nádechem metalízy, v jehož spodní části trůní tlačítko s logem Windows, které dokáže tablet probudit a v zapnutém stavu pak slouží pro ukázání hlavní nabídky Start.




- klikněte pro zvětšení -


Nahoře pak máme nad logem Samsung další prvky. Jednak je to přední 1,9Mpix kamera pro videotelefonii, nalevo od ní je příslušná modrá kontrolka s blízkým senzorem okolního osvětlení a napravo pak červená kontrolka signalizující zapojené externí napájení. A u samotných okrajů najdeme úzké děravé proužky, což je neklamná známka toho, že jsou za nimi umístěny reproduktory.



- klikněte pro zvětšení -


Když si tablet obrátíme na druhou stranu, objeví se jeho lesklý a hladký kryt s texturou broušeného kovu. Když si zvětšíte fotografii ukazující celý tablet zespodu, pak poblíž levého horního rohu narazíte na sotva viditelné logo, které ukazuje umístění antény NFC (Near Field Communication). Anténa GPS je pak v samotném pravém horním rohu. Co se týče samolepky Powered by Windows RT, tu můžete snadno sloupnout (nezůstane po ní ani stopa), ale my jsme ji nechali na místě.

Kromě plastického loga Samsung pak tu máme už jen objektiv zadního 5Mpix fotoaparátu, jenž je ohraničen vyvýšeným rámečkem, aby se posunováním tabletu po stole hned nepoškrábalo jeho ochranné sklo a hned vedle je silná LED pro přísvit ve tmě. Oba prvky blíže ukazuje následující fotografie, kde je na hraně tabletu vidět také malý otvor s mikrofonem a záslepka rozhraní USB 2.0 a micro HDMI.





Nepíšu micro či mini USB 2.0, neboť konektor tohoto rozhraní je u ATIV Tab ve své plné velikosti. Pro zapojení flash disku nebo jiných USB zařízení tak nebudeme muset využít redukci, ovšem v případě rozhraní HDMI a čtečky karet SD umístěných hned vedle už musíme využít velikost "micro". Karta microSD se samozřejmě schová do čtečky celá, jinak by nešla opět zaklapnout záslepka.




- klikněte pro zvětšení -


Vrchní hrana tabletu ještě zahrnuje hlavní vypínač, delší kolébkové tlačítko pro nastavení hlasitosti zvuku a také 3,5mm audio výstup.




- klikněte pro zvětšení -


Boční hrany v sobě nemají vůbec nic, a tak zbývá už jen ta spodní, kde máme jednak u okraje umístěný malý kulatý konektor pro napájení. Škoda, že Samsung nepoužil nějaký větší, který by byl zároveň také odolnější, zvláště když našel místo i na plnohodnotný port USB.

Zbývá už jen středový dokovací port klávesnice, k němuž patří také zaslepené otvory, v nichž se tato klávesnice uchytí. ATIV Tab tak můžeme podobně jako Acer Iconia Tab W510 změnit v notebook, ovšem nejdříve si budeme muset příslušnou klávesnici koupit. Alternativou je pak (kromě softwarové klávesnice) nějaká jiná s rozhraním Bluetooth, ovšem problém by neměl být ani s klasickou klávesnicí s USB.


Příslušenství


Nejdříve jsem byl trošku na pochybách, zda se část příslušenství nevytratila cestou, ovšem pohled do českého manuálu (je k dispozici i jako PDF) odhalil, že kromě něj a samotného tabletu opravdu dostaneme už jen napájecí adaptér a příslušný kabel do sítě.





Na tom se mi moc nezamlouvalo, že jde o klasickou sestavu, jakou jsou vybavovány i notebooky, tedy až na to, že k nim obvykle dostaneme minimálně 65W adaptér, zatímco ten u ATIV Tab má výkon 40 W. Nicméně i tak mi přišel na takovýto tablet až zbytečně moc výkonný a především se svým kabelem zabere vedle tenkého tabletu moc místa. A krom toho bych u tabletu s cenou kolem 17 tisíc korun očekával, že výrobce přiloží alespoň nějaké cestovní/ochranné pouzdro, které je téměř nezbytností.
reklama