reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung C6625: zajímavý smartphone

10.11.2009, Pavel Bureš, recenze
Samsung C6625: zajímavý smartphone
Je malý, tenký, disponuje QWERTY klávesnicí a GPS přijímačem. Řeč je o Samsungu C6625, který zaujme nejen tradiční příznivce Windows Mobile. Obstojí však při srovnání s konkurencí? Pojďme se o tom společně přesvědčit v následující recenzi.
Kapitoly článku:
  1. Samsung C6625: zajímavý smartphone
  2. Dodávané programy
  3. Telefonování, fotoaparát
  4. Závěr

Specifikace


Ještě před tím, než se budeme věnovat specifikaci testovaného smartphonu, je třeba si ujasnit, který přístroj jsme vlastně recenzovali. Podle známého serveru PDAdb.net má Samsung v nabídce dva takřka totožné smartphony s podobným názvem. Samsung GT-C6625 se však od varianty s „v“ na konci liší množstvím dostupného místa ve Flash ROM (Samsung C6625v nabídne cca 150 MB, druhý ze smartphonů o třetinu méně).

Není jasné, zda Samsung GT-C6625v je jen mírně upravená verze prodávaná Vodafonem, na českých stránkách operátora však smartphone najdeme bez přívlastku "v", takže by se mohlo zdát, že existuje jen jedna verze. Tomu však odporuje oficiální specifikace na webu výrobce, kde najdeme Samsung GT-C6625 vyobrazený s layoutem pro domovskou obrazovku, který však v testovacím smartphonu chybí. Dle vyjádření Vodafonu je však jimi prodávaný smartphone (cena 5 977 Kč v nedotované podobě) hardwarově shodný s přístrojem ze stránek Samsungu...

Pohledem do tabulky níže zjistíme, že testovaný smartphone můžeme s klidným svědomím zařadit do kategorie nižší střední třída, o low-endový smartphone nejde. Chybí však Wi-Fi, 2 Mpix fotoaparát dnes rozhodně není to nejlepší, co v oblasti smartphonu najdeme a ani 256 ROM není vzhledem k tomu, že máme k dispozici jen 150 MB, žádná výhra. Za vyzdvihnutí však stojí displej, rozlišení je sice obvyklých 240 x 320 bodů (QVGA), ale úhlopříčka je 2,6", což je o dvě desetiny palce více než u řady obdobně koncipovaných zařízení (např. u Samsungu Blackjack II). Plusem je rovněž podpora HSDPA, která není u levnějších přístrojů standardem, potěší rovněž A-GPS.


Technické specifikace Samsung C6625
KategorieSmartphone
VýrobceSamsung
Ikona Odkaz na databázi
OSMicrosoft Windows Mobile 6.1 Standard
Rozměry113 x 63 x 12 mm (š x v x t)
Hmotnost107,7 g
OvládáníD-Pad, QWERTY
Ikona Odkaz na databázi
Procesor32-bit STMicroelectronics Nomadik STn8810 393 MHz
Paměť ROM256 MB (k dispozici cca 120 MB)
Paměť RAM128 MB (k dispozici cca 89 MB)
Ikona Odkaz na databázi
DisplejTransreflexivní TFT LCD
Rozlišení320 x 240
Barevnost65 536
Úhlopříčka66 mm
Ikona Odkaz na databázi
SlotymicroSD (Transflash)
RozhraníHSDPA,WCDMA, GSM (900, 1800, 1900 MHz), GPRS, EDGE, Audio In, Audio Out, Bluetooth 2.0, GPS, Digitální fotoaparát 2 Mpix, FM rádio
BaterieLi-ion 1300 mAh
Mikrofonmono
Repromono



Balení


Komentovat obsah balení v této recenzi nebudeme, neboť jsme měli k dispozici pouze samotný telefon s USB kabelem. Podle dostupných informací z několika internetových obchodů však v krabici najdeme také CD s nezbytným softwarem, stereo sluchátka/hands-free a uživatelský manuál. Není toho moc, co říkáte? Co se USB kabelu týče, nemáme k němu výhrad, je dostatečně dlouhý (75 cm).


Design, ovládání


Na obrázcích vypadá Samsung C6625 docela luxusně, skutečnost je však jiná. Zejména lesklý plastový rámeček kolem displeje působí levným dojmem, část kolem sluchátka připomíná některé levné neznačkové dotykové telefony z Číny. Stříbrná polovina zadní části displeje je kovová, kryt baterie je opět plastový a při silnějším stisku slabě vrže, ostatní části přístroje však zatím žádný rušivý zvuk nevydávají.

Samsung C6625 je vzhledem k většímu displeji široký a současně relativně tenký, ve velké mužské ruce se však drží dobře. Ženy a slečny, kterým jsme přístroj půjčili, ale měly s ovládáním menší problémy. Přibližně polovinu přední části zabírá displej, ten není, stejně jako u všech ostatní Windows Mobile Standard zařízení, dotykový. Vzhledem k tomu, že LCD není zapuštěno alespoň několik milimetrů, vybavili jsme smartphone pro jistotu ochrannou fólií.

Barevné podání je bez výhrad, rovněž pozorovací úhly, Samsung však nepotěšil podsvícením. To je sice rovnoměrné, lze ho regulovat v pěti krocích, či zapnout čidlo pro automatické nastavení jasu, ale nejnižší hodnota podsvícení je stále dost vysoká, takže práce se smartphonem je za šera docela nepříjemná. Musíme zmínit dobrou čitelnost na slunci, stačí smartphone mírně naklonit a můžeme číst i při nejnižší intenzitě podsvícení.


Samsung má se smartphony vybavené QWERTY klávesnicí pod displejem mnohaleté zkušenosti, testovaný model však nabízí pouze průměrnou klávesnici
- pro zvětšení klikněte -

Pod displejem najdeme nejen QWERTY klávesnici, které se budeme věnovat později, ale také ovládací tlačítka. Za zmínku stojí D-Pad, směrová tlačítka i velká středová potvrzovací klávesa. Tlačítka jsou vyvýšena o několik milimetrů nad povrch, díky tomu se velmi dobře tisknou a současně není problém najít správné tlačítko jen po hmatu.

Další tlačítka jsou poplatná použitému operačnímu systému – klávesa se symbolem domečku slouží k návratu na domovskou obrazovku, dlouhým stiskem pak lze vyvolat task manager. V nastavení smartphonu však nelze vybrat jiný program, který tímto tlačítkem spustíme, můžeme ale doporučit AE Button Plus, který „přemapování“ mnoha tlačítek smartphonu zvládá bez větších problémů.


Oproti některým starším Windows Mobile přístrojům netrpí Samsung C6625 žlutým nádechem displeje. Podsvícení lze regulovat v 5 stupních
- pro zvětšení klikněte -

Nechybí ani dvojice tlačítek pro ovládání soft-keys, tlačítko C umožňující návrat o obrazovku (úroveň) výše najdeme vpravo od D-Padu. Jak je vidět i na přiložených snímcích, zmíněná čtveřice kláves není vyvýšena, přesto se s nimi vzhledem k jejich velikosti pracuje velmi dobře. Odpor nejen těchto, ale i všech ostatních, tlačítek není velký, takže se dobře tisknou a člověka ani po delší práci nebolí prsty.

Vyvýšena jsou naopak stříbrná tlačítka se symbolem zeleného a červeného sluchátka. Stiskem zeleného tlačítka přijímáme hovor, potvrzujeme zadané číslo, během hovoru pak slouží k přidržení, podržením na cca 2 sekundy přepneme na hlasitý odposlech. Červené sluchátko slouží naopak k odmítnutí příchozího hovoru, během telefonátu jím hovor ukončíme, krátkým stiskem z libovolné aplikace „vyskočíme“ na domovskou obrazovku (homescreen). Dlouhý stisk červeného sluchátka způsobí uzamknutí klávesnice, oproti jiným modelům naštěstí nedojde také k ukončení datového připojení, takže ICQ a podobné aplikace mohou dále běžet na pozadí.

Všechny, jež píší větší množství textu, bude určitě zajímat také QWERTY klávesnice pod displejem. Je čtyřřadá a obsahuje celkem 39 kláves. Většina z nich má dvě funkce, k té sekundární se dostaneme přes šedivou funkční klávesu (Fn), která rovněž slouží k zadávání číslic (jsou šedivě vyznačeny). Kromě psaní písmen, číslic a symbolů lze QWERTY využít také ke spouštění programů a změně nastavení. K tomuto účelu slouží takřka celá spodní řada obsahující tlačítka spouštějící webový prohlížeč, e-mailový klient, fotoaparát a hudební přehrávač, rovněž lze dlouhým stiskem Space změnit aktuální profil na vibrace, opětovným stiskem aktivujeme původní profil. Samsung C6625 žádnými dalšími tlačítky pro spuštění programů nedisponuje, pokud chceme ze smartphonu dostat maximum, lze nainstalovat např. již zmíněný program AE Button Plus.

K velikosti kláves nemáme výhrad. Jako uživatel s velkými prsty jsem neměl problém se do správného tlačítka trefit či ho nahmatat. Horší však je, že klávesnice je docela tuhá, při psaní tak člověk musí jednotlivé klávesy silně tisknout. Pokud se uživatel Samsungu s touto vlastností smíří, bude psát sice pomalu, ale bez chyb. Občas jsem se snažil psát tak rychle jako na jiných zařízeních s klávesnicí (KTC Kaiser, Palm Treo 750), ale často se stalo, že smartphone stisk klávesy nezaznamenal, protože jsem ji stiskl příliš slabě. Je těžké odhadnout, komu bude klávesnice Samsungu C6625 vyhovovat, ale vzhledem k tomu, že je mnohem tužší než klávesnice u velké části jiných mobilních zařízení, doporučujeme smartphone před koupí vyzkoušet. Mohlo by se totiž stát, že by Samsung svému majiteli přinesl spíše trápení než usnadnění každodenních činností.

Kromě displeje a klávesnice najdeme na přední stěně Samsungu také reproduktor a čočku fotoaparátu používaného při videotelefonii. Spodní část je na zajímavé prvky chudá, nachází se zde pouze mikrofon, mnohem zajímavější je ale levý bok. Obsahuje slot na microSD karty krytý plastovou záslepkou a dvě tlačítka pro regulaci hlasitosti. Jimi můžeme upravit hlasitost sluchátka při hovoru a v ostatních případech slouží k nastavení systémové hlasitosti. Inženýry Samsungu je třeba pochválit, obě tlačítka jsou vyvýšena nad tělo smartphonu a vybavena gumovými ploškami, takže je nejen rychle najdeme prstem, ale díky gumě také nekloužou (např. když máme zpocené prsty). Pro úplnost dodejme, že hlasitost lze regulovat v 5 krocích.

Pravý bok skýtá pohled na další záslepku, která tentokrát ukrývá zdířku pro zapojení nabíječky, USB kabelu či sluchátek. Samsung opět vsadil na proprietární konektor, takže pokud chceme nabíjet či synchronizovat doma i v práci, bude třeba pořídit další jednoúčelový kabel. Co se záslepek týče, během testování obě pevně držely na svém místě, je však otázkou, zda se situace za několik měsíců používání nezhorší. Nad konektorem nabíjení najdeme také očko umožňující pověsit smartphone na šňůrku a nosit ho např. na krku či popruh omotat kolem zápěstí.


Konektor pro připojení nabíječky (případně USB labelu a sluchátek), poutko a zapínací tlačítko
- pro zvětšení klikněte -


Tlačítko pro zapnutí přístroje najdeme stejně jako u většiny podobných zařízení na vrchní části přístroje, je však umístěno v levém rohu, což může vadit těm, kteří chtějí tlačítko ovládat ukazováčkem pravé ruky. K zapnutí/vypnutí je třeba knoflík zmáčknout na cca 2 sekundy, krátký stisk vyvolá pohotovostní menu umožňující změnu profilu, uzamknutí klávesnice i spuštění správce bezdrátových sítí.


Slot na paměťové karty standardu microSD, šipky regulující hlasitost a zapínací tlačítko umístěné pro někoho nezvykle vpravo
- pro zvětšení klikněte -


Součástí těla smartphonu, kterou jsme dosud opomíjeli, jsou záda včetně krytu akumulátoru. Ten je - narozdíl od stříbrné části kolem fotoaparátu - černý a plastový. Při silnějším stisku krytka vrže, vůle je však minimální. K akumulátoru a ke kartě SIM se dostaneme jednoduše, stačí na krytku zatlačit a posunout ji ve směru, kterým ukazuje šipka.

Samsung vsadil na 1300 mAh akumulátor, což je rozumný kompromis mezi výdrží a velikostí baterie. Pokud si vybavím, že řada starších modelů dostala do vínku pouze 750 mAh akumulátor, který nevydržel při větší zátěži ani půl dne, lze na 1300 mAh nahlížet jako na změnu k lepšímu. Je vidět, že si Samsung vzal stesky uživatelů k srdci a jak se dozvíte v závěru recenze, není na tom testovaný smartphone co do výdrže baterie vůbec špatně.


V základní výbavě najdeme také 1300 mAh akumulátor, který je třeba při výměně SIM karty vyjmout
- pro zvětšení klikněte -


Dvoumegapixelový fotoaparát, jehož čočka se nachází spolu s malým zrcátkem také na zádech přístroje, dnes již nikoho nenadchne. Při detailním pohledu zjistíme, že čočka je sice zapuštěna, ale jen cca o milimetr, takže nebezpečí poškrábání tu stále je.
reklama