Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung ML-2851ND: Duplexní rychlík

3.6.2008, Zdeněk Eisenhammer, recenze
Samsung ML-2851ND: Duplexní rychlík
Na trhu laserových tiskáren je velká konkurence a výrobci se musejí předhánět, aby uspěli. Dnes recenzovaný model přináší do klidnějších vod střední třídy bezmála zemětřesení. Za překvapující cenu jde o velmi rychlé zařízení s automatickým oboustranným tiskem.
Kapitoly článku:
  1. Samsung ML-2851ND: Duplexní rychlík
  2. Ovladače
  3. Spotřební materiál, testy a závěr
Tiskárna používá často používanou koncepci tonerové kazety s integrovaným obrazovým válcem, takže se nemusíte starat o jeho životnost. Na druhou stranu se tím zvyšuje cena samotné kazety a tím i náklady na tisk. Kazetu při první instalaci tiskárny musíte vložit sami, je uložená samostatně v krabici s tiskárnou, což je poměrně obvyklé.

Postup je však jednoduchý, takže z instalace nebo výměny toneru nemusí mít obavy ani technicky méně zdatný uživatel. Standardně dodávaná tonerová kazeta má kapacitu 2000 stránek, takže tentokrát se výrobce neuchýlil k nepopulárnímu kroku dodávky tiskárny se "startovací" kazetou, která má obvykle kapacitu 1000 - 1500 stran. Vedle standardní kazety lze zakoupit i velkokapacitní, která by měla zvládnout potisknout 5000 stran.




Otevřením předního krytu získáte přístup k prostoru tonerové kazety

TonerCena
Originální toner (kapacita 2000 stran)1350 Kč
Originální toner (kapacita 5000 stran)2200 Kč


V předchozí tabulce jsou uvedeny orientační ceny ceny z českých internetových obchodů. Neoriginální toner zatím není v prodeji, za pár měsíců ale může být situace jiná. I tak jsou ale ceny originálních tonerů vcelku příznivé, takže se podívejme na výpočet cenových nákladů.




Kromě o něco větších rozměrů se tonerová kazeta příliš neliší od kazet jiných výrobců


Jako vždy z uvedených cen vypočítáme odhadované náklady na tisk. Vzoreček, který používáme při výpočtu nákladů na výtisk jedné stránky, vypadá následovně (ceny jsou včetně DPH): náklady na stránku = cena papíru + cena obr. válce / životnost válce + cena toneru / kapacita toneru

Zde je obrazový válec součástí tonerové kazety, takže jej ze vzorečku vynecháme. V tomto konkrétním případě to tedy bude: náklady na stránku = 0,17 + 1350/ 2000

Při použití menší kazety jsou náklady na stránku 0,85 Kč/výtisk, což je pro tiskárnu s takovou výstupní kapacitou spíše horší výsledek, ale ne tak podstatný, protože vzhledem k cenové výhodnosti velkokapacitní kazety si tuto menší koupí jen málokdo. V druhém případě se totiž dostaneme na vynikajících 0,61 Kč/výtisk. Tím tiskárna překonává dosavadní rekord modelu Canon LBP-3360 o celých 9 haléřů. Takto nízkých nákladů často nedosáhnete ani při použití neoriginálního toneru. V kategorii tiskové náklady si tedy tiskárna získala mé sympatie.

Nyní se však pojďme věnovat výkonnostním testům - tiskárna slibuje výstup rychlostí 28 stran za minutu, což by v případě potvrzení byl opět rekord dosud testovaných tiskáren. Důležité však jsou také odezvy při odesílání tisku v různých režimech činnosti, které jako obvykle shrnuje následující tabulka (pro úplnost dodávám, že test byl prováděn při připojení přes rozhraní USB).


Měřený parametrHodnota
Zahřívání45,4 s
Start z pohotovostního režimu7,5 s
Start z úsporného režimu18,5 s
Průběžná rychlost27,5 str./min


Jak vidíte, rekord sice překonán byl (přestože tiskárna nepatrně zaostala za papírovou hodnotou), ale v ostatních parametrech se tiskárna příliš nepředvedla - zejména prodleva po zapnutí je snad nejdelší, jakou jsem dosud naměřil. Polehčující okolností je fakt, že vzhledem k předpokládanému zatížení v silném kancelářském provozu se tiskárna nebude vypínat příliš často. I tak je zde pro společnost Samsung ještě velký prostor ke zlepšení. Aby byly testy rychlosti kompletní, přidávám informaci o duplexním tisku - vytištění jedné stránky textu potištěné z obou stran tiskárně trvalo 10,5 sekundy.

S testy rychlosti souvisí i hlučnost tiskárny - zde na mě tiskárna udělala dobrý dojem, jelikož i přes svou vysokou průběžnou rychlost patřila k těm tišším, zvláště pak zaměřím-li se na střední třídu. V pohotovostním režimu je zcela nehlučná, takže umístění přímo do kanceláře nebude snižovat komfort jejích obyvatel. Píšu si každopádně malé plus.

Posledním testovaným aspektem je kvalita tisku, takže předkládám obvyklou sadu zkušebních obrazců, které byly vytištěny ve dvou režimech - 600 dpi s nastavením vyšší sytosti textu a 1200 dpi.

Při tisku velmi malého textu je při dostatečném zvětšení rozdíl mezi oběma režimy zřetelný, zejména u velikostí 1,5 - 2 body. Nejmenší velikost je nečitelná v obou rozlišeních, 1,5 bodu už je čitelných (pokud použijete lupu). V režimu 600 dpi je také mírně vidět nastavení vyšší sytosti textu, ale ke zlepšení čitelnosti to nevede. Při inverzním tisku se tiskárna příliš nepředvedla a od velikosti 3,5 níže je text čitelný jen velmi obtížně, nepatrně lépe v nižším rozlišení díky odlišnému nastavení sytosti textu. Celkově lze tisk malého textu považovat za průměrný.




Čitelnost textu malých velikostí - 600 dpi




Čitelnost textu malých velikostí - 1200 dpi


Text standardní velikosti 12 bodů vypadal v obou režimech téměř stejně, ale přecejen je v 1200 dpi o chlup lépe vykreslený - všimněte si třeba horního "zobáčku" na písmenu b. Větší rozdíly by snad odhalilo naskenování v ještě vyšším rozlišení, než je používaných 1200 dpi, do hry pak však již příliš vstupuje i kvalita papíru..




Standardní text - 600 dpi




Standardní text - 1200 dpi


Rozdíly v jemnosti lze pozorovat i u textu tištěného různými odstíny šedi - v rozlišení 1200 dpi byl rastr viditelně jemnější.



Šedý text - 600 dpi




Šedý text - 1200 dpi


S čárovou grafikou si tiskárna poradila na výbornou - čáry jsou krásně syté a stejnoměrné, bez přerušení. Přímo ukázkový výstup.



Čárová grafika - 600 dpi




Čárová grafika - 1200 dpi


Odstíny šedi vypadají v obou režimech víceméně shodně, pouze v 600 dpi byl v nejsvětlejší části patrný pravidelný vzorek ditheringu. Při zvětšení je vidět rozdíl v jemnosti rastru mezi oběma režimy.



Černobílý přechod - 600 dpi




Černobílý přechod - 1200 dpi


S fotografiemi si tiskárna poradila docela dobře, výtisky v obou rozlišeních působily vcelku přirozeně a hladce. V rozlišení 1200 dpi je fotografie viditelně jemnější, ale rozdíl uvidíte jen při zkoumání zblízka. Lépe jsou také prokresleny nejsvětlejší partie.




Fotografie - 600 dpi




Fotografie - 1200 dpi


Jak vidíte na zvětšenině, výrobce tentokrát "nešidí" a používá při maximálním rozlišení znatelně jemnější rastr. Větší část potenciálu vyššího rozlišení je však zřejmě použita k dosažení vyššího počtu odstínů šedi.




Detail - 600 dpi




Detail - 1200 dpi


Tiskárna Samsung ML-2851ND ve mně vzbudila velmi pozitivní dojem - výraznějším nedostatkem bylo v podstatě jen pomalé zahřívání po zapnutí, jinak jde hlavně o pozitiva - tiskárna je rychlá, vzhledem k rychlosti tichá, nabízí velmi levný provoz díky nízkým nákladům na tisk a ani v oblasti kvality tisku jsem nebyl zklamán. A to ještě nesmím zapomenout na bonusy v podobě duplexní jednotky a možností rozšíření vstupní kapacity a paměti. Když k tomu připočteme vynikající cenu, máme zde kandidáta na jednu z nejlepších tiskáren pro středně velké objemy tisku. Za tento výsledek tiskárně udělujeme ocenění Trefa Světa hardware.




Ocenění Trefa získává tiskárna Samsung ML-2851ND za
výjimečný výkon a výbavu při zachování nízké ceny. Logo ocenění je ke stažení zde.


Duplexní jednotka
Dlouhé zahřívání po zapnutí
Výborná průběžná rychlost tisku
Chybí nastavení sytosti tisku v ovladačích
Vynikající náklady na tisk
Ikona Odkaz na databázi
Orientační cena: viz graf níže


Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Samsung ML-2851ND poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>


Za zapůjčení tiskárny Samsung ML-2851ND děkujeme Samsungu.