reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung N210: elegán s výdrží

4.10.2010, Jakub Doležal, recenze
Samsung N210: elegán s výdrží
Samsung je v oblasti počítačů známý především výrobou paměťových čipů, nebo různých řadičů. Dnes se však podíváme na trochu jiný produkt, kterým se snaží prorazit na poli netbooků. Dokáže model N210 obstát proti zaběhnuté konkurenci?

LCD displej


V šasi tohoto notebooku osadil Samsung širokoúhlý displej s úhlopříčkou 10,1“ a rozlišením 1024 x 600 pixelů. Pro podsvícení panelu byly použity úsporné LED diody, avšak pouze po okrajích. Tato skutečnost se negativně projevuje při nočním práci, či sledování filmu, kdy byla po okrajích obrazovka výrazně světlejší.



Při pohledu zpříma je obraz poměrně dobrý, avšak stále se nezapře TN technologie, která sráží celkovou kvalitu podání. Pro jednoho uživatele jsou tedy pozorovací úhly dostatečné.



Po zaklopení panelu se naplno projeví neduhy TN panelů a z obrazovky se stane velmi špatně použitelná pracovní plocha. Tento nešvar se neprojevuje při práci na stole, avšak v klíně je třeba víko displeje řádně polohovat.



Při přiklopení panelu směrem ke klávesnici se situace opakuje a i zde není obraz příliš dobrý.



Pohled z boku nabídne bledější obraz, přitom barevné podání se ještě drží na hranici použitelnosti. Zkrátka v této cenové kategorii zázraky čekat nemůžeme.


Webkamera


Ve víku displeje výrobce instaloval webkameru s maximálním rozlišením 640x480 obrazových bodů. Při dostatku světla je obraz poměrně ostrý a použitelný například pro videochat. V tmavších místnostech je výsledný obraz už horší.





Zvukový systém


Reproduktory jsou umístěny v přední části a dle specifikací měly nabídnout stereo. Při testu jsem využíval MP3 skladby v bitrate od 160-320 Kbps a také youtube. A jaký je verdikt? V poslední době se čím dál častěji setkávám s notebooky, které mají „plechový zvuk“ a prakticky žádné podání basů a ani Samsung N210 není výjimkou.


Ergonomie


Po stránce ergonomie nabídne Samsung N210 poměrně dobré rozložení klávesnice. Klávesy mají dostatečně tuhý stisk a rychle se vracejí zpět do původní polohy. Bohužel pro pánskou ruku je hloubka klávesnice příliš malá, takže doporučuji ozkoušet před nákupem.

Rozpoluplné dojmy mám z touchpadu, který je na jednu stranu poměrně citlivý na odezvu a přesun po obrazovce nepůsobí problémy. Na druhou stranu je až příliš v rovině se zbytkem netbooku a poměrně často jsem tak prsty vyjížděl mimo něj. Zkrátka ostřejší přechod by rozhodně neuškodil.

reklama