reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung N210: elegán s výdrží

4.10.2010, Jakub Doležal, recenze
Samsung N210: elegán s výdrží
Samsung je v oblasti počítačů známý především výrobou paměťových čipů, nebo různých řadičů. Dnes se však podíváme na trochu jiný produkt, kterým se snaží prorazit na poli netbooků. Dokáže model N210 obstát proti zaběhnuté konkurenci?

Teploty a hlučnost


Zejména malé netbooky trpí dost často na přehřívání, neboť do šasi se většinou příliš chladících prvků nevejde. Během náročného testování výkonu v programech a i během klasické práce jsem netbook neustále kontroloval a zde jsou moje dojmy. Nutno podotknout, že měření probíhalo při ustálené pokojové teplotě 24°C.

Při běžné práci je Samsung N210 prakticky neslyšný a teploty celého šasi nejsou nikterak vysoké. Nový hardware od Intelu zkrátka příliš netopí a šikovně umístěný výdech chlazení navíc neobtěžuje při použití externí myši.

V průběhu testování se již celé tělo začalo citelně zahřívat a místy se ozval ventilátor, celkově však jeho hlučnost patří k tomu lepšímu na trhu. V případě, že budete sledovat video, či jinak výrazně zatěžovat hardware, můžete pocítit vyšší teploty v oblasti výdechu. Zbytek netbooku je relativně chladný.


Spotřeba a výdrž na baterie


Poslední v řadě testů je spotřeba energie a výdrž na baterie. Díky úspornému hardwaru a relativně silnému akumulátoru můžeme čekat dlouhou výdrž a možnost nechání napájecího adaptéru doma, či v kanceláři. Testovat budeme výdrž v klidovém režimu (IDLE) a poté jej zatížíme redakčním softwarem (LOAD).
Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
Výdrž
7:50
6:36
Spotřeba
9 W
11 W

Při standardních redakčních testech výdrže si Samsung N210 nevedl vůbec špatně a je vidět, že výrobce vsadil na dobrou volbu komponent. Přímo v prostředí Windows je pak speciálně vytvořený profil správy baterie, který se stará o co nejdelší chod na baterie. Při jeho aktivaci a snížení jasu na čitelné minimum se výdrž ještě prodloužila a bylo tak možné se dostat přes 10 hodin, nicméně nejednalo se o kontinuální zatěžování systému.

Zajímavá situace nastala při měření spotřeby v „normálním“ stavu a poté při zatížení. Na displeji měřícího zařízení se totiž tyto hodnoty lišily jen o dva Watty. Je tedy vidět, že systém striktně hlídá sebemenší pokus o navýšení spotřeby.

reklama