reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung R580: notebooková premiéra

25.3.2010, Jan Vítek, recenze
Samsung R580: notebooková premiéra
Série notebooků Samsung Rxx je prozatím jediná, která se v našich končinách dle stránek výrobce prodává a její součástí je osm modelů. Jedním z nich je i R580-JS02CZ, který by nás neměl zklamat svým vypočetním ani grafickým výkonem. Však uvidíme.

LCD displej


Samsung nám u tohoto 15,6palcového notebooku poskytne jednoduše klasiku. Displej moderního přenosného počítače nemůže být snad už podsvícen jinak, než pomocí LED a to je také tento případ. Povrch je rovněž lesklý a ukazuje se na něm pole 1366 x 768 pixelů.


- pohled zpříma -

Co se týče barev pozorovatelných z ideálního úhlu, pak s nimi můžeme být v podstatě spokojeni. Bílá je díky podsvícení pomocí LED skutečně bílá a až na trošku mdlou žlutou barvu jsou ostatní odstíny dobře předvedeny.


- pohled z boku - foceno stejným časem jako pohled zpříma -

S pozorovacími je to jako u všech ostatních běžných notebookových LCD panelů typu TN. Při pohledu ze strany klesá jas a barvy se příliš nemění, zatímco změna vertikálního úhlu pohledu přinese výraznou deformaci barev, které se nakonec zprůměrují do černé, fialové a světle modré (pohled shora) a základní červené, zelené a modré (pohled zespodu). Současně velmi poklesne jas i kontrast.


- pohled zespoda -

Celkově je LCD u tohoto notebooku průměrné až na kost.


Webkamera


O obsluhu webkamery se postará software YouCam od CyberLink a ten nám nabídne kromě klasického snímání obrazu také zachytávání videí či statických obrázků a pak také několik funkcí navíc. Mezi ty patří známé přidávání různých efektů či malovaných blbůstek do obrazu, přičemž si můžete pomocí jednoduchého malování sami přikreslit třeba brýle, nebo zakrýt vysoké čelo. Zachycený obsah lze následně nejen uložit, ale také poslat e-mailem, nebo expedovat přímo na YouTube.



Co se týče obrazu samotného a jeho kvality, pak můžeme být celkem spokojeni, i když Acery jsou dnes se svými webkamerami optimalizovanými i pro nedostatek světla mnohem dále. Zde je obraz slušný a rychlý, pokud tedy kameře poskytneme dostatek světla, ale s jeho úbytkem dochází k rapidnímu poklesu obnovovací frekvence, což má za následek rozmazané pohyby a pak i klesá ostrost, čímž zanikají detaily. Na druhou stranu jsou barvy i jejich vyvážení stále dobré.


Zvukový systém


Samsung R580 má v sobě zabudovány dva 1,5W reproduktory, které byly umístěny mezi klávesnici a klouby displeje. Jejich zpracování je netradiční - jde o dva úzké obdélníkové otvory přehrazené lesklou lištou. Udávaný výkon těchto reproduktorů není nijak výjimečný, takže můžeme očekávat zvuk, který se nebude příliš vymykat tomu, na co jsme zvyklí.

A skutečně, zvukové podání hudby je takové, že by jím uspokojen nebyl (či neměl být) vůbec nikdo. Basy v podstatě neexistují a zbytek zvukového spektra je plochý a zní velmi zkresleně. Lepší zvukové podání budou tedy mít i ta nejlevnější sluchátka a je zřejmé, že reproduktory se u tohoto notebooku hodí toliko k nouzovému ozvučení, když nemáte možnost využít lepší řešení, nebo vám o kvalitu zvuku vůbec nejde. Alespoň tedy že se ani při nejvyšší hlasitosti neprojeví rezonance a jiné nepříjemnosti.


Ergonomie


Co se týče rozložení portů, konektorů a jiných prvků, pak v tomto případě Samsung využil především boční hrany notebooku a z nich to zdaleka nejvíce odnesla levá. Je tedy zřejmé, že si praváci asi nebudou stěžovat (či uživatelé držící myš v pravé ruce, protože levák nemusí nutně pracovat s myší levou rukou).

Napravo totiž máme kromě optické mechaniky pouze dva porty USB 2.0, a to až zcela vzadu, takže z této strany nám nebudou vadit žádné kabely. Zato na opačném konci můžeme zapojit zvuk, externí pevný disk přes eSATA, další monitor přes D-Sub či HDMI, Ethernetový kabel a napájecí konektor. To tedy čítá klidně až pět kabelů a je jasné, že s myší by se mezi takovou změtí pracovalo celkem špatně.

Dále si můžeme zhodnotit klávesnici, již Samsung v duchu posledních módních výkřiků vybavil klávesami se zakulacenými rohy a numerickým blokem. Všechny klávesy mají svůj povrch absolutně rovný, takže není vůbec snadné poznat, zda se prsty trefujete do jejich středu, což ztěžuje celkovou orientaci. V té nám nepomůže ani to, že numerický blok není od hlavního ani opticky ani hmatově oddělen. Ovšem ani přes tyto nevýhody se na použité klávesnici nepíše až tak špatně, i když si budeme muset více kontrolovat pozici našich prstů.

Výrobce si také na rozdíl od ostatních uvědomil, že posouvat touchpad přímo pod mezerník by uživatele příliš nenadchlo, a tak jej umístil blíže ke středu přístroje. Díky tomu nás to při používání notebooku na klíně nebude tolik nutit se naklánět doleva, od čehož bychom si mohli odnést akorát tak bolest zad. Dále si výrobce rovněž uvědomil, že ani lesklý a hladký povrch touchpadu není nejlepší nápad, takže jej zdrsnil, aby nám prsty nedrhly. Dobře na tom jsou i tlačítka, či tlačítko pod touchpadem vyznačující se snadným stiskem i přes své kolébkové provedení.

Zajímavé je, jak snadno se v dnešním počítačovém světě podřizuje funkčnost designu a hladké touchpady jsou dobrým příkladem. Po dlouhá léta jsme je normálně používali a znali jako malé plošky s matným povrchem, ovšem přišla móda leštěných plastů, které začaly zasahovat čím dál citelněji do celkového designu, až se začaly nevyhnutelně uplatňovat také u dotykových plošek. A nyní se zdá, že výrobci si jejich nevýhody uvědomili a začali opět nabízet touchpady, jež se skutečně dají zase používat. Otázkou je, jaktože někdo neplácnul designéry přes prsty již po prvním ohmatání prototypů.


reklama