reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung S23A550H: spořivý pomocník

6.6.2011, Jakub Doležal, recenze
Samsung S23A550H: spořivý pomocník
Ceny energií neustále rostou, a proto jsme pro dnešní test vybrali úsporné LCD od Samsungu. Mezi hlavní trumfy patří senzor přítomnosti, automatická regulace jasu či LED podsvícení. Jak si povede v zobrazování?

Odezva


Znovu se setkáváme s TN panelem, který by měl v této kapitole prokázat největší výhodu této technologie. Stejně jakou u monitoru BenQ XL2410T se výrobce ve specifikacích pyšní hodnotou 2ms (GTG), avšak tak trochu zapomíná sdělit, při kterém nastavení tohoto času docílil.

V menu monitoru jsem však odhalil různé "rychlostní" režimy, a tak si jejich vliv na odezvu alespoň částečně porovnáme. Nejdříve však monitor nastavím do továrních hodnot, tedy tak jak jej bude nejspíše většina uživatelů používat a naměřím hodnoty odezvy u námi testovaných změn odstínů barev.


Odezva (režim Faster)






Ani tentokrát jsem nebyl svědkem rychlé odezvy, ačkoliv výsledky nejsou nikterak špatné. Musím však výrobce pokárat za občasné "overshooty", které v jeden okamžik vyvrcholily v hodnotu 34 ms.





Měření hodnot fall přineslo o mnoho lepší výsledky. Velmi často se rozsvícený krystal prakticky okamžitě přepl do "vypnutého" stavu. Nicméně i zde jsem byl svědkem neplechy jménem "undershoot".





Výsledek je tedy tak půl na půl, neboť v některých odstínech monitor exceloval hodnotami kolem 3-4 ms, avšak vzápětí zpomalil na 18-20 ms. Znovu se také potvrzuje důležitost námi zvolené metodiky testování.





Z měření dílčích hodnot odezvy jako vždy vybírám změnu 0-175-0, na níž je tentokrát velmi názorně vidět nevýhoda technologie Overdrive. Elektronika ve snaze urychlit odezvu docílila především vysokého "overshootu".





Pro srovnání s údaji od výrobce se zaměřuji na hodnotu GTG, která by podle tabulky měla dosáhnout velmi rychlých 2 ms. Ze screenu je však patrné, že této hodnotě jsem byl na míle vzdálen.






Inputlag (režim Faster)


Porovnání rychlosti s klasickým CRT monitorem nedopadlo tentokrát nijak slavně. Naměřená hodnota dosahuje takřka 26 ms, což je poměrně dlouhá doba.






Odezva (režim Normal)


V menu monitoru můžeme však kromě "rychlého" režimu zvolit také "normální". Změna odezvy se však rapidně zhoršila a místy dosahuje až hrozivě velkých hodnot. Proto tedy nechte raději zapnutý režim Faster.



změna 0-175-0 a nepěkné schody (Rise 36,8 ms, Fall 18 ms)



změna 50-200-50 a doslova "přeschodováno" (Rise 54,4 ms, Fall 52,4 ms)



inputlag prakticky shodný s režimem Faster



Odezva (režim Fastest)


Volím "nejrychlejší" režim a na mysli mám jediné: "Dosáhne monitor na proklamovanou hodnotu 2 ms GTG? Nebudu vás zbytečně napínat, podívejte se na následující screeny z osciloskopu.



změna 0-175-0 a "Overshoot" jak Mount Everest (Rise 32,8 ms, Fall 2,4 ms)



změna 50-200-50 a znovu vysoká odezva (Rise 24,8 ms, Fall 11,6 ms)



Rychlost zpracování obrazu opět jako u předchozích režimů


Sledování videa


Na filmy je monitor Samsung takřka ideální, neboť nabízí slušnou odezvu a i rychlé akční scény nebudou zanechávat v obraze pixely z předchozích snímků. Mírnou nevýhodou je lesklé tělo, které při osvětlení vrhá nepříjemné odlesky.





Pro zlepšení obrazu při pozorování filmů a seriálů nám inženýři ze Samsungu připravili také speciální profil, který zapnete v menu přístroje. Jakým způsobem tento profil ovlivní podání barev si řekneme v příslušné kapitole.


Hraní her


Ani hraní her nečinilo tomuto modelu žádné větší obtíže. Dnes vyráběné TN již ve většině dokáží měnit barvy, aniž bychom si toho všimli. Jedinou vadou na kráse může být pouze špatně odladěná elektronika, která pak přesvicuje obraz.





V případě monitoru Samsung S23A550H doporučuji ponechat zapnutý rychlostní režim Faster či přepnout na Fastest. V obou případech budete mít dostatečně svižný panel.


reklama