reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung S27A850D: velikán za rozumnou cenu

3.5.2012, Pavel Kovač, recenze: specifikace produktu
Samsung S27A850D: velikán za rozumnou cenu
Dnes se podíváme na jeden větší monitor s úhlopříčkou 27" a rozlišením 2560x1440. Obrazovka S-PLS od Samsungu je velmi zajímavá a poskytuje velmi podobné vlastnosti jako e-IPS. Má však oproti ní 8bitové barvy. V této recenzi vám také přinášíme jednu novinku!

Bez LED podsvícení ani ránu


27" monitor s rozlišením 2560x1440 a s W-LED podsvícením představuje dnes vyšší střední třídu. V poslední době totiž ceny LCD monitorů výrazně klesají a monitor, který ještě před dvěma lety stál přes 30 000 Kč, dnes pořídíte za polovinu. Kombinace W-LED podsvícení a v tomto případě i S-PLS obrazovky dokázala stlačit cenu opravdu nízko. Pokud máte k dispozici sumu kolem 15 000 Kč a hledáte nový monitor, bude tato velikost právě pro vás. A jak si stojí dnes testovaný Samsung S27A850D?




Logo výrobce




Základní pohled na monitor (klikněte pro zvětšení)


Ze základního pohledu je tedy jasné, že jde o větší monitor s úhlopříčkou 27" a poměrem stran 16.9. Rozlišení je 2560x1440, což je pro práci více než dostatečné. O vhodnosti poměru stran pro tuto úhlopříčku nebudu dlouze polemizovat. Osobně sice dávám přednost 16:10 a 2560x1600, ale je to věc názoru. Navíc je to jeden ze základních parametrů, podle kterého si monitor vybíráte, a tak pokud vám tato úhlopříčka nevyhovuje, nebudete asi ani tento monitor zařazovat do výběru.

Design je velmi strohý. Velmi malé zaoblení rohů a relativně tenký rámeček je pěkně industriální a při práci nestahuje pozornost. Takovéto monitory vidím velmi rád. Navíc není nikterak ošklivý, aby vám kazil kancelář/pokoj.




Čelní pohled (klikněte pro zvětšení)




Zdvih (klikněte pro zvětšení)


Náklon je docela standardní -2,5° až 25° . Co mě však trochu zklamalo, je horší stabilita monitoru při dotyku. Monitor se totiž docela houpe. Je to asi dáno tenčí nohou a ne zcela pevným uchycením samotného panelu k noze. Režim pivot však Samsung S27A850D má a je i docela přesný. Není si třeba hlídat polohu panelu.




Náklon monitoru (klikněte pro zvětšení)


Tlačítka jsou umístěna přesně ve středu monitoru a jsou mikrospínačová. Zářezy v plastu slouží pro hmatové oddělení tlačítek a zároveň aby šla vůbec stisknout. Dva senzory (menší a větší uprostřed) slouží pro automatickou regulaci jasu (menší) a pro detekci pohybu před obrazovkou (větší). Pokud opustíte pracoviště, monitor se za určitý čas vypne. Nemusíte se spoléhat na spořič obrazovky v operačním systému.




Ovládací prvky (klikněte pro zvětšení)


Při pohledu zezadu vás asi hned překvapí netypický otvor, který je lehce excentricky umístěn v horní části. Ten může sloužit pro snadné přenášení jako rukojeť a při usazení monitoru do něj vložíte externí zdroj. Docela elegantní řešení jinak nepříjemného externího zdroje.




Zadní strana monitoru (klikněte pro zvětšení)


Na zadní straně monitoru najdete trochu nezvykle umístěné konektory. Jsou vyvedeny všechny do strany. U většiny monitorů jsou směrem dolů. Jestli je to výhoda, či nevýhoda nechám na vás. Je to jen jiný koncept. Potěší přítomnost trojice konektorů USB 3.0. Naopak nepotěší jejich horší dostupnost. USB 3.0 je výhodné hlavně pro připojení rychlých přenosných disků. A právě disky často odpojujete a přístup k USB tak je důležitý. Na myš je USB 3.0 zbytečné. Ale na druhou stranu je to lepší, než kdyby měl monitor pouze USB 2.0.




USB konektory na boku monitoru


Jako obrazové vstupy jsou zde dva DVI Dual-Link (kabel je součástí balení) a DisplayPort. Pokud vaše grafická karta náhodou nepodporuje dusal linku DVI, tak můžete využít dvou single link kabelů a obraz v monitoru spojit do jednoho. S tím samozřejmě souvisí omezení plynoucí z operačního systému (roztahování oken apod).




Konektory



Dodávané příslušenství:
  • DVI, USB kabel
  • Napájecí šňůra se zdrojem
  • Instalační příručka
  • Instalační CD (s manuály)





I přestože má monitor externí zdroj napájení, je jeho řešení docela elegantní. Lze jej totiž umístit ze zadní strany monitoru do kapsy. Tím se vlastně z externího zdroje stává interní. Zkrátka z negativa dokázal Samsung udělat pozitivum. Jediné, kdy může tento interní/externí zdroj vadit, je při montáži na stěnu.

Samsung S27A850D
Vlastnost
Hodnota
Úhlopříčka
27" (16:9)
Ideální odezva
5 ms (gtg)
Jas
300 cd/m2
Kontrast (dynamický)
1000:1
Výrobní technologie
S-PLS
Povrchová úprava
Matná
Podsvícení
W-LED
Pozorovací úhly (horizontální / vertikální)
178° / 178°
Počet barev
16,77 mil
Barevná hloubka panelu
8-bit
Rozteč bodů
0,233 mm
Nativní rozlišení
2560 x 1440
Vestavěné reproduktory
NE
USB HUB
ANO 3x USB 3.0
Vstupy
2x DVI, DisplayPort
Výstup pro sluchátka
ANO
Možnost montáže na stěnu
VESA 100 mm
Hmotnost
6,6 kg
Norma TCO
5.0
Pivot
ANO
Spotřeba
69 W
Různé variace tohoto modelu
Ne
Speciální vlastnosti
-

Ze specifikací je jasné, že jde o docela všestranný monitor. 8bitové barvy se hodí i pro grafiky, udávaná odezva 5 ms je na IPS/PLS velmi dobrá. Uvidíme, co na to řeknou naše testy.
reklama