reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung S27A850D: velikán za rozumnou cenu

3.5.2012, Pavel Kovač, recenze: specifikace produktu
Samsung S27A850D: velikán za rozumnou cenu
Dnes se podíváme na jeden větší monitor s úhlopříčkou 27" a rozlišením 2560x1440. Obrazovka S-PLS od Samsungu je velmi zajímavá a poskytuje velmi podobné vlastnosti jako e-IPS. Má však oproti ní 8bitové barvy. V této recenzi vám také přinášíme jednu novinku!

Pozorovací úhly


Při sledování pozorovacích úhlů jsem narazil na fakt, že obrazovka je mírně lesklejší než klasická matná povrchová úprava e-IPS či H-IPS. V tomto ohledu je tedy potřeba pamatovat na umístění vzhledem k oknu. Naopak samotné pozorovací úhly jsou o malinký stupínek lepší. Sice jen o trochu, ale jsou zkrátka lepší. V tomto případě se však v celkovém hodnocení vykrátí ony lepší pozorovací úhly s lesklejším panelem.





V pozorovacích úhlech je tedy Samsung S27A850D docela přeborník. Docela známý jev IPS glow se zde projevuje o něco méně. Je tedy vidět, že Samsung si vzal z technologie IPS ty dobré vlastnosti a nedobré se snažil alespoň trochu eliminovat. Sice se to nepovedlo na 100 %, ale alespoň něco.


Kontrast


Maximální kontrast jsem naměřil v pravé horní části obrazu. Hodnota 954:1 patří u této technologie k tomu lepšímu. Bohužel v dolní části (tam kde dochází k průsvitu) se kontrast snížil až k 558:1. V průměru má tedy monitor kontrast 808:1. To je o 200:1 méně, než udává výrobce. Škoda.


Rozložení kontrastu


Ještě tu máme přesnou tabulku kontrastů v 64 místech obrazu. Vyvozovat závěry už nechám na vás. Je však jasné, že kontrast zcela konstantní není.






Průběh jasu


Pokud začnete regulovat jas v OSD menu, zjistíte, že jde prakticky o lineární závislost. Maximální hodnota je 345 cd/m2 (měřeno v nejjasnějším bodě monitoru) a minimální 76 cd/m2, což je docela slušný rozsah. Noční tvorové by jistě uvítali jas kolem 40 cd/m2, to je však bohužel výsada dražších monitorů.






Stabilita jasu


Je zde LED podsvícení a s tím spojený i minimální náběh jasu. Hned po zapnutí je možné monitor provozovat v plné parádě.


Podsvícení


Homogenita podsvícení je velmi dobrá. Pouze v dolních krajích slábne tak, že si toho lze všimnout, ale jinak je podsvícení velmi dobré. Z grafu je patrné, že ona tradiční "stříška" je velmi plochá a nemá žádné rychlé propasti či špičky. Vzhledem k velikosti 27" a ceně kolem 16 000 Kč jde o velmi dobrý výsledek.














V řeči čísel: maximální hodnota jasu je 345 cd/m2 a minimální 256 cd/m2. V průměru to je tedy 312 cd/m2. To docela přesně odpovídá jasu udávanému výrobcem.
reklama