reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung S27A850D: velikán za rozumnou cenu

3.5.2012, Pavel Kovač, recenze: specifikace produktu
Samsung S27A850D: velikán za rozumnou cenu
Dnes se podíváme na jeden větší monitor s úhlopříčkou 27" a rozlišením 2560x1440. Obrazovka S-PLS od Samsungu je velmi zajímavá a poskytuje velmi podobné vlastnosti jako e-IPS. Má však oproti ní 8bitové barvy. V této recenzi vám také přinášíme jednu novinku!

Struktura displeje


Nově se v recenzích budeme zaměřovat i na samotnou strukturu displeje. Díky velmi kvalitní optice a kombinaci dvou objektivů se nám daří pořizovat makrofotografie, s kterými se na českém internetu prakticky vůbec nesetkáte. Dokonce i v zahraničí se obvykle nedaří takto detailní fotky pořizovat (myslím tím u LCD displejů). Ona totiž jen samotná optika stojí několik desítek tisíc. Opět vám tedy přinášíme něco navíc. Vychutnejte si tedy naše pravidelné makrofotografie displejů!




S-PLS struktura pixelů u Samsung S27A850D (pro zvětšení klikněte)


Samotná struktura displeje má zcela typický tvar pro PLS obrazovky. Můžete si všimnout že struktura displeje je velmi obdobná s UH-IPS. Je to tedy důkaz, že PLS a IPS jsou si velmi podobné. Na zelených subpixelech jsou vidět drobné flíčky. Ty jsou však způsobeny prachem na optice. I při extrémně důkladném čistění se nějaký ten drobný prach na optice usadí a takovéto zvětšení je zabiják kvality. Pokud se budete snažit pořídit takovéto makrofotografie doma, doporučuji využít opravdu tu nejlepší optiku (klidně si ji půjčit), jinak získáte dost neostrý obraz.

Pro porovnání přikládám tvar pixelu S-PVA obrazovky u monitoru Dell 2405FPw. Tento monitor má trochu větší pixel a tak je zvětšení ještě o něco lepší. Ony chybky na krajích pixelů bych přisuzoval stáří monitoru, jelikož je v provozu už 7 let.




S-PVA struktura pixelů u Dell 2405FPw


Odchylka dE a barevný gamut


Monitor prakticky přesně pokrývá sRGB barevný prostor. To pokládám za velmi slušný výsledek. Monitor si nehraje s ohněm a nezkouší AdobeRGB, které by třeba v této cenové relaci nezvládl zcela přesně. Pokud by jej však zvládl, jednalo by se o perfektní a bezkonkurenční monitor.




Gamut CIE 1931




Gamut CIE 1976


Na gamutech si můžete všimnout pouze drobné odchylky v zelené barvě. Červená a modrá je však prakticky přesná.




Profil Normální


Hned po zapnutí monitoru jste obdařeni docela nestandardními barvami. Barevná odchylka je prakticky ve všech ohledech výrazně přes hranici optimálních hodnot. Průměrná barevná odchylka je nehezkých dE(2000)=5,47.




Profil Cool1


Režim Cool1 nepřinesl žádné zlepšení. dE(2000)=5,62.




Profil Cool2


Režim Cool2 na tom není o moc lépe. Barevná odchylka se stále zvětšuje dE(2000)=5,94.




Profil Warm1


Od režimů Warm jsem čekal trochu více. Obvykle se u monitorů s LED podsvícením režim teplých barev docela vyplatí. Zde však došlo k dalšímu posunu do nehezkých končin. Konkrétně Warm1 s dE(2000)=6,02.




Profil Warm2


A profil Warm2 již zkázu dokonal. dE(2000)=6,75.

Nastavení monitoru bylo následující:
  • R=42
  • G=48
  • B=50
  • Kontrast: 75
  • Jas: 17

Po kalibraci v OSD menu se již dostáváme na výrazně zajímavější hodnoty. Sice nedostáváme podání šedých odstínů do cela ideálních mezí, ale většina barev se posunula k lepšímu. Průměrná barevná odchylka je pak dE(2000)=2,35. Je vidět, že pokud by výrobce věnoval větší úsilí továrnímu nastavení, dokázal by z technologie S-PLS vykouzlit docela zajímavé výsledky. Horší barevné podání lze přisuzovat mládí samotné technologie. Uvidíme, jak na tom budou další monitory. Dnes musím tedy konstatovat jediné: Bez zásahu do OSD ani ránu!




Kalibrované pouze přes OSD


Kalibrace


A jak je na tom po kalibraci pomocí ICC/ICM profilu? Perfektně. To je asi jediné slovo, co lze k tomu říci. Všechny barvy jsou velmi dobré a jen černá se posunula k horšímu. To je však dáno tím, že je černá dost jasná a není zkrátka černá, ale spíše šedá.





Kalibrace ukazuje značnou proměnu prakticky všech barev. Opět se potvrzuje, že pokud monitoru věnujete dostatečné množství času, dokážete z něj udělat prakticky grafický monitor. A to je jistě skvělá zpráva.





Jako vždy si můžete stáhnout ICM profil zde. Mějte však na paměti, že profil nemusí u vašeho monitoru podávat tak kvalitní výsledky. Pokud navíc nastoupí jiné revize monitoru, tak už profil nedoporučuji používat.
reklama