reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung S27A850D: velikán za rozumnou cenu

3.5.2012, Pavel Kovač, recenze: specifikace produktu
Samsung S27A850D: velikán za rozumnou cenu
Dnes se podíváme na jeden větší monitor s úhlopříčkou 27" a rozlišením 2560x1440. Obrazovka S-PLS od Samsungu je velmi zajímavá a poskytuje velmi podobné vlastnosti jako e-IPS. Má však oproti ní 8bitové barvy. V této recenzi vám také přinášíme jednu novinku!

Celkové hodnocení


Samsung S27A850D je monitor, který dokáže zaujmout jistě nemalou řádku uživatelů. Jeho S-PLS obrazovka je asi ve všech ohledech lepší než levné e-IPS. Oproti H-IPS naopak sem tam mírně ztrácí. Jde tedy o takovou ekonomickou a zároveň více všestrannou variantu IPS. Samsung tedy dokázal přijít na trh s něčím, co má své opodstatnění, a to se dnes až tolik nestává. Design nechám sice zhodnotit vás, ale upozorním na možnost uchycení externího zdroje do horní kapsy a tím vlastně odpadají neduhy externího zdroje. Je to docela zajímavé řešení, které se jen tak nevidí a je navíc funkční.

Velmi povedená je odezva, která je oproti běžnému e-IPS znatelně lepší. Příliš nepotěší inputlag s hodnotou 34 ms, ale na druhou stranu při nižším rozlišení klesá až k 10 ms. A to už je inputlag dostatečně malý i na hraní her. Kvalita podsvícení rozhodně není špatná. Navíc při uvážení velikosti a ceny displeje jde o velmi dobrý výsledek.

Pozorovací úhly jsou velmi dobré. Povrchová úprava je lehce lesklejší. Někomu to může připadat lepší, ale při nevhodném ustavení monitoru se můžete setkat s nežádoucími odlesky. V ideálních podmínkách je však povrch velmi příjemný a zlepšuje pozorovací úhly.

Slušná je také ergonomie, která poskytuje jak dostatečný zdvih, tak pivot. Jediné, k čemu mám výtku, je vratký stojan, jelikož se při stisku tlačítka setkáte s nepříjemným houpáním monitoru.

Největší výtku mám však k barevnému podání, které je ve výchozím nastavení nedostatečné. Po kalibraci přes OSD menu však dojde k výraznému zlepšení a aniž by byl zaváděn profil ICC/ICM, dojde k posunutí prakticky do poloprofesionální sféry. Může šlapat na paty i některým grafickým monitorům. Po kalibraci přes ICC/ICM profil dostanete perfektní obraz. Sice pouze v rámci sRGB barevného prostoru, ale to může dokonce někdo pokládat za výhodu. Pro běžné uživatele neřešící správu barev to také výhoda je, pro grafiky nikoli.





V řeči čísel to vypadá následovně. Všechny sledované hodnoty mají nad 50 %, s čímž se moc často nesetkáváme. Nebýt horšího barevného podání v továrním nastavení, jedná se o monitor pro grafiky a vlastně i monitor pro hráče. Pokud vlastníte kolorimetrickou/spektroferometr sondu nebo si ji můžete půjčit, tak z monitoru uděláte opravdu zázrak. Bez ní to však moc slavné není.




Monitor je vhodný pro:


1) Hraní her a sledování filmů.
2) Kancelářské použití.
3) Po kalibraci i na poloprofesionální grafiku.


Plusy


+ Slušná odezva
+ Po kalibraci velmi dobré barevné podání
+ Dobré podsvícení
+ Slušná ergonomie
 
 

Minusy


- Bez kalibrace horší barvy
- Drobné průsvity v okrajích
- Stojan je lehce vratký
 
 
Cena v době testování: cca 16.000 Kč s DPH


Za zapůjčení monitoru Samsung S27A850D děkujeme Samsungu
Jak hodnotíte Samsung S27A850D?
V anketě šlo hlasovat od 3.5.2012 do 1.5.2013. Počet hlasujících: 44
Výborný75 %
Průměrný16 %
Špatný9 %
reklama