Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
3.5.2012, Pavel Kovač, recenze
Dnes se podíváme na jeden větší monitor s úhlopříčkou 27" a rozlišením 2560x1440. Obrazovka S-PLS od Samsungu je velmi zajímavá a poskytuje velmi podobné vlastnosti jako e-IPS. Má však oproti ní 8bitové barvy. V této recenzi vám také přinášíme jednu novinku!
kurtd.. | 6.5.201223:39
"Obrazovka S­-PLS od Samsungu je velmi zajímavá a poskytuje velmi podobné vlastnosti jako e­-IPS. Má však oproti ní 8bitové barvy­"

Panely LG LM240WU7 a LM220WE4

v monitorech NEC 2490wuxi2­/P241W, HP ZR24w, Fujitsu P24W­-6, a Dell 2209WA, LG W2220P, Fujitsu P22W­-5

jsou také označovány jako ­"e­-ips­" a jsou plně 8bit bez FRC.
Odpovědět1  1
Pavel Kovač (1033) | 7.5.20128:31
Co to sem proboha taháte? Z 90% jesou e­-IPS 6­-bitové. Samozřejmě jde vyrobit i 8­-bit panely, také by šlo vyrobit i 6­-bit S­-PLS. Beru obecnou a nejčastější vlastnost e­-IPS. A to je opravdu 6­-bit panel. Howg
Odpovědět1  1
jantac | 7.5.20129:06
No já jen tak dodám, že u S24A850DW nebylo jisté, že jde o 8­-bit, někde bylo psáno i 6­-bit, a Samsung se odmítl k tomu vyjádřit. Co dodat. Snad jen, že barvy jsou tak i tak děs. Dobré barvy na PLS, tak jedině koupit zase přes Eizo :­-­), které už panel s PLS vydalo a stejně tak nic moc. :­-)
Odpovědět0  0
kurtd.. | 8.5.20120:42
Evidentně eizo žádný panel­(obrazovku­) nevyrábí ;­-­) Eizo je prostě kupuje od Samsungu. A datasheet panelu­( Samsung LTM240CL01­) http:­/­/www.datadisplay­-group.de­/fileadmin­/pdf­/produkte­/Displays­/Samsung­/LTM240CL01_Datasheet.pdf který je v S24A850DW neuvádí použití 6bit + FRC.
Odpovědět0  0
Pavel Kovač (1033) | 8.5.20129:04
Ale ­"jantac­" nic takového netvrdil. Napsal jen ­"...tak jedině koupit zase přes Eizo :­­-­­), které už panel s PLS vydalo...­" Z toho vyčíst, že EIZO vyrábí panely je docela odvaha :­-)
Odpovědět0  0
Xhonza (78) | 9.5.20129:38
A nemůže být tomu tak, že všechny matrice e­-IPS jsou identické a některé panely ke zlepšení obrazu svému používají FRC?? :­-­) Přihořívá, přihořívá...
Odpovědět0  0
shasler (318) | 4.5.20129:49
Přece jen grafická karta musí počítat 1,8x více bodů než v případě 1920x1080 a 1,6x oproti 1920x1080.
Odpovědět0  0
Pavel Kovač (1033) | 4.5.20129:54
Děkuji za upozornění. Šotek. 1,6x 1920x1200 a 1,8x 1920x1080. Opraveno.
Odpovědět0  0
Jantac | 4.5.20129:27
Monitor mám od vánoc, spokojenost až na barvy. Červená trpí sléváním a i když zkalibrujete monitor, tak vám to sice pomůže u fotek, ale ne u filmů. Je zajímavé, že se recenzenti nikdy o tomto nevyjadřují. Je to snad jejich nemalá barvoslepost? Ve filmech uvidíte šíleně přepálenou červenou v ksichtech, neexistující zelenou u rostlin a modrá vám vypálí oči ­- zkuste Avatara. Zlepší to nastavení červená 34, zelená 40 a modrá 29. Ten monitor má barvy katastrofální! A Samsung je ještě natolik nesoudný, že v OSD si můžete saturaci přes jejich profil ještě zvednou, kdy se barvy slijí úplně a vy máte pastelový paskvil. Tolik Samsung a barvy, a tolik recenzenti a barvoslepost. Jinak je recenze skvělá. :­-­)
Odpovědět0  1
lord mystic2 | 7.5.201214:43
mám ho také pár měsíců, mám stažený ICM profil a nastavený monitor a proti např. továrnímu nastavení je to obrovský rozdíl. mám ho hlavně na fotky, zde nemám výhrad, pak také na střih videa ­- zde také dokonalé s tím obrovským rozlišením a video na tom sleduji jen málo ­(trailery a pohádky­). beru se za náročného diváka na kvalitu, to co pozorujete také pozoruji na svém monitoru, rozhodně ne ale v takovém měřítku. to že by mi avatar vypálil oči, to je absolutní nesmysl, zrovna ten jsem na tom zkoušel a docela v pohodě.
Odpovědět0  0
jantac | 7.5.201215:29
Jak píšete sám, jde o obrovský rozdíl mezi továrním nastavením a kalibrací. Tento obrovský rozdíl ve filmech zůstává. Záleží jak hodně jste zvyklý na pastelové barvy. Když několik let sledujete na horším monitoru videa, seriály, s červenými tvářemi, tak si zvyknete, vnímáte pak barvy chybně. Prostě si zvyknete. Myslíte si třeba, že tváře mají být do červena. Ideálně je znát barvy z NEC, Eizo či CRT. Realita prostě vypadá jinak. Co zelená ve filmech, se podívejte z okna do hájů a luk. Kalibrace monitoru opravuje zelenou ve velkém. Ta nesmyslná ale ve filmech zůstane. Taková zelená je na fotce s HDR efektem, ne v realitě. Modrá v Avataru je přehnaná, to nebylo ani v kině. Se podívejte na fotky na oblohu na modrou před kalibrací....vidíte?, tak přesně tak hodně je to posunutý i ve filmech. :­-­) I po kalibraci je červená stále silnější a slévání červené na fotce s růží a podobně sytou červenou je viditelné snadno. Kalibrační sonda snižuje nesmyslné barvy o hodně, řeší fotky, ve všem ostatním zůstane monitor obraz ala pastelky.
Odpovědět0  0
jantac | 7.5.201215:49
Rozdíl také můžete vidět, pokud máte nějaký moderní mobil s AmOLED displejem a pokud můžete vypnout pastelové barvy ­- dáte saturaci na minimum. Porovnejte pak Avatara na něm a na S27A850D. Ještě přidám příhodu, kdy jsem navštívil kamaráda sledujícího Big Bang Theory, ksichty na monitoru totálně červený. Jeho koníček jsou fotografie. Vůbec mu červené ksichty nevadili, protože má rád pastelové barvy a považuje to za normální... Jestli jste z CRT nepřešli na kvalitu NEC neb Eizo, tak už si těžko opravíte vnímání barev. Já teď s S27A850D dopadnu stejně. :­-)
Odpovědět0  0
oldrick | 3.5.201211:02
No pobavila mne hláška , že nám monitor za pár korun prosvítá v okrajích! No to snad ne! Za patnáct ká nemá co prosvítat! Je škoda , že vámi provedené pozorovací úhly nebyly i na výšku. To je velice důležité, proto ta matrice IPS. Viděl sem na vlastní oči u jiného monitoru na výšku co to dělá, opravdu by člověk nevěřil co udělá otočení obrazu. Je to škoda , že zde na to bylo pozapomenuto a to je taková častá věc u PIVOT monitorů....
Odpovědět0  1
Pavel Kovač (1033) | 3.5.201212:31
U IPS jsou pozorovací úhly se všech stran stejné. tzn. pokud otočím monitor na výšku ­(pivot­), tak vůbec nic nezměním. Fotky by byli stejné­/resp jen otočené. U technologie TN to má smysl, ale opět je to vidět i na klasických fotkách pozorovacích úhlů.
Odpovědět0  0
oldrick | 3.5.201218:57
Opravdu? No tak se nebudu s vámi hádat...Ale taky sem si to myslel ­(jak to píšete­) ale když sem to viděl, tak realita je vůči tvrzení jiná...Pokud sem se splet přiřazení funkce IPS, tak se jen opravím, že tam kde máte fotky pozorování úhlu, máte monitor klasicky. Ale pokud ho otočíte na výšku, mělo by se to projevit...­(kvalita pozorovacích úhlu na výšku­), jinak díky za odpověď
Odpovědět0  0
P.Orka (40) | 3.5.20128:46
Cituji: ­"Největší výtku mám však k barevnému podání, které je ve výchozím nastavení nedostatečné. Po kalibraci přes OSD menu však dojde k výraznému zlepšení a aniž by byl zaváděn profil ICC­/ICM, dojde k posunutí prakticky do poloprofesionální sféry.­"
Poraďte prosím nejlépe v samostatném článku jak může uživatel, který nemá žádné speciální vybavení, upravit barevné podání či další nastavení monitoru. Myslím tím zejména co udělat nejdříve, a co až potom, abych postupoval smysluplně.
Mám také Samsung, i když jen 24­" a používám jej tak, jak mi přišel. Přitom bych možná mohl mít daleko lepší podání, kdybych věděl jak na to.
Přeji pěkný den, JiP
Odpovědět3  0
Pavel Kovač (1033) | 3.5.201210:13
Základní je nastavení bílé barvy. Tzn. zobrazte si bílou čtverec uprostřed monitoru a v okolí nechte například nějakou svou oblíbenou fotku ­(nejlépe, kterou máte vytištěnou na kvalitní tiskárně­). Poté si v OSD menu regulute hodnoty červené, zelené a modré tak aby bílá ­"nechytala­" nádech do modra, zelena či červena. Zkrátka vzhledem k okolnímu osvětlení ­(které by mimochodem mělo být pro monitor co nejvíce konstantní­) by měla být bílá opravdu bílá. Zde platí pravidlo, že raději aby byla lehce teplejší ­(do červena­) než studenější ­(do modra­). Tím si vlastně nastavíte teplotu bílého bodu. Sondou se můžete trefit do 6500K. Pokud však nemáte zkušenosti jak 6500K vypadá, tak se okem moc přesně netrefíte. Proto uvádím, že je lepší mít raději teplejší podání, protože mám zkušenost, že většina monitorů má velmi studené barvy. Oko je na ně zvyklé a potřebujeme se posunout výrazně do teplejších odstínů.
Pokud vám například přijde, že je červená či zelená moc výrazná ­(například pokud máte Adobe RGB monitor a neřešíte správu barev­), tak je dobré hned na začátku procesu stáhnout danou složku na úroveň aby vám vyhovovala. Až poté stahovat ostatní barevné složky a nastavit teplotu bílého bodu. Tím vlastně oříznete gamut Adobr RGB ­(např.­) na sRGB ­(např.­).

Jas si nastavte podle sebe. Monitor nesmí svítit tak aby vás oslňoval. To je základní pravidlo. Zároveň dodržovat obecné ergonomické principy. Např. nemít monitor naproti oknu apod.
Tento postup je však zjednodušený, ale snažil jsem se ho popsat pro jakýkoli obecný monitor s tím, že ne všechny umožňují více nastavit v OSD menu.
Odpovědět3  0
P.Orka (40) | 3.5.201211:09
OK, to je přesně, co jsem potřeboval, děkuji moc, večer na to kouknu :­-­)­)
Přeji pěkný den, JiP
Odpovědět0  0
nameless1 (90) | 7.5.201218:28
Ještě bych dodal, nenastavoval bych bílou podle barev čehokoli při osvětlení normálníma ­(oranžovýma­) žárovkama a úsporkama, použijte denní světlo, když už :­)
Jinak asi mi něco uniká, ale k čemu je uživateli ICC profil v recenzi, když není popsáno, pro jaké je nastavení ­(přinejmenším nastavené hodnoty RGB, barevný režim a kontrast ­- pokud možno i jas­).
Odpovědět0  0
jantac | 7.5.201218:40
Proto klidně vyzkoušejte můj profil, RGB je srovnáno na D65, podrobné nastavení http:­/­/www.jantac.net­/lcd­/lcd.htm
Odpovědět0  0
Pavel Kovač (1033) | 7.5.201218:43
Kalibraci je nejlepší provádět při takovém osvětlení, které při práci převládá. tzn. rozhodně bych nekalibroval monitor tak, že ho přemístite někam jinam ­(podle vás třeba do místnosti s oknem­) a pak jej provozoval někde jinde.

Nastavení RGB a jas je v recenzi napsán ;­-­) Možná jste přehlédl.
Odpovědět0  0
nameless1 (90) | 7.5.201218:56
Jako při 2700K? V tom se žádná barevně kritická práce dělat nedá a už vůbec ne podle ní něco zkoušet napodobovat. Možná věc názoru, ale já si za ním budu stát :)
Odpovědět0  0
nameless1 (90) | 7.5.201219:00
Resp. nemá cenu se tuto teplotu snažit emulovat na monitoru. Tady se už nebavíme o studiu a má cenu jedině si nastavit něco ­"normálního­", příjemného na pohled, a na to tak to denní světlo.
Odpovědět0  0
nameless1 (90) | 7.5.201219:04
Přehlédl jsem, pardon :­) Ale mohlo tam být jasněji napsáno, že platí i pro měření profilu, může to znít, jako by to bylo jen pro to nastavení ­"od oka­", což nemusí sedět...
Odpovědět0  0
Pavel Kovač (1033) | 7.5.201220:46
Hehe.. ­"nastavení od oka­" nepoužíváme. Slouží pouze pro kontrolu. Nemohli bychom tak nikdy přesně hodnotit panely a nebylo by to objektivní.
Odpovědět0  0
Honza448861 | 3.5.20127:03
Rád bych pořídil 27­" a proto se i snažím sledovat trh. Ten bohužel stagnuje a tato recenze stagnaci jen potvrzuje. Máte přesnější informace, kdy přijde na trh: Asus va278q nebo dokonce nástupce Samsung S27B970, který měl být na trhu již v březnu? Pevně věřím, že se letos objeví 2560x1440 bez prosvítajícího podsvícení, agresivní antireflexní úpravy a se zkalibrovanými barvami; jak bylo oznámeno výrobci. Už teď se těším nejen na recenzi :)
Odpovědět1  0
Pavel Kovač (1033) | 3.5.20127:51
Na Samsung S27B970 se také těším. Bohužel kdy přesně bude, zatím netuším. :­-­( Informací moc není.
Odpovědět0  0
Pavel Kovač (1033) | 3.5.201210:20
Hm to je bohužel ­"recenze­" ve stylu delší novinky :­-­)
Každopádně už by mohl být co nevidět dostupný i u nás.
Odpovědět0  0
dsd | 3.5.201222:10
tento monitor sa predava od oktobra a teraz bude koncit, tak mozno uz nikdy nebude dostupny :­)­))
Odpovědět0  0
neresim | 5.5.201212:21
by mě zajímalo kde vzniknul ten současný hype o ­"agresivní antireflexní úpravě­" , mám asi šestý IPS monitor od roku 2002 ­(ten první byl myslim compaq 18 palcu v te době­) a ta antireflexní úprava u IPS obrazovek od LG je pořád stejná, vůbec se nezměnila ....a ..... akorát teď je nějak populární se o tom zmiňovat, ale kdo ji nechce na má tu apple cinema display, to je určitě dost dobrý monitor .....
Možná je to tím, že více lidí má možnost si koupit IPS monitor a nebo tím, že lidi více čumí na monitor zblízka ?. Už před 5 lety někteří uživatelé zmiňovali , že jim to vadí, ale bylo jich málo, většina to neřešila. Dnes je to nějak populární, přitom ta vrstva vypadá pořád stejně ....a srovnával jsem v práci se svým 24 obyč TN monitorem, a ten měl tu vrstvu dost podobnou.
Každý by se měl na monitor co si chce koupit podívat na vlastní oči , aby se nerozhodoval podle subjektivních dojmů typu ­"agresivní antireflexní vrstva­" , možná zjistí, že je to něco, co ani nezaregistruje ....
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.