reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung S27A950D: 3D designovka pro hráče

15.5.2012, Pavel Kovač, recenze: specifikace produktu
Samsung S27A950D: 3D designovka pro hráče
Samsung dorazil na trh s jedním designově pěkně zvládnutým monitorem. Láká na aktivní 3D technologii, 120 Hz, 2ms odezvu a přesné barevné podání. Je to vůbec možné? Povedlo se skloubit všechny tyto vlastnosti do jednoho produktu?

Struktura displeje


Technologie TN má pouze jednu doménu. Proto má také nízké pozorovací úhly. Oproti ostatním VA/IPS/PLS je však pixel jednolitý (právě z důvody jedné domény), a tak by mohl dosahovat teoreticky nejvyššího jasu.




TN struktura displeje monitoru Samsung S27A950D (klikněte pro zvětšení)


Vzhledem k natáčení krystalů však onen nejvyšší jas (resp. jde o propustnost světla) není až tak velký. Docela zajímavý je fakt, že modrý subpixel má jiný tvar než červený a zelený.


Odchylka dE a barevný gamut


Nejprve se podíváme na barevný gamut. Ten má být dle specifikací výrobce sRGB a tím má zaručit věrnou reprodukci pro běžné uživatele. Z laického hlediska to tak skutečně může být. Většina kompaktních fotoaparátů fotí do sRGB barevného prostoru, ale pokud chcete zpracovávat grafiku i např. pro tisk a máte nějakou tu zrcadlovku, může se Adobe RGB hodit. Na druhou stranu to od takovéhoto designového kousku asi nikdo neočekává.




Tovární nastavení


Co se týče gamutu, tak aby monitor splňoval gamut sRGB, musel by lehce poupravit hlavně modrou. Zelená je sice také trochu jinde, ale už to není tak tragické. Ona marketingová "Photo Accuracy 100%" tedy splněna není. Jde (z pohledu gamutu) o docela běžný W-LED monitor.




Profil Normal


I barevná odchylka dE(2000) ve výchozím nastavení není úplně ideální. Na druhou stranu jsou daleko lepší než u nedávno testovaného Samsungu S27A850D. Je docela zvláštní sledovat, jak starší technologie poskytuje daleko lepší výsledky než novější a pro Samsung jistě velmi propagovaná S-PLS. Abychom však nezapomněli, průměrná dE(2000)=2,54.




Profil sRGB


Nyní již následují klasické Samsung profily Warm 1 a 2 a Cool 1 a 2. Zde už jen krátce. Warm 1 má průměrnou dE(2000)=3,17.




Profil Studené


Warm 2 na tom není o moc lépe. dE(2000)=4,25




Profil Teplé


Cool 1 s dE(2000)=2,94.




Profil Teplé


A v poslední řadě Cool 2 s dE(2000)=3,36.

Pro optimální výsledky (kalibrace přes OSD) nastavte následující:
  • R=50
  • G=50
  • B=34
  • Kontrast: 75%
  • Jas: 10%

Po kalibraci přes OSD menu (kalibrujeme pomocí optické sondy - v diskuzích se nás na to občas ptají) se monitor lehce posune k lepšímu. Barevná odchylka dE(2000)=2,27. Snažil jsem se ještě přenastavit modrou, ale poté jsem již dostával výrazně jinou teplotu bílého bodu a ve výsledku to bylo ještě horší. Musíme se tedy spolehnout na kalibraci přes ICC.




Kalibrované pouze přes OSD


Kalibrace


Po kalibraci se již tradičně posouvá monitor do zcela jiných dimenzí. Barvy jsou zde velmi dobré a trochu to kazí pouze podání šedé, které ale TN monitory obvykle nemají tak dobré. Barevná odchylka tedy dosahuje velmi pěkných výsledků až na šedou. Průměrná dE(2000)=1,14.





No a co dělá ICC profil s barvami? Více můžete vidět zde:





Co říci o barvách jako celku? Asi tolik: Technologie TN dokáže překvapit. V základním nastavení to není zcela ideální, ale oproti levným e-IPS a vlastně i S-PLS v Samsungu S27A850D to je posun k výrazně lepšímu. Zde je vidět, že TN je na trhu velmi dlouho a továrny jsou již vyladěné.
reklama