reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung S27A950D: 3D designovka pro hráče

15.5.2012, Pavel Kovač, recenze: specifikace produktu
Samsung S27A950D: 3D designovka pro hráče
Samsung dorazil na trh s jedním designově pěkně zvládnutým monitorem. Láká na aktivní 3D technologii, 120 Hz, 2ms odezvu a přesné barevné podání. Je to vůbec možné? Povedlo se skloubit všechny tyto vlastnosti do jednoho produktu?

Samsung S27A950D: Celkové hodnocení


Nejprve se podíváme na kladné vlastnosti. Tou první je bezesporu odezva, která je díky perfektně zvládnuté technologii přepětí na pixelech velmi rychlá a nemá žádné překmity. Zkrátka naprosto ukázková. Navíc díky 120 Hz se schody, které by jinak byly jistě viditelné, nikterak neprojevují. Zde vítězí kombinace dvou technologií a je až záhadou, proč něco podobného výrobce nenasadil už dříve.

Druhou kladnou vlastností je technologie 3D obrazu. Samozřejmě zde záleží, zda to vůbec využijete. Osobně sice mám raději pasivní technologii, která tolik nenamáhá oči, ale volba je samozřejmě na vás.

Velkým překvapením jsou slušné barvy. Neříkám, že bezchybné, ale vzhledem k technologii opravdu slušné. Vadí snad jen 6bitový panel s aktivním FRC. Při pohledu na některé plochy tak můžete vidět lehké "přesýpání písku". Zde to však opět díky 120 Hz a rychlé odezvě téměř není znatelné. Ve výsledku si myslím, že většina uživatelů tohoto monitoru vůbec nepozná, že jde o 6-bit + FRC.

Kladně také hodnotím pozorovací úhly. Ty sice velmi potichu, ale o to více se zlepšily a při pohledu ze stran ani nepoznáte, že jde o TN. Pohledy shora a zespodu však technologii TN stále prozrazují na první pohled.





A nyní se podíváme na ty negativní vlastnosti. První a asi nejvážnější je horší podsvícení, včetně průsvitů na okrajích. Osobně jsem očekával trochu více, přece jen jde o dražší monitor. Druhá výtka patří ergonomii. To je však z větší části zásluhou designového pojetí monitoru. U LCD monitorů jsme zkrátka již zvyklí na dva neslučitelné tábory. Designový a ergonomický. Zde je vlajka ergonomie zlomena a válí se v prachu. Zato designová má pro jistotu dva stožáry a je hlídána skauty.




Monitor je vhodný pro:


1) Hraní her
2) Sledování filmů
3) Občasné editace fotek

Monitor doporučuji hlavně hráčům akčních her, kteří jistě využijí 3D, rychlou odezvu a prakticky nulový inputlag. Na filmy je také vhodný, ale jedním dechem dodávám, že se musíte připravit na lesklou obrazovku. Také editace fotek pro méně náročné uživatele bude docela příjemná. Barevné podání je lepší, než jaké mají některé e-IPS panely.


Plusy


+ Na technologii TN velmi dobré barevné podání
+ Vzhledem k technologii TN dobré pozorovací úhly
+ Velmi rychlá odezva
+ Prakticky nulový inputlag
+ Povedený design
+ 3D režim
 
 

Minusy


- Podsvícení neodpovídá ceně
- Horší ergonomie
- Lesklý povrch a s ním spojené neduhy
- Aktivní 3D (pro oči je méně namáhavý pasivní režim)
 
 
Cena v době testování: cca 14.000 Kč s DPH


Za zapůjčení monitoru S27A950D děkujeme Samsungu.
Jak hodnotíte monitor Samsung S27A950D?
V anketě šlo hlasovat od 15.5.2012 do 10.5.2013. Počet hlasujících: 13
Výborný0 %
Průměrný69 %
Špatný31 %
reklama