reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung S27B970D: profesionál v krásném obalu?

14.1.2013, Pavel Kovač, recenze: specifikace produktu
Samsung S27B970D: profesionál v krásném obalu?
Dříve byl Samsung vždy takovou sázkou na jistotu v monitorech. Jak je to však dnes? Nepodlehl konzumnímu stylu? Jak si vede tento velikán s PLS obrazovkou a rozlišením 2560×1440 ve stínu konkurence?

Samsung S27B970D: celkové hodnocení


Monitor je to dobrý, to nemohu říci. Asi tato věta se na monitor Samsung S27B970D hodí nejlépe. Monitor je to opravdu dobrý, bohužel má spoustu drobných i větších much. Jedna z drobných much je ovládání, které je v dolní poloze zakryto samotný monitorem. Větší moucha je lesklý panel a úplně největší masařka je cena. Pokud by monitor stál o cca 5 000,- méně, tak můžete na všechna předchozí negativa zapomenout, resp. je s klidem přehlédnout, ale za tuto cenu... to nelze. Drobné negativum je chlubení se hardwarovou kalibrací, která ovšem funguje pouze s vybranými sondami a hlavně pouze se specializovaným softwarem od Samsungu. Nevím, proč Samsung nezvolil cestu klasické HW kalibrace, které je podporované napříč kalibračním softwarem.

Ale podívejme se na kladné vlastnosti. První je bezesporu vynikající podsvícení. Takto dobré podsvícení obvykle očekávám až u profi EIZO či NECů. Samsung se tedy hodně vyšvihl. Dále tu je velmi dobrá a věrná simulace sRGB gamutu a barev. Pokud chcete používat monitor bez sondy, tak sRGB režim je přesně pro vás. Další kladnou vlastností je slušná odezva (i když pro profi hráčské nasazení to stále není). Ve výsledku jde tedy o velmi dobrý monitor, jen mu výrobce dal cenovku asi z jiného produktu. Jakmile jeho cena spadne k 15 tisícům a vám nevadí lesklý povrch obrazovky, tak se jedná o velmi dobrou volbu. Bohužel dnes jsou zde daleko lepší a univerzálnější monitory, jako je například Dell U2713HM.

Pokud se podíváme na spotřebu tohoto drobečka, tak není až tak špatná. Tedy na první pohled. Pokud ji totiž porovnáme s Dell U2713HM, který je vlastně přímí konkurent (ale levnější).


 - základní pohled


V procentuálním hodnocení to až tak tragicky nevypadá. Je však třeba si uvědomit, že zohlednit to, že obrazovka zakryje tlačítka, či že HW kalibrace funguje jen tehdy a tehdy moc procentuálně zohlednit nelze. Proto je vždy třeba číst recenzi. Procentuální hodnocení je zde hlavně pro prvotní výběr monitoru (takové síto) a při vybrání několika favoritů si přečíst celou recenzi.


 - celkové hodnocení


Monitor je vhodný pro:


1) Obecné domácí či kancelářské použití
2) Po důmyslné a zdlouhavé kalibraci i pro fotografy a grafiky


Plusy


+ Velmi dobré podsvícení
+ Slušné barvy již z továrny (sRGB režim opravdu funguje!)
+ Atraktivní design
+ Docela dobrá konstrukce
 
 

Minusy


- HW kalibrace funguje jen se speciálním softwarem a sondou
- Lesklý panel a glow efekt u kontrastních ploch
- Ergonomie (nemožnost ovládat monitor v dolní poloze)
- S ohledem na konkurenci zcela přemrštěná cena
- sRGB vykazuje duhový efekt u bílo-černých přechodů
- Externí zdroj
 
 
Cena v době testování: cca 21.200 Kč s DPH
 
 
Za zapůjčení monitoru Samsung S27B970D děkujeme Samsungu.
Jak hodnotíte monitor Samsung S27B970D?
V anketě šlo hlasovat od 14.1.2013 do 11.1.2014. Počet hlasujících: 15
Výborný13 %
Průměrný27 %
Špatný60 %
reklama