reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung SCX-3200: malá rozměry, velká výkonem?

28.10.2010, René Pfeifer, recenze
Samsung SCX-3200: malá rozměry, velká výkonem?
Nová série černobílých laserových multifunkcí od Samsungu disponuje kompaktními rozměry. V dnešním testu poodhalíme, zda zbyl i nějaký prostor pro výkon, který by vyhovoval malým kancelářím.

Instalace


Před zapojením tiskárny si musíme obstarat USB kabel, který výrobce k balení nepřidává. Dále je třeba vyjmout ochranné materiály z dvířek přístroje a po odklopení vrchního krytu z toneru. Tiskárna se běžně prodává s omezenou náplní na 700 stran, běžná dokoupená pak vystačí na 1 500 výtisků.


SCX-3200 - instalace

S tiskárnou obdržíme CD s ovladači, které jsou plně lokalizované do češtiny. Instalace nám spolu s ovladačem zavede na lištu ovládací utilitu Smart Panel, která zobrazuje aktuální stav zařízení, hladinu barvy v toneru a přístup k nastavení tisku. Většina menších laserových tiskáren Samsung nevyžaduje zvláštní údržbu neboť většina komponent pro tisk je umístěna v kazetě s tonerem a jsou tak pravidelně měněna. Tiskárna je nastavena, můžeme přejít k praktickým zkouškám.


SCX-3200 - Smart panel

Tiskárnu SCX-3200 jsme vyzkoušeli na běžné sestavě s OS Windows XP. Samsung nabízí na svých stránkách ke stažení i ovladače pro systémy MS 7, 2000 a Vista, Linux nebo MAC OS. Vzhledem k našim předchozím testům můžeme srovnávat rychlost tisku s konstrukčně podobnou tiskárnou Samsung ML-1915 nebo také s konkurencí v podobě inkoustové multifunkce Epson BX300F s podobným zaměřením.


Náklady na tisk


Výměnná kazeta tiskárny SCX-3200 obsahuje i válec, proto kromě této kazety není třeba dalšího příslušenství.

Příslušenství
Toner Samsung MLT-D1042S
1 379 Kč
Pozn.: cena = průměr Heureka

Pro výpočet orientačních nákladů na tisk využijeme tedy pouze ceny běžného papíru (0,20 Kč) a výtěžnosti náplně (1 500 stran). Vytištěná strana s běžnou originální náplní nás vyjde osm haléřů přes korunu (1,08 Kč), což je na laser poměrně dost.

Náklady
Samsung SCX3200
1,08 Kč
Samsung ML1915
1,07 Kč

Konstrukčně podobné laserové tiskárny Samsung jsou na tom s náklady na tisk téměř stejně. U laserového tisku bychom však očekávali cenu za výtisk blíže k úrovni produktu Epson, který je na druhou stranu spíše výjimkou mezi inkoustovými multifunkcemi.


Zkouška rychlosti tisku a kopírování


V následující kapitole nás bude zajímat, jak rychle se multifunkce dostane do provozu, jak rychle vyplodí první stránky a kolik jich vydá za minutu. Rychlost tisku i kopírování jsme měřili při „normálním“ nastavení kvality s možností úspory toneru dle volby tiskárny. Použili jsme běžný kancelářský papíre o váze 75 g/m2.

Nejprve si shrneme hodnoty „startovacích“ operací.



Start multifunkce Samsung SCX-3200 trochu času zabere. Jakmile je v provozu, přípravu a přechod z úsporného režimu zvládají všechny součásti za pár vteřin a nutno podotknout, že velmi tiše.



Při testu rychlosti jsme tiskli 4 strany textu v kombinaci s grafy a tabulkami z Wordu a PDF. Dále jsme zadali tisk 17 stran najednou a čekali, kolik jich tiskárna vydá za minutu. Nakonec jsme jeden z výtisků projeli stejným způsobem i kopírkou.



Samsung udává u svého modelu rychlost tisku první strany 8,5 sekundy, což naše měření potvrdilo. Specifikovaná rychlost 16 stran A4 za minutu rovněž odpovídá námi dosaženému výsledku. Nakonec i kopírka zvládá své úkoly poměrně rychle. První kopie nám vyšla za 7 sekund, což je opravdu méně než 10 (viz specifikace).





reklama