reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung SSD 840 EVO: levný i výkonný

25.9.2013, Jan Vítek, recenze
Samsung SSD 840 EVO: levný i výkonný
Uprostřed prázdnin přišel Samsung se zbrusu novou sérií SSD 840 EVO, které nabídnou firemní tříjádrový kontroler MEX a kapacitu pamětí MLC NAND Flash až 1 TB. My si dnes vyzkoušíme jednoho takového zástupce a otestujeme jeho výkon.
Kapitoly článku:

Samsung SSD 840 EVO


SSD k nám dorazilo v klasické tenké krabičce, v níž bylo umístěno do ochranné plastové vaničky. Jedná se o 1TB model s označením MZ-7TE1T0, přičemž pak jsou v nabídce Samsungu ještě modely s kapacitami 750 GB, 500 GB, 250 GB a 120 GB.





Samotné SSD má 2,5" a 7 mm vysokou kovovou schránku s tmavě šedým lakovaným povrchem. Na její horní straně je pouze logo Samsungu a nápis Solid State Drive, přičemž šipka u pravé strany nám ukáže pozici konektorů SATA.





Na opačné straně pak vidíme samotné konektory a také nezbytný štítek se základními informacemi, certifikáty, čárovými kódy, apod. Vidíme zde také jeden malý černý šroubek přidržující celý spodní panel, ale vedle něj tu je ještě jeden schovaný pod samolepkou, takže bez viditelných následků toto SSD rozmontovat nelze. Ale to ani není nutné, neboť víme i tak, že je založeno na 400MHz kontroleru Samsung MEX se třemi jádry Cortex-R4 a pamětech 19nm Samsung Toggle TLC (Triple-Level Cell).





Životnost SSD


Paměti NAND Flash s buňkami TLC jsou takovou malou specialitou těchto SSD a kvůli nim však vyvstávají otázky ohledně spolehlivosti, neboť tyto buňky musí být schopny pro uložení třech bitů informace uchovat osm stavů napětí, které pak kontroler musí správně přečíst. U buněk MLC jsou to přitom jen čtyři stavy. Navíc jde o moderní paměti vyrobené 19nm procesem a je známo, že čím pokročilejší výrobní proces je, tím větší jsou problémy se spolehlivostí, neboť se na přechodech (gate) pracuje se stále menším počtem elektronů, jejichž počet jde již do desítek.

Můžeme se tedy ptát, zda je pomocí pamětí s buňkami TLC možné vytvořit SSD s vysokou spolehlivostí, což nejlépe ukáže a prověří až čas. Nicméně Samsung udává v souvislosti s tím hodnotu MTBF 1,5 milionu hodin, ale hodila by se spíše hodnota TBW (Total Bytes Written), čili maximální objem dat, které můžeme na SSD po dobu jeho životnosti zapsat. O tom se ostatně Samsung zmiňuje na svých stránkách věnovaných, jak on je nazývá, pamětem 3-bit/cell MLC NAND Flash. Píše konkrétně o tom, že testován byl 120GB model SSD 840 pomocí Endurance Test (IOMeter), který skončil s hodnotou TBW na 331 TB. Takové testování ale pochopitelně nevyhnutelně dané SSD zničí, takže je nelze provádět jako standardní součást testů.




- výdrž SSD 840 dle metodiky JEDEC a benchmarku Sysmark 2012 -


To znamená, že v případě každodenního zapisování 10 GB má SSD vydržet po dobu 94 let, takže i kdybychom zapisovali každý den 10x více, SSD by vydrželo přes devět let, za které by stejně technicky zastaralo a to by mělo pro běžného uživatele naprosto stačit a u SSD s vyššími kapacitami může být hodnota TBW logicky jen vyšší, protože celá zátěž bude díky technikám wear-leveling rovnoměrně rozprostřena mezi všechny buňky.




Výkon a cena různých pamětí NAND Flash
(Zdroj - 3 Bit Per Cell NAND Flash Memory on 19nm Technology - pdf)


Díky buňkám TLC mají výrobci nižší náklady na výrobu, neboť takové paměti jsou oproti MLC o pětinu až čtvrtinu menší, takže se jich na jeden vyrobený wafer vejde více a v důsledku by to mělo ideálně znamenat i nižší ceny pro koncového zákazníka. Je velmi pravěpodobné, že TLC se právě díky vyhlídkám na levnější výrobu bude rozšiřovat na úkor MLC. Samsung je dle vlastních slov první firmou, která úspěšně nasadila paměti s TLC v prodávaných SSD, takže momentálně se nacházíme ve stádiu přechodu, takže je pochopitelné, že snížení cen se ještě tak moc neprojevilo. Ovšem i tak můžeme sérii SSD 840 označit za levnější, třeba v porovnání s OCZ Vector či Vertex 4. TLC tedy čeká nejspíše podobný osud jako MLC, čili zpočátku zatracování, pak nedůvěra a poté masové rozšíření především ve spotřebitelských produktech.

Samotný Samsung dle rozhovoru pro Tom's Hardware vidí problém typu paměťových buněk a výrobního procesu jen jako jeden aspekt ovlivňující celkovou životnost SSD. Vedle toho tu je ještě aplikovaná zátěž (čili množství zapisovaných dat) a kapacita SSD. Zátěž se samozřejmě odvíjí od způsobu použití a obecně se při testování počítá se zápisem 10 - 40 GB za den (průměrně). A co se týče kapacity, pak v té Samsung vidí jistou formu záchrany, která vylepšuje bilanci moderních SSD.

S tím můžeme do jisté míry souhlasit. Dnes skutečně nelze doporučit 64GB SSD a 128 GB (120GB) by intenzivní využívání také nemuseli snášet tak dlouho, jak by si někdo mohl představovat. Pokud vás tedy životnost trápí, měli byste se poohlížet po vyšších kapacitách, z čehož můžete získat ještě něco navíc, a sice výkon, který je obecně přímo úměrný kapacitě, ale existují samozřejmě i výjimky. Pak už výběr určuje především pořizovací ceny a my si můžeme jen počkat, kdy a zda vůbec nové modely SSD s buňkami TLC (či 3-bit per cell) přinesou jejich citelné snížení. Vzhledem k cenám Samsung SSD 840 EVO to ale vypadá nadějně.


Příslušenství


Dle obalu má být série SSD 840 EVO k dispozici ve třech verzích lišících se svým příslušenstvím. Jde o základní, čili tu naši, verzi pro notebooky a verzi pro desktopy. Jejich účelem je zajistit uživateli snadnou instalaci a také migraci operačního systému, takže k nim dostaneme také různé rámečky, kabely, USB adaptér pro připojení a také CD s příslušným softwarem.





Toto CD ale získáme společně s informacemi o instalaci, záruce a dvěma malými samolepkami také v našem případě.
reklama