Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung SSD 840 EVO: levný i výkonný

25.9.2013, Jan Vítek, recenze
Samsung SSD 840 EVO: levný i výkonný
Uprostřed prázdnin přišel Samsung se zbrusu novou sérií SSD 840 EVO, které nabídnou firemní tříjádrový kontroler MEX a kapacitu pamětí MLC NAND Flash až 1 TB. My si dnes vyzkoušíme jednoho takového zástupce a otestujeme jeho výkon.

ATTO Disk Benchmark


Poslední čtyři grafy se tedy budou týkat testu ATTO Disk Benchmark ve verzi 2.46, abychom si také ukázali, jestli výrobci opravdu udávají odpovídající údaje u rychlostí sekvenčního čtení či zápisu. ATTO dokáže disky otestovat i na to, zda nejsou příliš pomalé při práci s malými bloky dat, protože pracuje s kapacitami od 512 B do 8 MB.

Budou zde ukázány jednak dílčí výsledky v grafech využívající testy přenosů 4kB dat (typické pro údaje o IOPS) a výsledky u 8 MB, které se zase dají považovat za ono maximálně rychlé sekvenční čtení a zápis. A nakonec přijdou na řadu výstupy přímo z ATTO pro každé nově testované SSD zvlášť.







ATTO jako obvykle vykazuje ty nejvyšší možné výsledky, jež se týkají spíše teoretického maxima. Dle nich jsou SSD 840 EVO silné ve čtení malých souborů a při zápisu je už překonávají především modely OCZ Vector a Vertex 4. Potvrdí nám to ale Crystal?







Při čtení velkých souborů už jde v testu ATTO spíše o maximum pro rozhraní SATA 6 Gbps než pro samotná SSD, takže zde se nové modely již dlouho výrazně neliší. U zápisu to je už něco jiného a zde se SSD 840 EVO už také blíží limitu svého rozhraní.


Crystal Disk Mark


Nyní si vyzkoušíme to samé pomocí Crystal Disk Mark, který na rozdíl od ATTO nepoužívá snadno komprimovatelná data, a tak především v testech s 4kB bloky dat ukazuje daleko nižší hodnoty. Nicměně zvláště při Queue Depth 32 se ukazuje velká síla moderních kontrolerů.



















Až na očekávaný slabší zápis malých souborů, přičemž slovem slabší myslím to, že nejde o nejlepší hodnoty, se SSD 840 EVO opět ukázal jako jasný šampion. Konkurovat mu mohl leda 256GB OCZ Vector.


ATTO - Dílčí výsledky


Jako poslední si ukážeme pro úplnost dílčí výstupy testu ATTO týkající se ostatních SSD v testu, kde na screenshotech můžete také vidět nastavení benchmarku, které bylo pochopitelně ve všech případech stejné, tedy 2 GB testovacích dat s bloky od 512 B do 8 MB.




Samsung SSD 840 EVO




OCZ Vector 128 GB




OCZ Vector 256 GB




Transcend SSD720 - 128 GB




Intel SSD 330 - 120 GB




OCZ Vertex 4 - 128 GB




Kingston HyperX 3K SSD 120 GB




Kingston HyperX SSD 120 GB




Kingston HyperX SSD 240 GB




Intel X25-M 160GB




OCZ Vertex 2 120 GB




OCZ Vertex 3 240 GB