reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung SSD 840 EVO: levný i výkonný

25.9.2013, Jan Vítek, recenze
Samsung SSD 840 EVO: levný i výkonný
Uprostřed prázdnin přišel Samsung se zbrusu novou sérií SSD 840 EVO, které nabídnou firemní tříjádrový kontroler MEX a kapacitu pamětí MLC NAND Flash až 1 TB. My si dnes vyzkoušíme jednoho takového zástupce a otestujeme jeho výkon.
Dnes jsme si vyzkoušeli novinku společnosti Samsung, a sice SSD 840 EVO využívající jako jeden z prvních modelů 19nm paměti s buňkami TLC, či 3-bit/cell MLC NAND Flash, jak je nazývá sám výrobce. Ty jsou schopny uložit tři bity do jedné paměťové buňky, díky čemuž tato SSD mohou konkurovat nízkými cenami.





V druhé kapitole jsme se věnovali životnosti takových SSD, přičemž ta by měla pro běžného uživatele stačit na to, aby se jeho SSD bez problémů dožil doby, kdy již bude dávno zastaralý. Dle standardů JEDEC je to při zapisování 40 GB denně sedm let u 120GB modelu a 11 let u 250GB modelu. Čím vyšší kapacita, tím se životnost při stejném objemu pravidelně zapisovaných dat logicky prodlužuje, neboť zátěž se může rozložit mezi více paměťových buněk.

Z hlediska výkonu je na tom Samsung SSD 840 EVO velmi dobře, což platí pro námi testovaný 1TB model a za ním by dle specifikací i testů jiných serverů neměl téměř vůbec zaostávat ani 250GB model. Ten je totiž díky své aktuální ceně mírně nad 3500 Kč s daní daleko zajímavější volbou na pozici systémového disku, přičemž jeho životnost by měla být rovněž dostatečná na to, aby dožil konce dní svého PC.




Ocenění TREFA získává Samsung SSD 840 EVO
za výborný a stabilní výkon a příznivé ceny. Logo ocenění je ke stažení zde.


Když tedy přihlédneme ke kvalitám a ceně jednotlivých modelů v nové řadě Samsung SSD 840 EVO, bude jen spravedlivé, když si odnesou ocenění TREFA Světa hardware.
 
 

Plusy


+ Vysoký a stabilní výkon
+ Příznivé ceny
+ Vysoké kapacity


Minusy


- TLC mají nižší životnost než MLC
 
 
Cena v době testování: cca 13.000 Kč s DPH
 
 
Za zapůjčení Samsung SSD 840 EVO děkujeme Samsungu.
Jak hodnotíte Samsung SSD 840 EVO?
V anketě šlo hlasovat od 25.9.2013 do 1.9.2014. Počet hlasujících: 29
Výborný79 %
Průměrný17 %
Špatný3 %
reklama