reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung SSD 860 EVO: klasika v novém kabátku

5.4.2018, Jan Vítek, recenze
Samsung SSD 860 EVO: klasika v novém kabátku
Na začátku tohoto roku Samsung vypustil do světa nástupce sérií SSD 860 PRO a EVO, které navazují na sérii 850 představenou už v roce 2014. My si nyní vyzkoušíme v recenzi dva modely SSD 860 EVO, a to s kapacitou 250 a 500 GB. 

Závěrečné hodnocení

 
Samsung SSD 860 EVO jsou ve všech ohledech moderní SSD pro rozhraní SATA, která jsou určena pro běžné uživatele a jejich sestavy. Jde o úložná zařízení orientovaná na to, aby poskytla především vysoký výkon při čtení, přičemž na zápis se už tak moc nemyslí. Především jsou ale oproti předchozí generaci k dispozici v kapacitě až 4 TB, což umožní nové paměti tvořené 64 vrstvami a buňkami TLC zapisujícími 3 bity.
 
 
Co se týče výkonu, oproti starším SSD 850 EVO si téměř nepolepšíme, ovšem to je jasné, když jde o modely pro rozhraní SATA 6 Gb/s, jehož možnosti už SSD dávno překonaly a pomalu už dokonce naráží i na to, co umožní PCIe 3.0 x4.
 
Nicméně spotřebitelská SSD Samsungu už od řady 840 EVO využívají SLC cache (stejně jako TLC SSD jiných výrobců), takže dlouhodobě udržitelná rychlost zápisu je hluboko pod propustností rozhraní SATA 6 Gb/s. V takovém případě bude lepší se poohlédnout po SSD, která využívají buňky MLC namísto TLC, což mohou být třeba nová 860 PRO. Samsung v tomto případě ale svou technologii vylepšil na Intelligent TurboWrite, která může dynamicky zvýšit základní 3GB kapacitu SLC cache o 9 až 72 GB v závislosti na modelu (250 GB až 4 TB). To se bude velice hodit, protože 3 GB jsou skutečně málo. 
 
Samsung SSD 860 EVO tak jsou dobrou volbou pro běžný počítač, i když v dnešní době bychom spíše sáhli po systémovém SSD pro PCIe a NVMe. Nicméně pokud tuto možnost nemáte, i takovéto SSD bude mnohem lepší než prostý pevný disk a velice se projeví na rychlosti bootování systému, instalace a spouštění aplikací i her či kopírování dat. Jen pokud potřebujete SSD, které dokáže rychle zapisovat větší objemy dat, bude vhodnější jiná volba. 
 
Oproti starším modelům SSD 850 EVO tak bude výkon podobný, ovšem vyšší cenu nových SSD 860 EVO ospravedlní to, že garantovaná výdrž je mnohem vyšší. A samozřejmě jde o novinky, jejichž cena bude klesat, jak se zabydlí na trhu. 


Plusy


+ Slušný výkon
+ Dobrý poměr ceny a výkonu
+ Vyšší udávaná výdrž oproti 850 EVO

 

Minusy


- Rychlost zápisu po zaplnění SLC cache
 
 
Za zapůjčení Samsung SSD 860 EVO děkujeme Samsungu.
 
 
Cena v době testování: cca 2 500 / 4 500 Kč s DPH (250GB a 500GB model)



Vývoj ceny testovaného produktu:




reklama