reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung T240HD - monitor nebo televize?

23.7.2008, Pavel Kovač, recenze
Samsung T240HD - monitor nebo televize?
Chystáte se koupit nový monitor a zároveň HD televizi? Koukáte na filmy z menší vzdálenosti? Pokud jsou vaše odpovědi kladné, tak právě dnes recenzovaný monitor/televize může být pro vás ideální řešení.

Odezva


Protože se jedná o 5ms panel, tak všichni očekávají lehce nadprůměrnou odezvu. Praxe nám však již několikrát ukázala, že 2ms panely jsou často pomalejší než 5ms a naopak. Proto tato hodnota udávaná na prospektu je pouze orientační, a vy se musíte spolehnout na recenzi, nebo vlastní oči. Samozřejmě budeme rádi, když si přečtete recenzi.

Zpět však k odezvě. V prvních chvílích měření se vše zdálo celkem ideální. Sem tam se vyskytl drobný schod, ale nikterak závažný. Postupně se však schody zvětšovaly, a tím i prodlužovala měřená odezva. Dosáhla tak v krajní situaci až k 23,4 ms. Schod je i v těch nejhorších situacích pouze jeden.


Odezva v závislosti na změně

Sice jsem říkal, že se objevuje pouze jeden schod, ale na následujícím obrázku můžete vidět dva, jenomže ten druhý je již tak blízko vrcholku, že jej lidské oko vůbec nezaregistruje. Samozřejmě se lehce mění barevné podání při pohybu, ale to je věc jiná. Odezva fall je již tradičně u TN panelu velmi dobrá.


Odezva 0-175-0 (30 ms/div)

Podívejme se také na odezvu šedá-šedá, která má prakticky stejný průběh. Zde již druhý schod je zcela smazán. Naopak přibyl u odezvy fall, ale opravdu jen drobný.


Odezva typu šedá-šedá (30 ms/div)


Inputlag


Velký monitor - hodně pixelů a z toho plyne velká náročnost na elektroniku. To vše má za následek jediné: inputlag. Zde má hodnotu 16 ms.


Inputlag (10 ms/div)

Pozn.: Tmavě zeleně je na grafu vyobrazen průběh blikání CRT obrazovky a světle zeleně LCD obrazovky.


Sledování videa




Pokud se vám zdá tento odstavec podobný tomu o testovaní samotné televize, tak vás musím vyvést z omylu. Zde totiž nedochází k absolutně žádným barevným úpravám a filmy, které si pustíte přes DVI a film v DVB televizi, jsou dva dost rozdílné zážitky. U DVB televize dochází k jemným barevným korekcím ze strany monitoru/televize. Sice jsem psal, že nejsou nikterak výrazné, ale přesto jsou znatelné. Proto hodnotíme video a televizi zvlášť.

Nyní tedy k samotnému videu. Protože je doba HD videí a všude na internetu se válejí různé ukázky, většina ingame videí jsou také v HD, takže se zaměříme hlavně na ně. Často objevovaný šum v obraze zde není vůbec znatelný, dokonce mu nedělají problémy ani tmavé scény. Je vidět, že se výrobce snažil monitor přizpůsobit televizním potřebám a postihlo jej to i při DVI vstupu.

Kvalita obrazu jako takového má vynikající úroveň. Hloubka obrazu je perfektní a díky dynamickému kontrastu jsou filmy opět o něco lepší. Samozřejmě dynamický kontrast má dnes kdejaký monitor, ale často bývá nepěkně proveden a jas poskakuje jak po schodech. Zde je vše pěkně plynulé.


Hraní her



Hry musím zhodnotit jako velmi povedené. Nikde jsem nezaznamenal výrazný problém s odezvou. Dokonce dosti časté rozdvojování hran u hry Half-Life 2 se nekonalo. Sem tam sice textura lehce ztratí na detailu, ale toho si všimnete opravdu jen při podrobném zkoumání jedné scény několikrát dokola. Při běžném hraní si toho snad ani nemáte šanci všimnout. Závodní hry (zde testovaná Need for Speed Most Wanted) si také vedla velmi dobře. Samozřejmě musíte vypnout motion blur v menu, aby bylo vůbec poznat, jak se chová odezva. I přes vypnutý motion blur však nedochází k žádnému rozmazávání, a vše je v naprostém pořádku.


reklama