reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung T24B750: monitor, televize a MMC

28.1.2013, Pavel Kovač, recenze
Samsung T24B750: monitor, televize a MMC
Sháníte monitor, co bude ladit do obytného prostoru, a současně občas chcete koukat na televizi? Tak právě pro vás tu je Samsung T24B750, který splňuje vše. 24" monitor, který v sobě nese TV tuner a má atraktivní vzhled.

Vše v jednom


Samsung vyrábí v poslední době hodně zajímavé monitory. Tedy alespoň co se designu týče. Je zde jasně cítit snaha zaujmout co největší, resp. nejširší, skupinu uživatelů. Bohužel často jsou vyloučeni profesionálové, které design tolik nezajímá a může pro ně být i rušivý. Ale to je spíše filozofická otázka, a tak ji necháme na diskuzi pod článkem. Nyní se podíváme na samotný monitor/televizi Samsung LT24B750EW. Designově je opravdu zajímavý a velmi se podobá například u nás testovanému Samsung S27A950D. Podstavec je však více vypouklý a víc ladí k celé koncepci monitoru.


Nejprve si je třeba uvědomit, že dnešní monitor není jen klasický monitor. Jde totiž současně o televizi a multimediální centrum (popř. dnes označené jako Smart TV). Právě z těchto důvodů pohlížejte na cenu s jistým odstupem, spočítejte si, kolik věnujete do televize a kolik do MMC centra. Pro přehrávání filmů tedy nemusíte zapínat počítač a stačí využít sítě popř. USB disku či flash klíčenky. V podstatě by se mohlo zdát, že funkce monitoru je zde podružná. Ale vzhledem k velikosti a faktu, že i samotný Samsung jej řadí mezi monitory, mu to nebudeme vymlouvat.


 - základní pohled

Základní pohled na monitor (klikněte pro zvětšení)


Ze základního pohledu se může zdát, že podstavec je větší než monitor, je to však optický klam a čelní pohled jej odhaluje. Celkově však vypadá monitor opravdu dobře. Samozřejmě záleží na vkusu, a pokud máte rádi techničtější design, tak vás tento ani trochu neuspokojí. To, jaký design se vám líbí, je však čistě vaše věc a v recenzi se snažím popsat design ze všech možných úhlů pohledu.


 - pohled zepředu

Čelní pohled (klikněte pro zvětšení)


A právě proto si myslím, že monitor dokáže zaujmout nejednoho uživatele. Navíc vzhledem k tomu, že se jedná současně o televizi, tak neotřelý design je jistě vítaný. Obývák tím může i něco získat.


 - náklon

Náklon monitoru


Náklon monitoru je pouze základní. Je to dáno konstrukcí, která podléhá designu. Vzhledem k tomu, že jde o TN obrazovku, tak si myslím, že by nás přecejen mohl výrobce obdarovat trošku větším náklonem, ale co už.


 - tlačítka

Ovládací prvky (klikněte pro zvětšení)

Tlačítka jsou umístěna těsně před ohybem nohy a jsou samozřejmě dotyková. Většinu času je však nebudete potřebovat, protože k monitoru je dodáván i dálkový ovladač. Navíc OSD menu je prostě více televizní, než monitorové - velké ikony a plynulé animace.


 - pohled zezadu

Zadní strana monitoru (klikněte pro zvětšení)


Na zadní straně naleznete pěknou dávku konektorů (popis viz dále) a v horní části také větrací otvory. Vzhledem k tomu, že je podstavec a samotný monitor pevně spojeni, tak zde nenaleznete ani otvory pro zavěšení na zeď. Je to docela logické.




USB a slot pro dekódovací kartu (klikněte pro zvětšení)





Na pravé straně naleznete i USB Hub, který současně slouží pro připojení USB disku a přehrávání filmů bez PC. Samozřejmě zde je slot pro dekódovací kartu na televizi. Bez ní je dnes televize téměř k ničemu, že.

Zadní strana již poodhaluje konektory. Jsou zde dva HDMI vstupy, z toho jeden s funkcí MHL pro připojení tabletů a telefonů. Dále D-Sub a postarší SCART. Kompozitní a komponentní vstupy jsou takovým ervergreenem. RJ45 konektor pro připojení k domácí síti je u monitoru nestandardní, ale u moderní televize je takřka samozřejmostí. Chybí snad jen Wi-Fi. Samozřejmostí je anténní vstup pro DVB-T/C tuner.


 - konektory

Konektory



Dodávané příslušenství:
  • HDMI kabel, externí zdroj
  • Dálkové ovládání
  • Napájecí šňůra
  • Instalační příručka
  • Instalační CD (s manuály)




V balení naleznete oproti běžnému monitoru hlavně dálkový ovladač. Ten má docela klasický tvar a do ruky padne slušně. Samozřejmě lze vyrobit daleko lepší ovladač, ale v rámci cenové relace si myslím, že je velmi dobrý.


Samsung T24B750
Vlastnost
Hodnota
Úhlopříčka
24" (16:9)
Ideální odezva
5 ms (gtg)
Jas
250 cd/m2
Kontrast (dynamický)
1000:1
Výrobní technologie
TN
Povrchová úprava
Matná
Podsvícení
W-LED
Pozorovací úhly (horizontální / vertikální)
170° / 160°
Počet barev
16,7 mil
Barevná hloubka panelu
6 bitů + FRC
Rozteč bodů
0,276 mm
Nativní rozlišení
1920×1080
Vestavěné reproduktory
Ano 2x 7W
USB HUB
Ano 2x
Vstupy
2x HDMI (MHL), D-Sub, Anténní, LAN, RF, komponentní, kompozitní, CI slot
Výstup pro sluchátka
Ano
Možnost montáže na stěnu
Ne
Hmotnost
6 kg
Norma TCO
TCO 5
Pivot
Ne
Spotřeba
34 W/44W max
Rozměry
570×435×204 mm
Různé variace tohoto modelu
Bílá, černá varianta
Speciální vlastnosti
TV tuner (DVB-C/T), multimediální funkce, WiFi AP
reklama