reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung T27A750: švýcarský nůž mezi monitory

3.8.2011, Jakub Doležal, recenze
Samsung T27A750: švýcarský nůž mezi monitory
Aktuálním trendem jsou multifunkční zařízení a tato vlna zasáhla i monitory. Dnes si ukážeme novinku z dílen Samsungu. Jak to dopadne, když v Koreji smíchají monitor, 3D televizi, multimediální centrum a celé to nalijí do tenkého 27“rámečku?

Pozorovací úhly


Současně prodávané monitory s TN panely stále trpí těmi samými problémy, jaké měly při uvedení první generace. Tedy je zde znatelný jistý pokrok směrem kupředu, ale blednutí obrazu při vertikálním úhlu je pořád velmi znatelné. Tento neduh se samozřejmě týká i monitoru Samsung S27A750, ačkoliv výrobce se s tímto negativem rozhodl poprat.



Samsung MagicAngle obstojně pomáhá odstranit nedostatky TN panelu


Již při minulé recenzi monitoru z korejských laboratoří jsem v menu objevil funkce, které měly v určitých polohách vylepšit kvalitu obrazu. Stejné technologie použil Samsung i u tohoto monitoru a na přiloženém videu se můžete podívat, jaké výsledky jejich zapnutí přinese. Slovně zhodnoceno, ano funguje to, ale raději bych viděl novou generaci panelů s pozorovacími úhly 178/178 stupňů.


Kontrast


U testovaného modelu byl nejvyšší reálný kontrast při nastavení jasu v OSD na 100 % a kontrastu v OSD na 87 %. K tomu je ještě potřeba upravit hodnotu „Podsvícení“ na maximální hodnotu (20).Toto nastavení můžete případně vyzkoušet, pokud tento monitor vlastníte. Nicméně u každého vyrobeného kusu se tato hodnota může mírně lišit.


Průběh jasu


V naprosté většině monitorů je jas regulován hlavně přes hodnotu jasu, avšak v případě monitoru T27A750 přidal výrobce ještě hodnotu "Podsvícení" a upřímně nevím z jakého důvodu. Úprava jasu totiž nepřináší příliš viditelné výsledky. Ostatně průběh jasu při nastaveném "Podsvícení" na maximální hodnotě 20 končí na vysoké hodnotě 102 cd/m2.








Pokud však v menu snížíte "Podsvícení" na hodnotu 15, získáte sice nižší maximální jas, ale také menší hodnotu na druhé straně grafu. V případě, že snížíte "Podsvícení" na hodnotu nula, získáte při maximálním jasu hodnotu 19,2 cd/m2 a 7,0 cd/m2 při jasu minimálním. Doufám, že o podobný systém ovlivňování intenzity podsvícení nebudou nasazovat i ostatní výrobci.


Stabilita jasu


Použití technologie LED pro podsvícení panelu znamená především pekelně rychlý nástup finální hodnoty jasu, při které již můžeme bez obav pracovat i s fotografiemi. U většiny moderních modelů je tento čas prakticky neměřitelný a i dnes testovaný monitor „naběhl“ ihned po zapnutí.






Podsvícení


Při měření homogenity nelze u takto levných monitorů čekat žádné zázraky, tedy minimálně do doby, než výroba monitorů zlevní natolik, aby bylo možné umístit diody pod každý pixel obrazovky. Mezitím se však často budeme setkávat s výsledky, které spíše připomínají topografické znázornění hornaté oblasti.

Samsung T27A750 navíc zamotá hlavu díky dvojí možnosti úpravy intenzity podsvícení. Já jsem v obou případech nechal jas na hodnotě 100 % a pouze změnil hodnotu „Podsvícení“ na 15 a 20. Při hodnotě 15 simuluji tovární nastavení a hodnota 20 je maximum, které zvládne elektronika monitoru. Hodnoty pod 15 již znamenaly znatelné tmavnutí obrazu, a proto jsem se jimi nezabýval.





















reklama