reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung T27A750: švýcarský nůž mezi monitory

3.8.2011, Jakub Doležal, recenze
Samsung T27A750: švýcarský nůž mezi monitory
Aktuálním trendem jsou multifunkční zařízení a tato vlna zasáhla i monitory. Dnes si ukážeme novinku z dílen Samsungu. Jak to dopadne, když v Koreji smíchají monitor, 3D televizi, multimediální centrum a celé to nalijí do tenkého 27“rámečku?

Odchylka dE a barevný gamut


Po zkušenostech s minulým monitorem Samsung S23A550H jsem očekával nekonečné možnosti nastavení obrazu a následných změn barevného podání. Tentokrát to však tak bohaté nebude a to je na druhou stranu vlastně dobře, neboť uživatel nebude muset vybírat mezi desítkami možností a upřímně řečeno všechny „speciální“ režimy většinou víc pokazí, než vylepší.





V továrním nastavení se Samsung poměrně trefil do hodnot Gammy, či teploty barev. O něco horší je již hodnota podsvícení, ale zde se nejspíš řídil výrobce poznatkem více svítivosti, lepší dojem z monitoru. Jednotlivé barvy mají značnou odchylku od optimální hodnoty a nejvíc je to znát u šedivých odstínů.





Další možností úpravy obrazu je režim Zábava, který by měl nejspíše rozzářit monitor a následně i úsměv na tváři pozorovatele. Bohužel naměřené výsledky úplně zábavné nejsou. V hodnotách Gamma, teploty či podsvícení se dostáváme na celkem rozumná čísla. Barevné podání však stále vzdoruje a znovu nejvíce v šedivých odstínech. První dva pokusy nevyšly zcela podle představ, pojďme se proto podívat na další možnosti. Nyní v menu obrazu využijeme připravených profilů Studené, Standardní, Teplé 1 a Teplé 2 (aktivní v továrním nastavení).











Trojice profilů (Studené, Standardní, Teplé 1) je na tom vesměs podobně a spíše se svými výsledky vzdaluje od optimálních hodnot. Jejich zapnutí tak nechám na zvážení každého majitele tohoto modelu. Nyní si pojďme rozsvítit monitor naplno a následně si přeměřit, jakých hodnot dosáhneme. U LEDkových monitorů prozatím platilo, že nižší podsvícení přineslo lepší výsledky.





Z výsledné tabulky je jasné, že při plných obrátkách jsou prakticky všechny barvy mimo naše mantinely. Zejména odchylka barev šplhá do nepříjemných výšin a výsledkem tak bude naprosto rozladěné podání všech odstínů, tedy až na žlutou barvu, která si paradoxně zachovává věrný odstín. Veselo není ani u hodnoty jasu, která je více než dvojnásobně vyšší.


Kalibrace


Srovnání barev pomocí kolorimetrické sondy patří u dražších monitorů ke standardu, avšak u takto levného monitoru nelze očekávat žádné dolaďování panelu na konci výrobního procesu. Nicméně pojďme se podívat, zda by kalibrace pomohla k lepším výsledkům.





Nejprve bylo zapotřebí upravit hodnoty jasu a kontrastu, "Podsvícení" jsem zanechal neměnné na hodnotě 20 (maximum). Jemným doladěním jsem nakonec upravil jas na hodnotu 30 % a kontrast na 87 %. Výsledky následné automatické kalibrace nejsou vůbec špatné, tedy až na červenou a růžovou barvu. Jako vždy přikládám kalibrační profil zde, avšak nezaručuji stejné výsledky na vašem monitoru.


Nejméně a nejvíce podsvícené místo


Tentokrát zcela zradila měřící metodika, neboť nejslabší podsvícení je při pravém okraji, a tam se s měřícím programem nelze dostat. Na základě několika předešlých recenzí lze však říci, že rozdíly v podání barev jsou vždy v rámci snesitelnosti.


reklama