reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SanDisk Extreme Pro 1TB: rychlé čtení i udržitelná rychlost zápisu

6.5.2021, Jan Vítek, recenze
SanDisk Extreme Pro 1TB: rychlé čtení i udržitelná rychlost zápisu
Do rukou se nám dostalo SSD SanDisk Extreme Pro M.2 NVMe 3D, které spadá do nabídky firmy Western Digital. Máme tu konkrétně 1TB verzi slibující slušnou propustnost, přičemž její řada má vycházet přímo z modelů SSD WD Black.
Naše SSD budeme testovat na desktopu založeném na hardwaru firmy AMD s využitím základní desky s čipovou sadou X570. Ta zde ale nakonec stejně nebude hrát roli, neboť pro nejlepší výsledky byla SSD zapojena do M.2 slotu napojeného přímo na procesorovou patici. I když má totiž čipová sada více než dostatečnou propustnost svého rozhraní s procesorem na to, aby dokázala zvládnout SSD pro PCIe 3.0 x4, v praxi byl výkon v druhém M.2 slotu základní desky prostě nižší. 
 
 
A aby testovaná SSD nestrádala, byla ve svém slotu přiklopena pasivním chladičem, který patří do výbavy základní desky a zajištěno bylo kvalitní chlazení sestavy, respektive svižné odvětrávání vzduchu.

 

Testovací sestava a testy

  • Procesor AMD Ryzen 5 3600X
  • Základní deska Gigabyte X570 AORUS Elite
  • Paměti 2x 16 GB HyperX KHX3200C16D4/16GX (SK Hynix) DDR4-3200 CL16
  • Grafická karta Gigabyte GeForce RTX 3080 Eagle OC 10G
  • OS na SSD OCZ Vector 1 TB
  • Operační systém Windows 10 2004
 
Pro otestování výkonu SSD využijeme jednak povinnou klasiku, a to ATTO Disk Benchmark a Crystal Disk Mark, s jejichž pomocí otestujeme výkon v IOPS a sekvenčních operacích. Pak nastoupí PCMark 10, přesněji tedy jejich testy týkající se výhradně úložných zařízení, které ukáží výkon v reálných aplikacích a také HD Tune či další testy čtení a zápisu dat. Dále tu máme ASSSD a všímat si budeme také reálného poklesu zápisu dat po naplnění SLC cache. Právě o tom lze také leccos vyčíst z křivky testu HD Tune, kde obvykle v případě zápisu nastává po jisté době pokles výkonu. 
 
SanDisk Extreme PRO M2 1TB (SDSSDXPM2-1T00-G25) se v testu ukáže proti dvěma soupeřům, přičemž Western Digital SN750 je přímo z jeho stáje a vedle něj tu máme ještě náš výchozí či základní model model, Kingston KC2000. 

 

Provozní teploty

 
Jak už bylo uvedeno, testované SSD je vždy umístěno do hlavního slotu M.2 napojeného přímo na procesor a využit je pasivní chladič dodávaný se základní deskou. Počítačová sestava je umístěna ve skříni se dvěma nasávajícími ventilátory, které tak ovívají i základní desku. 
 
WD Black SN750 byl testován v klidovém provozu bez jakékoliv zátěže a poté s využitím dlouhodobého testu PCMarku 10 (Drive Performance Consistency Test), kdy byly teploty pomocí Crystal Disk Info sledovány jednoduše do té doby, než přestaly růst. 
 
Vedle toho jsme mohli sledovat pomocí infračerveného teploměru i přímo samotný chladič SSD. Získáme tak dvě sady hodnot: 
 
SanDisk Extreme PRO M2 1TB Klid Zátěž
Teplota interního senzoru
41 °C 51 °C
Teplota povrchu chladiče 39 °C 50 °C
 
V okolní teplotě 24 °C nám Crystal Disk Info ukazoval teplotu v zátěži pouze 51 °C, ovšem infračervený teploměr zaměřený na povrch chladiče SSD udával hodnotu jen o stupeň nižší. Lze tak předpokládat, že skutečná teplota klidně mohla být o cca 10 stupňů vyšší, ovšem i to je slušný výsledek, který neukazuje na vysoké zahřívání SSD, zvláště když přihlédneme k malému rozdílu mezi klidovým režimem a zátěží.

reklama
reklama
reklama