reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SanDisk Extreme Pro 1TB: rychlé čtení i udržitelná rychlost zápisu

6.5.2021, Jan Vítek, recenze
SanDisk Extreme Pro 1TB: rychlé čtení i udržitelná rychlost zápisu
Do rukou se nám dostalo SSD SanDisk Extreme Pro M.2 NVMe 3D, které spadá do nabídky firmy Western Digital. Máme tu konkrétně 1TB verzi slibující slušnou propustnost, přičemž její řada má vycházet přímo z modelů SSD WD Black.

HD Tune a SLC cache

 

Benchmark HD Tune nám už řekne, jak jsou na tom SSD se zápisem a výsledky dá pěkně do grafu. Můžeme se tedy podívat, jak rychlý je zápis "na začátku" a jak se bude vyvíjet dále. Dnes se totiž u SSD hojně využívá zápisová cache, která může v případě práce s menšími objemy dat značně urychlit tento zápis. Jenomže po překročení kapacity této paměti se může zápis velice rychle dostat na výrazně nižší rychlost.
 
Leckde se spekuluje o tom, že dnešní kontrolery dokáží takové testování rozpoznat a přizpůsobit se mu tím, že testům servírují snadno komprimovatelná data, jež dokáže snadno pokrýt vyhrazená cache. Ostatně se nepracuje s objemem dat, který se rovná kapacitě disku či SSD, takže pak je jasné, že záleží na tom, jak rychle tato data dokáží danou cache naplnit. Nesporné je, že grafy generované testem HD tune často vypadají velice podivně a neukazují očekávaný průběh, takže jak je to v případě SSD SanDisk Extreme Pro M.2 NVMe 3D?
 

HD Tune - čtení - klikněte pro zvětšení - 
 

HD Tune - zápis - klikněte pro zvětšení - 
 
SanDisk Extreme Pro M.2 NVMe 3D nám v testu zápisu HD Tune nedává v podstatě žádný náznak toho, že by používal SLC cache, i když ta tu pochopitelně je. Nemáme tu tak naznačen pokles výkonu, přičemž testy v ATTO Disk Benchmark na něj naopak ukázaly. 
 
Přišel tak klasický test kopírování dat, a sice velkých souborů z rychlého SSD, který měl ukázat, kdy už SLC cache dojde dech a rychlost zápisu se dle toho sníží. SanDisk zde využívá nCache 3.0 založenou na předchozí verzi 2.0 a využívající tzv. tiered caching, což znamená, že SSD data zapisuje ne pouze prostřednictvím SLC cache, ale také přímo do TLC buněk, a to zpravidla v případě, kdy kapacita SLC cache dojde. 
 
Reálná rychlost sekvenčního zápisu dat zde byla mezi 1,8 a 2 GB/s, přičemž ani po zaplnění disku 360 GB dat bez možnosti si vydechnout se rychlost zápisu nesnížila. Jako by tu SLC cache ani nebyla a my se tak nemusíme obávat, že by nám výkon tohoto SSD po zápisu několika gigabajtů klesl na úroveň SSD s rozhraním SATA. 
 
 

PCMark 10

 
PCMark 10 navazuje na PCMark Vantage v testech úložných zařízení a jako obvykle nám v závěru poskytne souhrnné skóre. V našich testech jde o nově použitý benchmark, který velice připomíná právě starý Vantage, a to i svými výsledky, které vypadají podivně. V případě testů Vantage šlo především o to, že jejich výsledky byly velice podobné, ať už jsme testovali cokoliv. 
 
 



Zde se ukázalo naopak to, že SanDisk je dle PCMarku 10 mnohem lepší SSD s vyšší datovou propustností i s nižší přístupovou dobou. Tomuto testu tak asi chutnají SSD, která jsou schopna rychleji číst malé soubory. 

reklama