reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sandy Bridge-E: LGA 2011 je tady

14.11.2011, Jan Vítek, recenze
Sandy Bridge-E: LGA 2011 je tady
Celý tento rok se nese ve znamení čekání na nové nejvýkonnější desktopové procesory firem AMD a Intel. Nyní toto čekání již skončilo, protože dnešním dnem končí embargo na procesory Intel Sandy Bridge-E, které tak budou moci nastoupit proti AMD Bulldozer.

Benchmarky - praktické


V praktických testech se setkáme také se starým známým testem renderování v Cinebench R10 pomocí 1 a více procesorových jader. Ten však bude doplněn i o aktuální verzi Cinebench R11.5, která lépe škáluje s vyšším počtem jader a ukazuje již pouze výkon s použitím více jader. Pak to bude šachový test Fritz Chess Mark, jenž však dokáže využít maximálně 8 threadů, což v našem případě nevadí. A posledními dvěma testy budou WinRAR a jeho nejlepší komprese do RARu na čas a encoding videa x264 v rozlišení 720p.









V renderování scén už procesor AMD nemá ve společnosti moderních Intelů šanci, což je znát v jednothreadových i vícethreadových testech. Nový šestijádrový Intel ovšem nedokázal právě v úvodním testu porazit starší model, i když by nad ním měl mít výhodu ve vyšší frekvenci, kterou zajistí Turbo Boost. A jak je vidět, Core i7-2600K dosáhl na více bodů, ovšem Core i7-3960X mu to ihned i s úroky oplatí v testech využívajících všechna jeho jádra obdařená technologií Hyper-threading a o ty jde především.







Fritz Chess Mark dokáže bohužel pracovat s maximálně osmi thready, takže šestijádrový Intel je zde v nevýhodě. I tak se ale dokázal umístit v obou testech na jasném prvním místě, takže si rovněž napravil reputaci z předchozí sady.





V kompresi souborů hraje důležitou roli čas a v tomto testu dokázal Core i7-3960X své soupeře také porazit, a to o velmi slušných 15 sekund v porovnání s Core i7-2600K, nemluvě o Phenomu.







A nakonec tu máme encoding videa do x264, v němž nový Intel naprosto očekávaně vyhrál. Zvláště dobrého skóre pak dosáhl v druhé části, kde Core i7-2600K poněkud ztrácí.
reklama