reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sandy Bridge-E: LGA 2011 je tady

14.11.2011, Jan Vítek, recenze
Sandy Bridge-E: LGA 2011 je tady
Celý tento rok se nese ve znamení čekání na nové nejvýkonnější desktopové procesory firem AMD a Intel. Nyní toto čekání již skončilo, protože dnešním dnem končí embargo na procesory Intel Sandy Bridge-E, které tak budou moci nastoupit proti AMD Bulldozer.
Tato kapitola se bude věnovat spotřebě i poměru výkonu a spotřeby a zde nám posloužil měřák Voltcraft Energy Check 3000. Pochopitelně není možné přístrojově měřit pouze spotřebu procesorů, a tak se musíme spokojit pouze se spotřebou celých sestav, což znamená všechny komponenty plus ztráty napájecího zdroje. Aspoň monitor zůstává stranou.


Spotřeba


Jako první tedy přijde na řadu samotná spotřeba platforem. Mezi nimi můžeme očekávat velké rozdíly, procesory AMD generace Phenom II jsou oproti moderním Intelům žrouti energie, což snad bude lepší, až si do testu doplníme Bulldozery. A zajímavé bude také zjistit, zda Intel u nových Sandy Bridge-E v otázce spotřeby někam pokročil. Je ale třeba upozornit, že u procesoru Core i7-3960X jako u zástupce hi-endu není otázka spotřeby až tak důležitá, neboť hlavním tématem je zde výkon za každou cenu.





Velmi důležitá je spotřeba v klidovém režimu (tzv. idle), v němž se počítače nachází velmi často a využívají v něm své technologie pro snížení spotřeby. Jde o snížení taktu procesoru při současném snížení napětí, což má v případě procesorů Core na starost EIST (Enhanced Intel Speedstep Technology). Spotřeba nového Core i7-3960X se tak dostala pod sestavu s Phenomem II X6 1100T, což jsme mohli očekávat, když jde o souboj 45nm a 32nm generace.











Prime95 ukazuje maximální spotřebu procesorů (respektive celých sestav s vytíženými procesory), zatímco čísla u Cinebench budou více odpovídat realitě. Phenom II X6 1100T a Core i7-3960X mají velmi podobné TDP (125 a 130 W), což víceméně odpovídá naměřeným hodnotám. Intel sice vede ve spotřebě se zatíženým jedním jádrem, ale když se dá dohromady všech šest a ty se do toho navíc pustí s Hyper-threadingem, spotřeba značně naroste a překoná sestavu AMD.







V případě dvou testů, které nezatěžují procesor na sto procent, jsou rozdíly mezi AMD a novým Intelem jen mizivé, zatímco Core i7-2600K je stále nedostižně střídmý.





Podobná situace nastane i u počítačových her, i když zde to naopak vyšlo ve prospěch AMD, ovšem rozdíl je stále zanedbatelný. Spotřeba ale zdaleka není všechno. Především je o poměr výkon/spotřeba, který ukáže na to, co za své peníze vydané na elekřinu dostaneme a toto téma přichází na řadu právě nyní.


Výkon/spotřeba


Známe tedy výkon v jednotlivých úlohách a známe také spotřebu, jakou jednotlivé sestavy při jejich vykonávání vykazují. Určit poměr výkonu a spotřeby je tedy hračka a výsledkem je číslo ukazující na to, jak dobře dokáží procesory nakládat s dodanou energií. Větší číslo tedy znamená lepší výsledek.













Není překvapivé, že ve všech případech byl nejlepší model Core i7-2600K, který toho dosáhl díky slušnému výkonu v kombinaci s umírněnou spotřebou, které zbylé duo šestijader nemělo šanci dosáhnout. V případě hi-endového Core i7-3960X je zřejmé, že v této kategorii se jen těžko ukáže jako úspěšný, ale ten i přesto dokázal svého stájového rivala ve dvou případech téměř dohnat. Bylo to především tehdy, kdy dokázal dobře zužitkovat svou největší výhodu v podobě více jader. A znovu je třeba uvést, že u procesorového hi-endu o otázku spotřeby příliš nejde.
reklama