reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sanyo VCC-HD4000P: Full HD dohled

7.4.2009, Jan Vítek, recenze
Sanyo VCC-HD4000P: Full HD dohled
Představíme si zajímavý produkt od Sanyo, jenž není příliš určen normálním uživatelům. Jde o IP kameru VCC-HD4000P s rozlišením až Full HD, tedy 1080p, což je na podobný produkt nezvyklé. Nás bude zajímat především kvalita obrazu, ale i další vlastnosti.
Tělo kamery Sanyo VCC-HD4000P je vyvedeno ve stříbrné barvě a skládá se především z hliníku, ale ten u složitěji tvarovaných částí doplňuje stejně zbarvený plast. Tu se jedná o přední část obepínající objektiv a pak malá postranní dvířka chránící ovládací prvky a slot pro SD karty. Celkově ale tento produkt působí masivním a odolným dojmem, takže by měl vydržet i hrubější zacházení.



Hlavní hliníková část má tvar podlouhlého kvádru se zkosenými okraji a na jeho pravé straně mezi nápisy SANYO a HD Network Camera si můžete všimnout průduchů. Kdo hádá, že za nimi bude ventilátor pro chlazení útrob, ten hádá správně. Otázkou je, jak moc bude tento ventilátor rušit. Přeci jen v interiéru by se příliš nehodilo, aby se kamera ozývala na celé kolo.



Levá strana nabídne plastovou krytku, již lze pro jistotu zablokovat šroubkem a pod ní máme již zmíněné ovládací prvky a také slot pro karty SD/SDHC. Pro ovládání kamery je k dispozici celkem šest tlačítek - čtyři směrová, Menu (vyvolání nabídky) a Set (potvrzení). A k čemu že vlastně jsou? Po připojení k televizoru, nebo k monitoru pomocí obrazových rozhraní je možné provést základní síťová a jiná nastavení. Kamera má totiž ve výchozím režimu vypnutý DHCP klient a IP nastavenou na 192.168.0.2. Kromě nich se zde setkáme také s nezbytným tlačítkem Reset, jež by nám mohlo nejednou pomoci.



Nastavení sítě musíte tedy případně změnit pomocí menu a ovládacích tlačítek, nebo ke kameře připojit pomocí Ethernetu počítač s adekvátně nastavenou síťovou kartou a změny provést pomocí něj. Osobně jsem se rozhodl pro druhý způsob, jenž fungoval ihned a bez problémů.



Přední část nám ukáže vedle mikrofonu a kontrolky pouze kovový objektiv v černém provedení s vnějším průměrem 51 mm a vnitřním 40 mm (k dispozici je i závit). Jedná se o typ se zoomem a s ohniskovou vzdáleností 6,3 - 63 mm (F1,8 - 2,5). Podepsala se na něj samotná firma Sanyo a rozhodně tento model dle vzhledu nevypadá na to, že bychom z něj měli být zklamaní. V horní a dolní části kamery pak samozřejmě nemohou chybět standardní závity pro její připevnění.



A pak už nám zbývá pouze zadní strana s konektory, jež jsou vedle sebe skutečně napěchované. Začneme nahoře vpravo, kde je zdířkový konektor pro zem, připojení alarmů a manuálního ovládání zoomu a ostření. Vedle něj se ukazuje BNC konektor pro vyvedení videosignálu a v dolní řadě jsou vedle sebe umístěny konektory HDMI, USB 2.0 pro externí pevný disk či flashdisk, Ethernetový konektor a pak již jen konektory pro napájení kamery (pokud se rozhodneme nepoužít PoE). Nad nimi se po přivedení napájení rozsvítí červená kontrolní LED.



Tyto konektory pak můžeme po připojení ukrýt díky plastovému zakončení dodávanému v příslušenství a nutno dodat, že by obrazová rozhraní měla dle manuálu fungovat i společně se zapojeným Ethernetem. Nyní bude následovat první zapojení kamery a její nastavení.
reklama