Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sanyo VCC-HD4000P: Full HD dohled

7.4.2009, Jan Vítek, recenze
Sanyo VCC-HD4000P: Full HD dohled
Představíme si zajímavý produkt od Sanyo, jenž není příliš určen normálním uživatelům. Jde o IP kameru VCC-HD4000P s rozlišením až Full HD, tedy 1080p, což je na podobný produkt nezvyklé. Nás bude zajímat především kvalita obrazu, ale i další vlastnosti.
Jak jsem již psal v první kapitole, byl pro mě připraven menší oříšek se zajištěním napájení kamery. Router s podporou PoE k dispozici nebyl, stejně jako 24 V střídavého proudu. Zbývalo tedy využít 12 V stejnosměrného proudu, k čemuž jsem hodlal využít buď postarší adaptér, nebo vlastní zdroj s měnitelným napětím. Jenže oba tyto zdroje energie se ukázaly jako nedostatečně výkonné, na což kamera odpověděla tím, že se nehodlala pořádně zapnout. Zbývalo si pomoci jinak - paralelním využítím obou zdrojů elektrické energie najednou, na což již kamera reagovala pozitivně a poslušně nabootovala. To jí trvá asi půl minuty.

Doporučená minimální konfigurace:
  • PC IBM AT/XT kompatibilní
  • OS Windows XP Professional/Vista
  • CPU Core 2 Duo E6700 2,66 GHz
  • RAM 1 GB (Windows XP), 2 GB (Windows Vista)
  • Ethernet 100 Mbps
  • Grafická karta ATI Radeon HD 2600 / NVIDIA GeForce 8600 / Quadro FX 550
  • Prohlížeč Internet Explorer 6.0 a vyšší

Jak je vidět, kamera je určena vyloženě pro platformu s operačními systémy společnosti Microsoft a nároky na hardware nejsou zrovna nízké.

Poté následovalo přímé propojení s počítačem pomocí Ethernetového kabelu. Výchozí IP adresa kamery je skutečně 192.168.0.2, takže s adekvátním nastavením síťovky v počítači se pak k ní snadno připojíte, provedete potřebné změny v konfiguraci a pak si ji už můžete zapojit dle libosti. Nastavení se děje klasicky pomocí webového rozhraní a prvotní přístup získáte pomocí účtu admin/admin.



Hned po prvním nalogování na nás vykoukne obrazovka s výběrem jazyka, jímž s námi bude webové rozhraní mluvit. Čeština se pochopitelně mezi natolik úzký výběr neměla šanci dostat, ale to nevadí.


- klikněte pro zvětšení -

A pak nás již čeká hlavní obrazovka pro sledování snímaného videa pomocí prohlížeče. Na první pohled se neliší od podobných obrazovek jiných IP kamer, ale již zde dostaneme pořádně přičichnout k tomu, co nám toto Sanyo nabízí. Především jsou to vysoká rozlišení až do 1920 x 1080 při použití streamu v H.264 (nutno nainstalovat plug-in Active-X z CD) a také desetinásobný optický zoom. Ten můžeme snadno ovládat pomocí jezdce pod volbou rozlišení a i přes menší zpoždění jde o velmi užitečný nástroj. Kamera se přitom chová velmi dobře a pečlivě automaticky ostří, takže zde jistě bude každý potěšen.

V levém sloupci tedy máme základní ovladací prvky. O rozlišení a zoomu jsem již mluvil a dále jsou to tlačítka pro ostření N (Near), F (Far) a AF (One Push AF), pod nimi až osm přednastavených oblastí, na něž může kamera na požádání nebo při alarmu zazoomovat. Pomocí Preset Memory tyto oblasti kameru donutíme si zapamatovat. Následně si můžeme manuálně nastavit clonu (Iris Level) a zvolit denní, či noční režim. Nyní se již budeme věnovat položkám skrývajícím se pod tlačítkem Menu, jichž skutečně není málo.


Menu


Nabídka se rozděluje na množství oblastí, mezi nimiž můžeme přepínat pomocí tlačítek v levé části okna. Systém nás však ihned navede na obrazovku, kde nám dá na výběr mezi čtyřmi možnostmi výběru mezi různými rozlišeními a také kombinacemi H.264 a JPEG. Jak jsem již psal, pro zobrazení signálu v H.264 je třeba doinstalovat z dodávaného CD speciální plugin, jenž mi pracoval pouze v Internet Exploreru.

Máme tu tedy na výběr mezi velkým množstvím různých rozlišení od 320 x 240 po 2288 x 1712 v poměrech stran 4:3 a 16:9. Systém nás také upozorňuje, že v některých případech je záznam možný pouze na připojený pevný disk, či SD kartu.


- klikněte pro zvětšení -

Dále se již dostaneme na nastavení sítě, kde nebudeme příliš překvapeni. Obrázek ukazuje výchozí nastavení s fixně zvolenou IP adresou, vypnutým SSL a celkem čtyřmi podporovanými typy uživatelů - admin, operator, download a guest. Zda to je z nabídky pro správu uživatelských účtů vše, to zjistíme. Zcela dole pak je trošku odstrčené nastavení Dynamického DNS.



Následuje obsáhlé a podrovné nastavení času. Dočkáme se nejen povinných kolonek pro datum, čas, časovou zónu, ale také 12, či 24hodinový časový formát, pořadí zobrazení dnů, měsíců a roku, nastavení přesné doby posunutí času při jeho pravidelných úpravách či pozice času na displeji. Co se týče jeho automatické korekce, tu je možné provádět podle připojeného PC, nebo pomocí NTP serveru.



Nastavení streamovaného videa je tu zvlášť pro JPEG a H.264. Zvolit si můžeme klasické záležitosti jako rozlišení, kvalitu obrazu, obnovovací frekvenci - u JPEG zvlášť pro různé účty. A pak je to i nastavení UDP protokolu pro streaming videa do světa.



Nastavení kamery je jedno z delších menu, a tak u něj chvíli zůstaneme. Jako první je zde položka View, díky níž si můžeme zvolit mezi dvěma přednastavenými režimy kamery. Následuje Iris, tedy nastavení clony (auto/manuál a úroveň). White balance, tedy vyvážení bílé má k dispozici šest režimů, pak je tu BLC, neboli kompenzace zdroje zadního osvětlení s pěti režimy, Shutter (závěrka) s režimy Short a Long, AGC pro ovládání zisku, poté Day/Night pro nastavení denního a nočního režimu (zde se uplatní i kompenzace infračerveného světla), Quality s nastavením gammy a apertury, Focus s možnostmi volby minimální vzdálenosti zaostření (10 cm), citlivosti, detekci obličejů, atp.

Nakonec si můžeme nastavit rychlost zoomu a digitální zoom a fce Privacy mask. Pomocí ní je možné zvolit až pět trojúhelníkových oblastí v obrazu, jež se zakryjí. To je potenciálně také užitečná funkce.



Detekce pohybu je dnes již standardní vlastností IP kamer. Tento model Sanya nám celý obraz rozdělí na 16 x 16 polí a nabídne až pět oblastí, jež mohou zakrývat buď jedno jediné políčko, nebo rovnou všechny. Dole v tabulce si je pak můžeme různě kombinovat a volit citlivost detekce pohybu v desetistupňovém rozsahu. Motion masking funguje přesně naopak - nevybíráme si místo, kde bude detekce pohybu probíhat, ale místo, kde probíhat nebude, což někdy může být jednodušší.

A pod políčky Alarm in a Alarm out se spravuje další zpracování poplachu s ohledem na externí zařízení. Kameru tedy můžeme k alarmu probudit nějakým externím senzorem a pak signál poslat dál třeba do majáčku, nebo těžkého kulometu namířeného na dveře.



Na další stránce budeme s nastavováním pokračovat. Uplatní se především volby pro záznam obrazu a zvuku, atd.