reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Saphire Ultimate Radeon 9600XT: Tichý vládce maintreamu

25.2.2004, Igor Viduna, recenze
Saphire Ultimate Radeon 9600XT: Tichý vládce maintreamu
Dnes vám představíme dalšího mainstreamového zástupce od firmy Sapphire - Ultimate Radeon 9600XT. Ten doplňuje řadu těchto originálních karet, které výrobce popisuje tímto bonmotem: "Kompletně tiché chlazení eliminuje tupé hučení Vašeho počítače a místo toho Vám dovolí slyšet jen hluk bitvy rozehrávající se na Vaší obrazovce!"
Popis karty

Co se vzhledu týče, tak karta vyniká zejména originálním a již osvědčeným chlazením fungujícím na principu Heat-Pipe, které je úplně nehlučné. To vše je podtrženo elegantním designem a hnědočerným PCB. Výhodou 130 nm low-K výrobního procesu. Výhodou je absence přídavného napájení i při takto vysoké frekvenci GPU. Samozřejmostí je pak trio vývodů: analogové CRT VGA, digitální DVI a S-Video TV-Out.


Obr.03 - Karta Sapphire Ultimate Radeon 9600XT
Pro zvětšení kliněte myší

Pohled na zadní stranu karty se sice jistě nedá srovnávat (co do krásy ani "objevnosti") s fotkami, které nedávno pořídila NASA na Marsu, nicméně je na něm vidět druhá část chlazení, která není s kartou v přímém kontaktu a stará se o ochlazování cirkulující kapaliny, která se zde opět mění na skupenství tekuté - z plynného pochopitelně :-).


Obr.04 - Zadní strana karty
Pro zvětšení klikněte myší

Na paměti vám prozradíme jen tolik, že pocházejí z dílen Hynix. Jde o typ HY5DU283222AF-28, které mohou běžet až na frekvenci 350 MHz (resp. 700 MHz DDR), což je o 50 MHz (resp. o 100 MHz DDR) více, než je výrobcem nastavený takt 300 MHz (resp. 600 MHz DDR). Spolu s dobrým jádrem, tak karta skýtá dobré taktovací schopnosti. Zde si můžete stáhnout datasheet.


Obr.05 - Foto paměťového čipu

Příslušenství a software

Součástí balení jsou pak i všechny nutné redukce a propojovací kabely - tj. propojovací kabel S-Video/S-Video a Cinch/Cinch, redukce DVI/VGA a S-Video/Cinch. Nalezneme zde tedy opravdu plný repertoár mainstreamové grafické karty.


Obr.06 - Foto příslušenství
Pro zvětšeni klikněte myší

Bohatá je i nabídka dodávaného software. Základem je instalační CD s ovladači. Dále pak Power DVD 4.0 a plná hra Tomb Raider (The Angel of Darkness) a poukázka na plnou verzi hry HalfLife 2 s aktivačním klíčem.


Obr.07 - Foto CD a manuálu
Pro zvětšení klikněte myší

Sapphire pak dodává i vlastní taktovací utilitu RedLine pro nastavení parametrů karty, i když např. Direct 3D či OpenGL můžete nastavovat i skrze ovladače ATI. Dále zde nalezneme spoustu dalších položek, kterými můžete ovlivňovat kvalitu zobrazení a následný výkon. Nás zajímalo hlavně, jak funguje záložka pro overclocking. Musíme konstatovat, že ne příliš dobře. I když se zdá, že při taktování můžete jít opravdu daleko (na takty, které karta určitě nezvládne, což je pro zkušeného ladiče dobře) a můžete si nastavit i "jemnost" kroků (tj. o kolik MHz bude takt měnit nejméně) je toto velmi nepohodlné. Za prvé pokud si nastavíte zvyšování o 1MHz, velmi tím snížíte max. hodnoty taktů - a to tak, že je jakýkoliv overclocking prakticky nemožný... :( A když se smíříte s tímhle oříškem, zase narazí na to, že když nastaví kýžený takt a požádá o uložení, tento se nastaví jako možné maximum. A proto vždy, když chcete takty vyladit opravdu na maximum, musíte pokaždé restartovat program, resp. systém. A to je velmi nepohodlné. Proto bychom doporučili jiné programy - např. Riva Turner.


Obr.08 - Screen shot programu RedLine
Pro zvětšení klikněte myší
reklama