reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sapphire Atlantis Radeon 9800 Pro: Další v řadě?

30.3.2004, Igor Viduna, recenze
Sapphire Atlantis Radeon 9800 Pro: Další v řadě?
Grafické karty s čipem ATI Radeon 9800 Pro jsou na našem serveru již evergreenem, protože jsme jich testovali už značné množství. Dnešní model od Sapphire je jakýmsi opozdilcem z našeho magatestu, který k nám dorazil již po uzávěrce. Proto vám dnes nabízíme sólovou recenzi této karty.
Kapitoly článku:
Popis karty

Co se vzhledu týče, tak jde o klasický referenční design (a to včetně aktivního hliníkového chladiče), který je nám již velmi dobře znám např. od karet FIC, HIS či 3D Club. Samozřejmostí je pak použití teplovodivé pasty mezi tělesem chladiče a grafickým čipem. Paměťové čipy chlazeny nejsou, trojice napěťových regulátorů Intersil již ano (onen malý pasiv vlevo nahoře). Výstupní konektory jsou zde pak v plném počtu: analogové VGA, digitální DVI a S-Video TV-Out.


Obr.03 - Karta Sapphire Atlantis Radeon 9800 Pro
Pro zvětšení kliněte myší

Pohled na zadní stranu nám pak ukazuje, že paměti opravdu nejsou nijak zvlášť chlazené - na kartě je jich celkem osm. Jinak zde krom výrobního štítku nenajdeme nic objevného.


Obr.04 - Zadní strana karty
Pro zvětšení klikněte myší

Na paměti vám prozradíme jen tolik, že běží na frekvenci 340MHz (resp. 680MHz DDR), což je referenční takt. Stejně tak jsou vybaveny 256-bitovou paměťovou sběrnicí, což má velký vliv na celkový výkon radeonů 9800. Paměťové čipy jsou pak z dílen Samsung (jako např. i u FIC) a dle informací výrobce je možné nechat je běžet bez obav na taktu 350MHz (resp. 700Mhz DDR). Pro datasheet klikněte sem.


Obr.04 - Foto paměťového čipu

Příslušenství a software

Součástí balení jsou pak i všechny nutné redukce a propojovací kabely - tj. propojovací kabel S-Video/S-Video a Cinch/Cinch, redukce DVI/VGA a S-Video/Cinch. Samozřejmostí je i napájecí kabel. Nalezneme zde tedy opravdu plný repertoár průměrné high-endové grafické karty. O poznání chudší je pak softwarová výbava, která obsahuje pouze CD s ovladači - tj. žádnou plnou hru či taktovací program RedLine apod.


Obr.06 - Foto příslušenství
Pro zvětšeni klikněte myší
reklama