reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sapphire Edge VS8: Trinity v Mini PC

20.12.2012, Jan Vítek, recenze
Sapphire Edge VS8: Trinity v Mini PC
Nettop obvykle představuje počítač vybavený nevýkonným hardwarem, jako jsou procesory Atom či Brazos. To v případě testovaného Edge VS8 od Sapphire už tak moc neplatí, neboť ten nám nabídne mobilní APU řady Trinity, díky čemuž je mnohem zajímavější.

Teploty a hlučnost


Nyní se podrobněji zaměříme na teploty různých částí počítače a také jeho hlučnost. Ta je v klidu celkem nízká díky regulaci otáček chladiče využívajícího radiální ventilátorek, ovšem nedá se říci, že by v klidovém režimu bylo toto PC neslyšné. Ventilátorek se slyšitelně otáčí a k celkové hlučnosti přispěje také pevný disk. Ten by se mimochodem stejně hodil nejlépe jen do USB rámečku pro uložení dat, zatímco jako primární úložiště pro systém a aplikace by velmi vhod přišlo výkonné SSD.

V zátěži se pak hučení ventilátorku o něco zvýší, ale ten není tak velký a výkonný na to, aby nás mohl opravdu rušit. Navíc lze zvýšenou hlučnost v zátěži překousnout a spíše by šlo ocenit tichý provoz v klidovém režimu, čehož se bohužel nedočkáme.

Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
APU
42 °C
61 °C
HDD
37 °C
42 °C

Teploty byly měřeny ve 22°C okolním prostředí s použitím aplikací Core Temp, Speedfan a GPU-Z pro měření a Prime95 a PCMark pro zajištění zátěže. A zvláště při zátěži procesoru a grafiky jsme tento nettop nešetřili, protože tehdy se o obě procesorová jádra postaral Prime95 a trápeno bylo i grafické jádro.

Z výsledků v tabulce je také patrné, že chlazení je v tomto případě bezproblémové. Pokud se vám nebude zamlouvat hlučnost ventilátorku, pak můžete využít jednu z mála funkcí, kterou nám poskytne BIOS tohoto počítače. Ten umožní nastavit režim ventilátorku, tedy automatický nebo manuální. A v tom automatickém můžeme nastavit rozmezí otáček a také prahy, při jejich překročení se začnou otáčky ventilátoru měnit.


Spotřeba a zátěž při přehrávání filmů


V druhé části této kapitoly se podíváme na minimální i maximální spotřebu, což doplníme o pohled na žravost sestavy i její zátěž při sledování filmů z pevného disku. Nejdříve tedy uvedeme hodnoty spotřeby v klidu a zátěži, která odpovídá předchozím naměřeným teplotám. Ve vypnutém stavu nám měřák Voltcraft Energy Check 3000 neukázal nulu, ale necelý watt odběru, takže i v takovém stavu si počítač něco vezme, což je tedy obvyklé.

Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
Spotřeba
13,5 W
29 W

Spotřeba v klidu je jasná a spotřeba v zátěži odpovídá oběma zatíženým procesorovým jádrům pomocí Prime95. Pokud bylo zatíženo jen jedno, pak se spotřeba snížila na 27 W a když jsme ve hře ARMA zatížili jedno procesor a grafické jádro, vystoupala spotřeba na nějakých 29 W plus minus 2 W. Spotřeba se tak oproti modelu Sapphire Edge-HD3 téměř nezvýšila, ovšem výkon je již daleko, daleko lepší, takže v tomto případě je velký důvod ke spokojenosti.





Při přehrávání filmů se spotřeba pohybovala kolem 18 W a zátěž procesoru byla mizivá. Nebyl zde přitom rozdíl v tom, zda jsme přehrávali film ve vysokém nebo standardním rozlišení. Stejně se o něj postaral video engine grafiky Radeon a ten v tomto ohledu nemůže se svou hardwarovou výbavou mít problémy.
reklama