reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sapphire Radeon 9800Pro Ultimate Edition vs. FIC Radeon 9800Pro

13.10.2003, Martin Štěpánek, recenze
Sapphire Radeon 9800Pro Ultimate Edition vs. FIC Radeon 9800Pro
Po delší době si můžeme představit další zástupce početné rodiny karet s čipem ATI Radeon 9800Pro. Tentokrát se nám dostaly pod ruky dva velmi zajímavé kusy. Sapphire, který se bude snažit zaujmout potencionální zákazníky především svým chlazením a pak FIC, který sází na osvědčené prvky a příznivou cenu.
Kapitoly článku:
Chlazení:



Obr. 11 – Uchycení Heat-Pipe

Na tomto obrázku je dobře vidět systém uchycení chladiče na jádro. Tento kontakt je tvořen pouze malým, asi 4x3cm blokem hliníku.Na zadní straně pak ke kontaktu nedochází vůbec. Pasiv je žebrován, v zájmu dosažení větší chladící plochy.



Obr. 12 – Chlazení u karty FIC

Klasický chladič ATI. Jeho dostatečná účinnost v praxi je již vyzkoušená, zvážíme-li, že uchladí i GPU vyrobené 0.15 mikronovým procesem na frekvencích přes 400MHz.

Konektory:



Obr. 13 - Konektory

Karta disponuje v současnosti již samozřejmým TV-outem (S-Video) i DVI-I konektorem a podporou dvou monitorů.



Obr. 14 - Konektory

Konektory jsou u obou karet stejné, tedy jeden klasický VGA konektor a jeden DVI. Pro připojení televize slouží S-Video.

Paměti:



Obr. 15 – Paměti u Sapphire

Nechtěl jsem celou grafickou kartu rozdělávat jen kvůli vyfocení chladiče, pro přečtení potisku to nutné nebylo. Na obou kartách jsou stejné paměti.



Obr. 16 – Paměti u FIC


Jedná se o paměti Samsung. Podle specifikace se jedná o 350MHz (700MHz efektivně) paměti. Ale tato frekvence není nastavena, paměti na kartách běží „pouze“ na 340MHz (680MHz).

Paměti K4D263238E-GC2A:

Frekvence
CAS Latence
tRC
tRAS
tRP
tRCDRD
350MHz
4
13
9
4
4

Data sheet ZDE
Device operational and timings ZDE

Vybavení:



Obr. 17 – Manuál a CD

S grafickou kartou od firmy Sapphire dostanete: manuál, CD s ovladači, CD s utilitou RadClocker, PowerDVD a dvě plné hry Tony Hawk Pro Skater + Medieval Total War.



Obr. 18 – Manuál a CD dodávané s kartou FIC

FIC dorazil s instalačním CD, konektory a plnou hrou.

Přetaktování:
U grafické karty Sapphire Ultimate Edition obecně velmi závisí na proudění vzduchu ve skříni. U výkonného modelu jako je Radeon 9800Pro toto platí dvakrát. Při mých testech se mi podařilo kartu přetaktovat až na 428MHz na jádře a 352MHz u pamětí. Především hodnota frekvence pamětí je nižší než u klasických modelů. To si vysvětluji malým prouděním vzduchu na paměti po oddělání aktivního chlazení. Zatím, co k uchlazení jádra heat-pipe stačí, pamětem toto ubralo. Dohnat by se to jistě dalo přidáním pasivů i na chladič.

Naopak FIC se ukázal jako kvalitní overclocker. Z defaultní frekvence 380/340MHz šel bez větších problémů na 428/372MHz. Tedy frekvence jádra byla shodná s Ultimate od Sapphire, ale frekvence pamětí byla o 20MHz vyšší.

U obou karet se po delším hraní s přetaktovanou kartou téměř nedalo dotknout chladiče, teplota se pohybovala u Sapphire okolo 70-80°C a u grafické karty FIC okolo 55-65°C. Vše bylo měřeno pouze jednoduchým externím čidlem s předního panelu počítačové skříně.
reklama